Izvoz robe i usluga po stanovniku u 2012 godini

Србија ће 2013 годину завршити са стопом раста извоза робе од око 25% и то ће бити једна од највећих стопа раста у свету. Проблем представља ниска основица. Сећам се вицева из раних осамдесетих година прошлог века, када се народ храбрио (након демонстрација у Приштини) вицевима који дисквалификују Албанце. Типа, вест је да је пољопривредна производња удвостручена у Албанији јер су повећали број кокошки са једне на две. Сад је Србија у сличној ситуацији као у том вицу: имамо занемарљиво низак извоз па шта год да проради и крене да извози даје велику стопу раста.

Ту 2012 годину Србија је завршила са непуних 12 милијарди евра регистрованог извоза робе и услуга, што је према процењеном проју становника значило 1.649 евра по становнику. Мањи извоз имали су Босна и Херцеговина (1.255) и Албанија (1.055 евра).

Међу БЈР у горњем делу табеле налазила се само Словенија са извозом од 13.121 евра по становнику и била је упоредива са Чешком и Словачком, а имала је од Немачке мањи извоз за 18,4% по становнику. Већи је имала од Француске, Уједињеног Краљевства и Италије, али су ово велике земље са огромним унутрашњим тржиштем, док је ипак Словенија малена земља осуђена на паролу Слобода или, пардон, Извоз или Смрт. Ми се јуначки држимо за други део пароле.

Хрватска предводи дно Европе са 4.226 евра од извоза и робе и услуга. Испод ње су Бугарска и Румунија, па следе Црна Гора (1.952), Македонија (1.889) и Турска (1.882 евра по становнику), пре Србије.

Са стопом раста од око 25% изједначићемо се у 2013 години са Црном Гором, Македонијом и Турском, и удаљићемо се од европског дна.

Да би Србија имала развијену економију, ниску стопу незапослености и релативно пристојан стандард грађана вредност извоза би требало да износи око 100 милијарди евра. Та вредност се може постићи за 35 до 50 година, али је питање шта ће тада бити референтна вредност материјалног стандарда… Може и на друге начине, на пример да при садашњој вредности извоза смањи број становника на мање од 900 хиљада. Или помешаним деловањем ових и других фактора.

 

 

7 komentara

 1. Pod uslovom da svet narednih 50-100 godina pretezno statira kraj aut linije cekajuci Srbiju da joj se pridruzi.

 2. Misa je li znas koliko dio ovogz izvoza otpada na ex yu zemlje.

 3. Dakkle otprilike trecina.
  Ceska slican procenat ali izvoz po glavi nekih 8-9 puta veci

 4. Ovo stivo je zanimljivije od onog objavljenog u Politici. Skoro pa se stice utisak da su ga pisala dva razlicita autora. Doktor Dzekil i mister Hajd,dobar i los policajac..itd

 5. Lopta je okrugka ,sunce izlazi na istoku itd. Zapravo razlika u pomenutim tekstovima se i ocitava u pomanjkanju cinjenica objavaljenog teksta u Politici. Nije ugao posmatranja cinjenica da ako imate jednu jabuku i dobijete jos jednu, kapitalni napredak za 100% ali je spin ako iza toga ne stoji cinjenica da vam svakodnevno treba 50 jabuka koje pozajmljujete od komsija. Neko maliciozan bi rekao da je to spin sa nesagledivim posledicama a u cilju davanja alibija trenutnoj ekonomskoj politici vladi Srbije.
  Neko jos maliciozniji a eticki odan struci bi primetio i da je udeo Fiata u tim cinjenicama skandalozno visok sto zapravo govori o nepovoljnosti strukture izvoza itd..
  Dobro, mozda nije svako „deformisan“ kao ja kod citanja raznih obavesti ali svakako bi vodio racuna kod objavljivanja istog teksta u dve verzije u jednom danu.
  U najmanju ruku zbunjujuce je pustiti u javnost tako nesto jer neko bi mogao pomisliti da se radi o banalnom sedenju na dve stolice.

  Najmanje je vazno ko je u pravu a ko u krivu,bitno je samo da istina bude svobuhvatna i neselektivna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *