Концентрација робног извоза земаља у 2021.

Када би низак коефицијент концентрације извоза представљао меру развијености онда би Србија била међу десет најразвијенијих земаља у свету. Мању вредност индекса концентрације имале су Италија, Турска, Пољска, Аустрија, Хрватска, Португалија, Француска и Тајланд.

Већи степен концентрације извоза од Србије имале су САД, Немачка и Кина које имају највећу вредност и удео у светском робном извозу.

Вредност индекса концентрације је под великим утицајем пар производа са највећим уделом у укупном извозу јер се ради о квадратима бројева мањих од један. На пример, у укупном извозу Ирака удео минералних горива у укупном извозу био је 0,954 и још је значајан удео има 0,024 па је индекс концентрације 0,908. Маршалска острва имају висок удео бродова а Јужни Судан нафте и ове три земље су на дну листе.

На врху листе је Италија у којој највећи удео имају друмска возила чији је удео у укупном извозу био само 0,75. Али, пошто је квадрат овог броја 0,056 то значи да је и ова категорија подељена на аутомобиле, моторцикле, делове аутомобила, камионе и друга друмска возила, те је удео највеће вредности још нижи. Са приложеног графикона за Србију може се видети нагли скок у концентрацији извоза у 2013. када је почела монтажа Фијата 500 у Крагујевцу. Пад извоза након прве године утицао је да се концентрација врати на традиционално ниске вредности.

УНКТАДстат
Исто

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *