Najava šestologije Ekonomska politika moje prababe, babe, majke, žene, ćerke i unuke

Ova poslednja spada u optimističko dugoročno planiranje, ali će se zapravo odnositi na pisanje futurističkih tekstova sada o ekonomiji za 20 ili 30 godina. Elem, „Ekonomska politika moje babe“ je spremna za objavljivanje, ostaje još da nađem izdavača i
da vidim koliko će me koštati štampanje 300 do 500 primeraka. Sadrži tekstove koji su na sajtu makroekonomija.org, neke probrane, sa osnovnim ciljem da ih sačuva u slučaju hakerskog napada na sajt, ili drugih mogućnosti da sa njega nestanu.

Prikupljanje podataka o ishrani iz baze FAO statistics, i pominjanje velikih lonaca moje majke, za razliku od malih moje supruge, motivisalo me je da buduće tekstove krenem da klasifikujem i pripremam za objavljivanje pod Ekonomska politika moje majke, žene i ćerke. Majka podseća na detinjstvo i odrastanje 70-tih i 80-tih godina prošlog veka, žena na mladost iz 90-tih godina i skoro celi 21. vek u braku sa njom, dok ćerka predstavlja internet generaciju, globalizovanu… Prababa će poslužiti za sabiranje istorijskih istraživanja Srbije pre prvog svetskog rata i između dva svetska rata.

U Prvom svetskom ratu su mi poginuli gotovo svi pradedovi, tako da su prababe bile udovice i samohrane majke ratne siročadi. Uprkos „Bugarskoj politici“ u Drugom svetskom ratu, dede mi jesu preživele, ali je očeva majka, usled nasledne bolesti, ostala udovica i samohrana majka, a što je i sa mojom majkom slučaj. Moju ženu još uvek nije ta sreća zadesila, ali su ekonomski uslovi i okruženje u Srbiji isti kao i kod prethodnih generacija majki.

Ako je u kući otac porodice glava, a žena je vrat, onda je prosečna srpska glava luda, ali njenu ludost koriguje vrat, tačnije napinjanje žena da Srbe ogrezle u megalomanijama i fantazmagorijama zadrže pri zemlji. Opšti je slučaj da muškarci praznih novčanika fantaziraju o izgradnji kuća, i o drugim velikim izdacima, dok su žene te koje traže poslednji dinar kako bi prehranile decu.

Stoga će i moja istorijska interesovanja, međunarodna poređenja i tekuća razmišljanja klasifikovanjem u odgovarajuće ženske korice dobiti mnogo čvršći smisao, od pukog nabacivanja na portal.

Na liniji ovih mojih ženskih razmišljanja o majčici zemlji, „majci Rusiji“ je priložena tabela o nazivima zemalja i teritorija gde su gotovo sve evropske zemlje u ženskom rodu, i u svetu je više zemalja u ženskom nego u muškom rodu. Dokone analitike, pa i naziva zemalja. Ova klasifikacija po rodovima zavisi i od naziva zemalja po jezicima, u nekim jezicima neke zemlje mogu biti u jednom rodu, a u nekim u drugom rodu.

 

 

3 komentara

  1. Rusi ne kazu “ Majka Rusija“, kazu sveta Rus ili majka zemlja. To je iz mitologije starih slovena. Sloveni su deca boga Svaroga i majke zemlje. Rus ti ne oznacava drzavu, to su zemlje koje naseljavaju Sloveni i Srbija je sveta Rus.

    Evo i pesme o tome http://www.youtube.com/watch?v=B1NmtyiaZzI

  2. Miroslave, ja Vam preporucujem malu izdavacku kucu Paun Press. Vlasnik je Milovan Paunovic, a na sajtu se mozete informisati o njihovim izdanjima, pre svega iz oblasti ekonomske publicistike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *