Najvažniji izvozni proizvodi u periodu I-V 2016

База података СТО-а већ „хвата“ извоз раног пролећног воћа, попут јагода, што је и био мотив овог текстића са сличицом на крају.

У периоду јануар-мај извоз робе из Србије повећан је за 511 милиона евра. Првих 100 производа који су излистани имало је збирни раст вредности од 787 милиона евра, док је 20 производа са највећим падом вредности имало пад за 271 милиона евра. Сви остали производи узети заједно имали су, дакле, смањење вредности за 5 милиона евра. Коме је до детаља нека намучи очи како би пажљиво прочитао називе производа.

Највећи допринос расту укупног извоза дали су генератори преко 750 KVA, јер њихов извоз у истом периоду прошле године вредео је 0,6 милиона евра, а сада је износио 73,2 милиона евра. Након AC generators на првом месту имамо и DC motors, DC generators на петом месту, али ја се у ове производе ни најмање не разумем и само ме подсећају на аустралијску рок групу AC/ DC уз коју сам бунтовно одрастао.

Али, ови мотори и генератори, као и одрастање, нису били мотив за прикупљање података, већ да видим да ли су наши сељаци, а и прехрамбена индустрија имали вајде од долазака Руса у снабдевање храном. И вредело је: извоз јагода повећан је са 5,4 на 13,4 милиона евра, а сећам се и да су биле скупе, што је указивало на могућност да је повећан њихов извоз.

Пораст извоза разне хране за животиње, са 15,8 на 21,4 милиона евра, као и хране за псе и мачке, са 6 на 9,3 милиона евра, указују на цивилизацијске промене којима смо сведоци ових дана: док једни место деце шетају куце и маце, други свашта чине.

Вреди још поменути пораст извоза џемова, са 3,8 на 6,5 милиона евра и сирева, свежих, са 5,6 на 8,1 милиона евра.

И тако, лепо је када се од мноштва добрих података могу одабрати само неки, према личном укусу и схватањима.

 

 

Jedan komentar

  1. Izvoz softvera? Niije u tabeli, verovatno jer je rec o usluzi. Kako stojimo sa tim u 2016? Mogli bi ste. neki tekst o perspektivama i potencijalima ove grane. Deluje da moze znacajno povecati ucesce u srpskom izvosu. Gde me zemo biti npr za 10 godina. Irska je napravila znacajan napredak cele ekonomije zahvaljujuci IT uslugama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *