Home » 0 Miroslav Zdravković, 2 Federacija BiH, 2 Hrvatska, 2 Republika Srpska, 2 Slovenija, 3 Turizam » Noćenja turista iz Kine u odabranim državama i entitetima

Noćenja turista iz Kine u odabranim državama i entitetima

Чињеница да су туристи из Кине у септембру имали највећи број ноћења у Федерацији БиХ, испред братских народа/држава Саудијске Арабије, Турске, Кувајта и УАЕ, мотивисала ме је да проверим како стоје и други у погледу ноћења Кинеза. За Хрватску сам овде изложио само податке о ноћењима туриста из Континенталне Кине[1], јер су и они довољно велики да нас укупни не би депримирали.

Рекордан број ноћења туриста из Кине у Србији регистрован је у августу 2019 (35.063), у Републици Српској у јуну 2019. (1.296), у Федерацији БиХ у мају 2019. (16.293), а у Хрватској (62.798) и Словенији (20.973) у октобру 2018.

У периоду јануар-август 2019 највећи број ноћења Кинези су остварили у Хрватској (267,4 хиљада), па у Србији (170,4), Словенији (103,2), Федерацији (70,2) док су у Српској имали само 6 хиљада ноћења.

Највећи релативан пораст броја имали су у Федерацији БиХ (+103,7%), РС (+94,3%), Србији (+49,7%), Хрватској (+30,7%), а најмањи у Словенији – још увек огромних +26,5%.

Од регионалне сарадње у привлачењу туриста из Кине очигледно је да је Сарајево имало највећу корист, и да је Бања Лука овде у великом кашњењу, у погледу искоришћавања потенцијала за приходе од кинеских туриста. Стога би у наредном периоду требало да приступи озбиљније у прекограничној сарадњи са Београдом у конкретном пројекту: преусмеравању дела посета Кинеза и ка Бања Луци, Требињу и другим атрактивним локацијама Републике Српске (Вишеграду, Тјентишту, Козари и Доњој Градини…).

У наредном периоду ћемо пажљивије испратити ову статистичку појаву, јер је лепо видети да се нешто повећава по стопама од 25% до 100%, а да то нису емиграције, насиље и сличне негативне појаве.


[1] Државни завод за статистику је од августовског саопштења увео две Кине, и то Континенталну Кину и Кину са фуснотом која обухвата податке за Хонг Конг, Макао и Тајван. Ово је добар пример како се поштује суверенитет највеће економске силе на свету.

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>