Динамика прихода од туризма у свету од 2006. до 2021.

Сатанизација Србије, њена присилна изолација од остатка света, и остала зла која су је снашла закључно са осамостаљивањем које није бирала, већ јој је Црна Гора наметнула, имали су погубне последице по њену економију, миграциона, демографска и друга кретања.

У сваком злу налази се зрнце добра (макар код оних који га подносе), као што се и у најдубљем мраку слути долазак светла. Сва зла која је Србија претрпела од „колективног запада“ и осталих земаља које су га у санкцијама и другим мерама пратиле, створила су ниску основицу код већине показатеља, уколико се она постави у 1999. или у 2006. када нас је Црна Гора коначно осамосталила.

Давне 2006. Србија је од туризма приходовала само 316,8 милиона евра и највећи део ових прихода односио се на доласке несрећника који су по службеној (шпијунској, пословној, ређе родбинској) дужности били на то присиљени. Долазили су у тамни вилајет надајући се да неће бити поједени, пребијени, опљачкани, злостављани…

Тада је малена Словенија имала пет пута веће приходе од туризма где им је најслађи приход био организовање скупова на тему „Криза на Балкану“. Украјина је имала девет пута веће приходе, Аргентина осам пута, Албанија скоро три пута, Израел седам и Бугарска преко шест пута веће.

Од тада је приход од туризма повећан у Србији више од пет пута, што је на основу ниске основице било лако оствариво.

Али, осим ниске основице још један фактор је одиграо важну улогу: у Србији је проглашена победа над вирусом корона средином 2020. а онда је наступила и побуна народа када је одлучено да је та победа трајала таман док се одрже парламентарни избори. Победа опаког вируса и побуна народа утицали су да мере против короне ублаже и Србија постане једна од најслободнијих земаља за кретање људи (и паса) на васцелој мајчици Земљи.

Све ово је утицало на релативно мали пад прихода од туризма у 2020. и брзи опоравак у 2021. те је Србија једина имала већи приход у тој години у односу на 2019. међу одабраним земљама.

Ко би могао да помисли да ће у 2021. Србија имати већи приход од туризма у односу на малену Словенију познату по семинарима на тему „Криза на Балкану“. Можда је тамо покренута и кампања „Европска помоћ Украјини“, али мисли и пажња су ми отишли превише далеко у односу на ово наше малено окружење. Српска душа, то је руска душа „бустована“ мноштвом еликсира лудости.

Србија се по приходима од туризма приближила Албанији и Израелу те је потребно размишљати на тему шта нас са њима повезује, а шта нас озбиљно раздваја. Албанија непријатељски делује против Србије на АП Косову и Метохији али то не спречава домољубне Србе да Албанију промовишу као прелепо одредиште за годишњи одмор.

Из приложених података се свашта интересантно може уочити. На пример, суманута борба Кине против вируса COVID-19 која је довела комплетан народ до ивице потпуног лудила, утицала је да ова највећа светска економија има једва мало веће приходе од туризма од Хрватске на 16. месту.

СТО и УНКТАД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *