Kad bi bili provincija u Kini: potrošnja domaćinstva Q2 2012 i BJR u 2011

 

U sledećoj tabeli su podaci nacionalnog statističkog zavoda Kine o raspoloživim prihodima domaćinstava po provincijama u urbanim sredinama. To znači da kada bi se dodala seoska domaćinstva prosečna potrošnja po članu bi bila manja, a koliko manja zavisi od udela seoskog stanovništva u ukupnom po provincijama i njihovog prosečnog prihoda. U poslednjoj koloni su podaci o potrošnji u evrima mesečno koji su dobijeni deljenjem sa 48 (6 meseci*8 yuana za evro).

Za Srbiju sam dodao podatke iz drugog tromesečja ove godine. Podaci za Sloveniju su iz 2010, a za ostale su iz 2011. godine.

Prosečni mesečni prihodi u Kini su 261 evro po članu domaćinstva i kreću se u rasponu od 431 evra u Shanghai-u do 163,5 evra u Quinghai-u.

Slovenija je, sa prosečnim prihodima od 670 evra po članu domaćinstva, razvijenija od svih kineskih provincija, tačnije urbanih delova provincija.

Hrvatska je sa 302 evra iznad kineskog urbanog proseka za 16%. Uzevši u obzir činjenicu da je rast nominalnih prihoda u Kini bio 13,3% u odnosu na drugo tromesečje 2011. godine dolazimo do očekivanja da će u 2013. godini prosečno urbano kinesko domaćinstvo raspolagati većim iznosom novca od prosečnog hrvatskog.

Beograd je iznad sedam kineskih provincija dok su Srbija i Crna Gora u rangu najsiromašnije kineske provincije Qinghai sa potrošnjom od 164 evra po članu mesečno.

Ukoliko bi smo pretpostavili da bi kod svih provincija uključivanje poljoprivrednog stanovništva sputilo prosečnu potrošnju za četvrtinu Srbija i Crna Gora bile bi ispred 12 kineskih provincija. Međutim, već u idućoj godini bi pola ovih provincija nadmašilo prosečnu potrošnju u Srbiji i Crnoj Gori.

U slučaju obaranja prosečne potrošnje u Qinghai za četvrtinu ona bi sa 123 evra bila ispred Šumadije i Zapadne Srbije (121 evro) i Makedonije (120 evra) i za četvrtinu iznad prosečne potrošnje na teritoriji UNMIK Kosova. Ne treba sumnjati da će urbano stanovništvo ove najsiromašnije kineske provincije za dve godine imati veće prihode od Beograđana.

2 komentara

  1. Odilcan tekst. Otreznjujuci. Cinjenica da kod nas prosek povecava iskljucivo neproizvodni sektor, cini nasu situaciju jos tuznijom. Takodje, taj kineski prosek se mnozi sa desetinam miliona ljudi, a kod nas sa stotinama hiljada, sto je jos poraznije.

  2. Planska privreda i vlast komunisticke partije cine cuda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *