Lađa bez dna ili High Hopes

Disidenti, konfidenti, snaga ulice

Mnogi bi se poveli za njom

Moguće da samo svijetlost ima granice

A onda lom

Nakon rada, svakog dana

Ja se pomolim da

Ne potone moja nada

Kao lađa bez dna

Njen me pogled striktno prati ispod obrve

Ja se trudim da mu umaknem

Zadnji otpor mjesto gdje me čuva kamenje

Ah, kakav san

Nakon rada, svakog dana

Ja se pomolim da

Ne potone moja nada

Kao lađa bez dna

Ljudi vole katastrofe, to ih zbližuje

Spominjanje budi korijene

Nešto slutim, nije moje da se namećem

Rain s gonna fall

(Branimir Džoni Štulić 1988)

Прошла је једна од највећих природних катастрофа које су задесиле Србију, и пошто ћемо се вратити реформама, приватизацији, и другим незаобилазним темама, ред је за тренутак замислити се да ли су ове поплаве послужиле за доношење некаквих смислених и рационалних закључака.

Мени су у мислима три питања:

 1. Хоће ли се, и након интервенција помоћи и спашавања војске, полиције, хитне помоћи, локалних самоуправа, коришћења ресурса у јавној својини, наставити са погрдним и увредљивим изразима усмереним на јавни сектор. Ти „нерадници“ у јавном сектору изаћи ће опет да бране угрожено становништво и материјална добра и за упола мање плате, у то не треба сумњати. Али морају ли се грдити и вређати, само да би их се што више отпустило? Ванредна ситуација захтева борбени морал, као у рату. А гладан војник диже руке у вис, док сит пружа отпор, рекао би Жика Павловић из Раниловића.
 2. Хоће ли након приватизације ЕПС-a и других компанија то бити ресурси у јавној функцији, или ће и они додати свој део несреће народу, када се катастрофе догађају? Ја ту имам неких злих слутњи и теорија након одласка у Видин, али ћу о томе други пут, када приватизација ЕПС-а постане хит тема, како је то од државног интереса, а посебно у интересу грађана.
 3. Реформе и раст стандарда грађана. Постоји нека космичка неправда да и у природним катастрофама, као и у ратовима, увек најгоре прође сиротиња. Ваљда зато што је бројчано доминантна. Реформе од којих ће већина, а то је сиротиња, имати користи требале би да се састоје од мноштва малих потеза, а супротно овим великим причама, које утихну на пар дана, кад их несрећа народа утиша. Чишћење канала за наводњавање и обнова и изградња система заштите од поплава могле би да буду прве реформе новоформиране владе, а које би до октобра припремиле Србију за нове опасности током зиме ове и пролећа наредне године. Инвестирање у чишћења канала и изградњу брана коштали би многоструко мање него сада настала штета од поплава. А и представљало би најефикасније јавне радове са великим утицајем на опоравак економије и поплавама угрожену сиротињу. Изградња кућа и насеља на безбедној висини у односу на бујичне потоке и реке би био део истог плана обнове.

 

High Hopes

http://brucespringsteen.net/category/timeline

 

Ево конкретног предлога:

Ангажовање 290.000 људи, оних који су оштећени поплавама и клизиштима, незапослених лица и добровољаца (студената, средњошколаца), који би на име радова добијали по 700 динара дневно (без пореза и доприноса), а у трајању од 1.6 до 15.10 (137 дана) био би трошак у износу од 7.120.000.000 РСД или око 62  милиона евра (0,2% БДП-а).

1,600 динара би био дневни трошак 15-тодневног учешћа у јавним радовима. Толико је новца довољно за смештај (400 динара по ноћењу, по четворо у кући даје 48.000 динара сеоском домаћинству за месец дана које толико пара види само када продаје теле, једном у две или три године), храну 500, и симболичне дневнице… Уколико би у сменама од по 15 дана по 10.000 до 50.000 људи учествовало, у 137 дана око 290.000 пријављених би прошло кроз програм обнове земље. Млађи би у будућност понели сећање да су нешто у овој земљи створили, допринели (а не као ми матори, деценије разарања и пропадања). Летњих љубави сећају се они старији од мене који су учествовали у радним акцијама, a чија би деца сада учествовала у радовима и доживљавала сопствене.

У овим јавним радовима, уз ангажовање одговарајуће грађевинске опреме би се:

– обновили и ојачали насипи на свим речицама и рекама које су плавиле (на територији целе Србије, не само сада погођеним општинама), и очистила речна корита;

– започела борба са клизиштима кроз пошумњавање и грађевинске технике превенције;

– обновила локална путна инфраструктура;

– обновили засади воћњака и других вишегодишњих биљака.

За овакве јавне радове великог обима било би потребно да што пре почну, док је лепо време, а како би обезнађени од штете коју су претрпели, видели конкретну помоћ државе, уместо уласка у период у коме ће се лицитирати са милијардама помоћи, а проћи ће нам лето без много конкретних ефеката превенције будућих несрећа.

Трошкови грађевинских радова за санацију клизишта, путева и чишћење водотокова, као и набавку садница и сточног фонда, овде нису урачунати.

 

 

“Vi zacelo imate neko veliko krasno imanje” upita Kandid Turčina. “Imam samo dvadeset jutara – odgovori Turčin – obrađujem ih sa svojom decom. Rad od nas odbija tri velika zla: dosadu, porok i bedu”.

U povratku na svoje dobro, Kandid se upusti u duboka razmišljanja o Turčinovim rečima. On reče Panglosu i Martinu: “Čini mi se da je ovaj stari dobričina stvorio sebi mnogo bolju sudbu nego onih šest vladara s kojima smo imali čast da večeramo.”
– “Veličine ovog sveta – odgovori Panglos – vrlo su opasne , prema kazivanju svih filozofa, jer je, kao što znate, Eglona, kralja Moavita, ubio Jehud; Avesalon je bio obešen o kosu i proboden sa tri strele; kralja Nadava, Jerovoamova sina, ubio je Vasa; kralja Ela Simberije; Ohozija Jehua; Atiliju Joada; kraljevi Joakim, Jojakim i Sedekija bili su robovi. Znate kako su poginuli Krez, Astijag, Darine, Dionisije Sirakuski, Pir, Persej, Hanibal, Jugurta, Ariovist, Cezar, Pompej, Neron, Oton, Vitelije, Domicijan, Ričard II engleski, Eduard II, Henrik VI, Ričard III, Marija Stjuartova, Čarls I, tri francuska Anrija, car Henrik VI? Znate…”

“Ja znam – i u to upade Kandid. Da treba da obrađujemo svoj vrt”.

“Imate pravo – reče Panglos – jer kad je čovek doveden u Edenski vrt, doveden je tamo ut operateur eum: da radi, a to dokazuje da nije stvoren da se odmara.”

“Radimo i ne raspravljamo – reče Martin. – Samo tako možemo učiniti život snošljivim”.

Celo se malo društvo složi s ovom pohvalnom namerom. Svako poče raditi što ume, i taj mali komad zemlje davao je veliki prinos. Kunigunda je, istina, bila veoma ružna, ali je izvrsno pekla kolače. Paketa je vezla; starica se brinula o rublju. Svi su redom bili od neke koristi, pa i sam brat Žirofle: on se izmetnuo u vrlo dobra stolara, pa postade čak i pristojan čovek. Pangalos bi ponekad rekao Kandidu: “Svi su događaji povezani jedan s drugim u ovom najboljem mogućem svetu. Jer, svakako, da vi niste isterani s nekoliko dobrih udaraca nogom odostrag iz jednog lepog zamka zbog ljubavi prema Kanigundi, da vas nije stavila na muke inkvizicija, da niste pešice prešli Ameriku, da niste dobro tresnuli mačem barona, da niste izgubili sve svoje ovnove iz zemlje Eldorado, ne biste sad ovde jeli ušećereni kedret i morske lešnike”.

“Dobro je to rečeno – odgovori Kandid – ali treba da obrađujemo svoj vrt”. (Volter, Kandid)

 

10 komentara

 1. Lep slagvort za ono sto treba da usledi a to je sve sem ovih stihijskih i panicnih najava sa svih strana pa i od vodecin drzavnih cinovnika.

  Potreban je sitemski pristup ovom problemu a ne o-ruk model.

  Dakle naravno da drzava moze investirati samo u infrastrukturu a tu se prevashodno misli na puteve,brane,kanale itd..
  Naravno da obnovi o drzavnom trosku ne podlezu objekti divlje gradnje ili objekti koji su nelegalizovani. Naravno de se ne mogu iz budzeta sanirati objekti koji su mogli a nisu bili osigurani poput vocnjaka ,hala,robe,masina itd…Naravno da u ovakvom drustvenom sistemu se ne mogu uvoditi samodoprinosi,radne akcije niti bilo sta sto narusava ugovorne odnose poslodavaca i radnika.
  Pa zamislite da se desi nesreca na nekoj takvoj akciji i da neki srednjoskolac ili student izgubi zivot …
  Zar drzavi akcija poput Sablje nije bila dobar nauk. Tada je budzet isplatio stihijsku reakciju i nemesanje tuzilastva u svoj posao.

  Drzava moze graditi u visokogradnji stanove solidarnosti koje moze dodeljivati ili rentirati,moze subvencionisati gradj. materijal ,moze kredite uciniti atraktivnim ,moze uvesti jos sijaset mera, moze ukinuti komunalne obaveze ali ne moze raspodeljivati budzetski novac na kontu empatije. To bi bilo poularno i najlakse ali potpuno neproduktivno i nelegalno.
  Novac pak od donacija mora imati opste drustvenu namenu prvog stepena jer taj novac je doniran drustvu a ne pojedincu. Dakle to bi svakako bilo sredjivanje recnih korita ,nasipi,brane i paralelno komunalni problemi poput kanalizacija ,kolektora pa i pogona za preradu pijace vode.
  Za sve one koji su izgubili krov nad glavom drzava mora da obezbedi kolektivne centre i treba videti cime raspolaze drzava poput motela ,odmaralista,kasarni itd..

  Elementarne nepogode imaju svoja prvila i ovo nije ni prav ni poslednja kako kod nas tako i sirom sveta pa se ne treba sada nositi mislju da mi treba da izmisljamo rupu na saksiji.
  Bilo je i ranije poplava,zemljotreesa (Skoplje,Crna Gora),klizista,susa ,rata itd…Nama iskustvo ne nedostaje kad su nepogode i nevolje u pitanju ali Vlada mora sada imati u vidu da se promenilo drustveno ekonomsko uredjenje i da se na solidarnosti ne gradi drzava. Na kraju krajeva pa to je njen politicki pravac ?!
  Srbia mora da prekine sa stihijskim ponasanjem i mora da profunkcionisu institucije da nam se ne bi desilo kao jutros da osvanemo u novom ekonomskom pravcu koji je odbacio stednju a uveo progrsivan rast ?! To valjda zavisi od noge na koju neki drzvni cinovnik ustane sto je besmisleno i i da nije ovih tuznih dana bilo bi i smesno..

  Umni pitomi ljudi,ako ih ovi drugi puste da kazu nesto, moraju da spuste loptu i da naprave sistemsko resenje.

 2. Javicu se detaljnije o svemu ovome ali ako nakon ovoga ne bude debata i ako se ne prispita da li uoptse EPS i druge utility treba privatizovati (a znam da debate nece biti ) bice naopako. Dan nakon pocetka katastrofe frka I trka energetski sistem puca nema se dovoljno struje, Vuk Hamovic nudi struju drzavi po tri puta vecoj cijeni, kupio covjek dan prije od Crne Gore jeftinije. Srecom po Vucica & co tada su uletili Dodik I RS pa isporucili struju Srbiji.
  I onda mi ovdje nije jasno, sad cu da psujem jer jer ovo izuzetno vrijeme dozvoljava I poneku psovku, pizde na Hamovica. Hamovic ni manje ni vise nego s eponasa u skladu buduceg sistema i new ordera kojeg Vucic i elita I onako zele da uspostave. Hamovic im je dao odlicnu priliku da se privikavaju sistemu za kojeg se oni sami zalazu. Umjesto da ga kritikuju to su trebali shvatiti kao skolu. Ako prodas javni sektor onda si izlozen silama marketa. Zakoni ponude i potrzanje. Iamli su lekciju na licu mjesta, realno vrijeme, realna situacija. Zasto ocekivati da Hamovic ne iskoristi moment da napravi profit?! Zato sto je Srbin?! Pa sutra mozda Hamovic niti bilo koji drugi Srbin nece biti vlasnik EPS pa onda Vucic necevise moci da se hvata na argument srpstva.
  Bice cjenovnik, cijena je tolika I tolika take it or leave it. Ili da se nadamo da nam seik kupi EPS pa da se uzdamo na netransparentno jaranstvo.
  Da li se iko ozbiljan bavi time koliki ce biti socijalna impact po iznuren narod Srbije da se npr EPS napravi profitabilnom ? Ovo su sve molim lijepo kredibilna prava pitanja.
  Sad bas cekam da vidim sta ce se desiti sa Malim. Covjek te toliko zabrljavio da cisto iz moralnih razloga on bi trebao da da ostavku. On je zadnjih dana toliko zaglibio da mu je jedini izlaz iz gliba da sam promptno da ostavku. No posto on to do sada nije ucinio a trebao je on to nece ni od sada. Da je on zapadni politicar on bi to vec ucinio a do sada nije ucinio mediji, tabloidi pogotovo bi ga “masakrirali” . Ali mi vise nemammo ni medije. Vise je ovaj sajt ponekad medij nego svi kuriri blicevi i b92 zajedno.
  Car je go mi smo u cabru i u kontekstu ove spoznaje treba daleko vise poceti pisati I jasno I glasno analizirati. Ja se sve se suzdrzavam samodisciplinujem i samocenzurisem sve u nadi da se krene ka necemu boljme I da se da dovoljno vremena ali ovo vise nema smisla

 3. Da otprilike tako ,to sa Hamovicem i pozivanjem ministra energetike na neku vrstu osvete prema njegovoj kompaniji je potpuna i komlpetna glupost. Posebno je zanimljivo da je to ucinjeno na javnoj sednici sto tumacim ocitom namerom da se uteruje strah. Ako i nije namera onda je glupost sto je jos opasnije. U trenutku kada banke plasiraju kredite sa kamatom od 20% neko komentarise tudje profite…Na kraju ce ta ponuda ispasti jos i dobra ali…
  Posebno iritira medijska nemogucnost ,pa cak je tome podleglo i dosta cinovnika EU i stranih drzavnika, da se ne prepozna jedan politicki dunsteraj koji pociva na marketingu i improvizaciji.

  Naravno niko nije skolovan za vanredne situacije,elementarne nepogode i krizne situcije ali ovde se i ne govori o tome vec o politickoj platformi koja je stelt tehnologije. Ova kriza je pokazala i razotkrila zapravo politiku stihijskog, bujicnog karkatera .
  Sav taj marketing i politicko pateticno glumatanje zapravo govori o neznanju i nemoci a ne o cvrstini i odlucnosti kako bi neko voleo da to izgleda.
  Da ne govorim o ruznim i gotovo nekulurnim izlivima emocija poput tvrdnji da mi nismo prevaranti,lopovi i da ce sve biti posteno i transparentno. Tu je vec rec o obrazovanju i mogucnosti samokontrole. Sa te strane misaone pauze u toku recenice mi se cine cak i kratke …

  Vlada Srbije mora da okrene prekidac sa 4 na 2 da bi ova konfuzija prestala mada isreno receno meni nije jasno kako to moze da funkcionise ovako kako je pocelo…

 4. Aman Darko dragi nema tu sevapa sto bi mi u Bosni.
  Da tu ima fajde vec bi p

 5. Vec bi pozitivnog pomaka bilo. Ovo se svodi sve na najave, cek da ovo cek da ono, onda nismo mogli trebalo izbore. Vucicu treba zagrijavanja i idealnih uslova da nesto uradi sto jednostavno nema sposobnost – vrijeme leti i mnogo je za njegova dva mandata vec moglo biti uradjeno. 2 g su prosle ama nista nije uradjeno drzava postala karikatura samo jos da toteme pocnemo praviti. Ima li tu neko da objasni da je promjena kontinuirani proces. Male promjene stalno i svukuda a male ce izazvati i velike promjene. No mi imamo ovdje komplex grandioznosti. Sad cemo mi da stanemo da stvorimo idealne uslove pa kad udarimo pa velikim rjesenjima ima da se pusi. I ovom logikom do propasti. Ima li ko da ono pogleda u sat i da kaze hej halo ba vrijeme ide. Evo Radulovic nije valjao da vidimo sta ce biti sa Mali-jem. Covjeka ne poznam niti pratim ali ne moze vise biti na javnoj funkciji da je od zlata

 6. Treba reci da elementarna nepogoda nije veliki drustveni dogadjaj koji moze promeniti postojeci trend jer dogadjaj je negativan.A i ne utice na sve jednakim intezitetom. Vidim da to ne razume premijer ,sto je logicno jer je pravnik ,ali po izjavama jasno je da to ne razume ni drugarica guverner.

  Realnost je da smo iz nevolje upali u jos vecu nevolju i mislim da je najava promene ekonomoske politike iz stednje u rast nastala na osnovu te premise.
  Pitaje je sada kako skrojiti budzet a da isti momentalno ne vodi u bankrot.

  I da hocemo reblans sada ne moze ici u pravcu stednje pa je valjda ta neminovnost dovela do dijametralnog plana. A plan nam je iznudica …

  Sto bi rekli u BiH …od nameta nema selameta..i kad smo kod toga Srbija bi znatno trebalo da pomogne Republiku Srpsku koja u svom statusu jedino moze da gleda u pravcu Srbije.
  Ti losi odnosi na liniji radikali-Dodik su vrlo jasni i uocljivi.To je jos jedna u nizu ortodoksnih sujetnih gluposti zbog kojeg narod ispasta.
  Onaj ih ne voli nego voli drugog a ovi se kao ljute… Budi bog s’nama..

 7. Znate Darko, ja sam 2007 2008 bio za neku politiku postepene stednje i postepenog smanjivanja javnog sektora. to je tad imalo smisla. sad jednostavno spoznaja da cemo puci sa mmf na grbaci a mmf nije nista vise nego shark loaning i to veoma brutalan. da se ne zamajavamo.
  gledam ovu vijest pojma nemama ko je ova zena obrusili se na nju zbog defetizma (http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/467805/Jelena-Macic-nakon-hapsenja-vise-nema-fejsbuk-profil)

  A Mali (sad mi vec postaje krivo sto sam se nakacio na covjeka) to nema veze.

  Vide demagogije i suplje price preko glave. Nema od ovih haira. Ali dobro sto nema haira nego nema nikavog principa.

  Niste u pravu za ovo sto kazete za elementarnu nepogodu. Elementarna nepogoda je ono iz perspektive politicara „idealna situacija“ da pokaze liderske sposobnosti, da drzava pokaze organiziranost sposobnost. Sta smo vidjeli od ovoga?

 8. Svako vidi ono sto hoce ,ja recimo vidim da Srbija sada ima puno srece jer atmosfera nije ratna u suprotnom ne bi odoleli Turcima,Nemcima,Bugarima pa ni Madjarima.. Izginuli bi svi do jednog i taman bi nas ostalo onoliko za pod jednu sljivu.
  To ja vidim a neko mozda tu vidi nesto drugo ali 3 dana kise pobrisalo je cak i ono sto je Tito uradio pre pola veka.
  To sa vojskom takodje je priortet broj jedan ,to je valjda sada svima jasno .Tu fali kvantitet,kvalitet,kadrovi..
  I mora stvarno da se povede racuna kad se dodeljuju ministarstva. Sa ekonomske strane pokupite eksperte a na neka druga mesta dovedete potpune anonimuse prvog reda. Tu pre svega mislim na poljoprivredu,vojsku i policiju.
  Ministar policije kao da je sa druge planete a tako je izgledao i kao predsednik skupstine, izgleda da je licno partijsko poverenje njegova jedina referenca. Na stanovistu sam da je potpuno neupotrebljiv kao drzavni cinovnik. Opet ministar vojni ponasa se kao haus majstor a ona zena sto je postala ministar poljoprivrede na osnovu brljanja po arhivi biografija ocito ne razume svoju rukovodecu funkciju.
  Gradonacelnik se ne snalazi u upravljanju to je ocito i zato mu je dodeljen Vesic kao tutor. Na zalost niko nije smeo da rizikuje sa Covicem jer ako ga priblizite medijima ubrzo avanzuje do nevidjenih visina a on je mozda bio najbolje resenje..
  To sve deluje jako rastimano i cena je pobede jednog coveka koji sad mora da leti,roni ,trci,radi i govori za sve. Cim se neko oglasi mimo njega nastane raskorak i ogoli se demagogija.

 9. Na pislu su najiritantniji oni sto im je vrhovni domet sto dodju rano. Imao sam nekoliko ovakvim kojima je to bio i vrhunac produktivnosti.
  Sad imamo bezidejnog premijera koji ne samo da voli da bleji u uredu vec namece to svima oko sebe kao pravilo. Aman covjece rezultati su bitni. Ljudi su produktivniji u flexy okruzenju

 10. Imalo je to rano ustajanje svhu u setu ekonomskih promena koje nisu a izgleda da i nece biti donesene pa ce od svega ostati samo zevanje..
  Karakteristicno je i to sto se za vreme vanrednog stanja i uposlenosti ruku i misli ljudi manje bave kriminalom i alkoholom. To je bas upadljivo i iz toga treba izvuci pouke .Dokon covek smisli svaki zijan..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *