Noćenja Amerikanaca, Rusa i Kineza u Evropi 2016

Мотив за прикупљање ових података било је саопштење Евростата (https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/EDN-20181107-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2F) поводом европског дана туризма седмог новембра. Пошто нисам могао да пронађем приказану поделу туриста на: домаће, из других земаља ЕУ и ван ЕУ, зато што последњу групу нисам нашао обједињену у један податак, реших да проверим где гаје склоности да бораве припадници ових држава из наслова. Ово ми је посебно било потребно а како бих установио колико више одлазе и ноћевају у другим земљама Кинези који су 2017 открили Србију, и чији је све већи број у Србији очигледан и утицајан на укупна кретања.

Подаци су из 2016 јер за 2017 нису приложени подаци за неколико земаља ЕУ. Циљ нам је био да установимо редове величина: где више путују Амери од Руса и Кинеза и колико више ноће по земљама у односу на Србију.

Шта нам кажу подаци?

У 2016 било је 3 милијарди ноћења туриста у ЕУ и у том броју је било 74,4 милиона из САД, 32,3 милиона из Русије и 24,8 милиона из Кине. У односу на 2008 укупан број ноћења повећан је за 80,2%, из Русије за 39%, САД за 52,3%, а из Кине чак за 4,7 пута (са 5,2 на 24,8 милиона). Значи, Русија и САД су смањиле удео у укупним ноћењима док је Кина повећала.

Број ноћења Американаца био је за 17,3 милиона већи од збирног броја Руса и Кинеза, и само УК је готово довољно да објасни ову разлику, јер је имало 16,9 милиона ноћења више. Рекло би се, америчка башта у близини Европе. Изласком УК из ЕУ, а и наглим растом ноћења Кинеза, у остатку ЕУ биће већи број Руса и Кинеза узетих заједно у односу на Американце. Ово је јако важан податак, макар што се ноћења туриста тиче (а не треба сумњати да је слично и са подацима о трговини робом, услугама, инвестицијама…): није Србија специфичан случај у кинеској експанзији и руским интересовањима – то је опште правило и тенденција за ЕУ.

Почетно очекивање, предрасуда, било ми је да је Србија при дну листе, ове разлике САД-РК, али 11 чланица ЕУ има већу разлику од Србије и Црна Гора, ван ЕУ.

Друго интересовање било је у вези са већим бројем ноћења из ових земаља у односу на Србију. Пошто већина земаља има већи број ноћења, онда треба поменути где Американци, Руси и Кинези мање ноће у односу на Србију (не рачунајући Лихтенштајн).

У 2016 су мањи број ноћења Американаца од Србије имали у: Словенији и Црној Гори (већ у 2017 имали су више у Словенији). Руси су имали мањи број у: Словенији, Малти, Исланду, Данској, Румунији, Луксембургу, БЈР Македонији  и Ирској. Кинези су имали мање ноћења у: Литванији, Естонији, Латвији, Малти, Црној Гори, Бугарској и БЈР Македонији. У 2017 број ноћења Кинеза у Србији је више него удвостручен, те је било више ноћења у Србији у односу на Словенију, Словачку, Румунију и Луксембург, уз споменуте земље за 2016.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *