Home » 0 Miroslav Zdravković, 3 Poljoprivreda, Evropska unija, Regionalna ekonomija » Cena zakupa poljoprivrednog zemljišta u 2017, u evrima po hektaru

Cena zakupa poljoprivrednog zemljišta u 2017, u evrima po hektaru

Евростат има у својој бази податке о цени закупа пољопривредног земљишта. Подаци могу више да збуне него да убјасне уколико их користи незналица попут мене. На пример, закуп обрадивог земљишта у Бугарској повећан је са 153 евра у 2011 на 240 евра у 2017. Закуп земљишта у Бугарској био је скупљи у односу на високо развијене земље попут Финске, Француске, Шведске.

Најјефтинији је закуп у Словачкој, Латвији и у Хрватској, а мање од 100 евра је просечна цена и у Литванији.

Закуп земље је најскупљи у регији Фливојенд у Холандији, где је он премашио цену од 1.500, а изнад 1.000 евра је још на Канарима.

Цена закупа је скоро удвостручена у Чешкој, са 56 евра у 2011 на 104 евра у 2017.

Шта све утиче на цену закупа, попут односа понуде и тражње, пореза и субвенција, мени је непознато. Као што ми је непозната и просечна цена закупа.

На пример, имам очевину у Ћићевцу коју више од 25 година неко бесплатно обрађује јер нема никога да заступа моје интересе. Претпостављам да се тако у Србији обрађује десетине хиљада хектара земље којој су власници помрли, а наследници су у великим градовима и немају када да се баве са наслеђеном земљом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>