Home » 0 Miroslav Zdravković » Odlični izvozni rezultati hrvatske vojne industrije u prvoj polovini 2016. godine

Odlični izvozni rezultati hrvatske vojne industrije u prvoj polovini 2016. godine

Према подацима достављеним СТО-у, извоз муниције и оружја из Србије повећан је у првој половини 2016. године за 12,3%, са 21,2 милиона евра, у првој половини 2015. године, на 23,9 милиона евра, у истом периоду текуће године.

Највећи купац муниције и оружја је САД, а у другом тромесечју 2016 године у Белгију је извоз вредео преко једног милиона евра. Преко 100 хиљада евра на тромесечном нивоу муниција и оружје су пласирани још у Немачку, Француску, Холандију, Румунију и Аустралију.

Из ових тромесечних података може се констатовати још да је дошло до потпуног застоја у продаји револвера и пиштоља, јер у другом тромесечју 2016 године није евидентиран приход од извоза. У 2014 години извоз пиштоља и револвера вредео је 4,85 милиона евра, у 2015 години само 639 хиљада евра, а у првом тромесечју 2016 године фактурисано је 121 хиљада евра.

Када се посматрају сопствени резултати, који су добри, лепо је загледати и у суседна дворишта, ради поређења колико су комшије боље или горе. Ово загледање је нарочито пожељно у случају лоших показатеља, како би смо се утешили уколико постоје још гори…

Хрватска војна индустрија има фантастичне извозне резултате у првој половини 2016 године: извоз је готово утростручен, са 43,9 на 125,8 милиона евра! То је постигнуто великим испорукама муниције и експлозива у Саудијску Арабију, у укупној вредности од 62,4 милиона евра, што је готово половина регистрованог извоза оружја и муниције.

До почетка 2016 године, Србија је имала око 50% од вредности извоза војне индустрије Хрватске, а у другом тромесечју 2016 године пала је на само 17,5% (хрватски извоз 5,7 пута већи).

И тако, било би лепо када би наша држава мало парица инвестирала у модернизацију производне опреме, у неопходну финансијску ликвидност, и у дипломатске напоре да се препозна квалитет производа из Србије.

2 Komentara na Odlični izvozni rezultati hrvatske vojne industrije u prvoj polovini 2016. godine

  1. Zasto da investiraju u modernizaciju namenske kad mogo da investiraju u stanove. Oko toga postoji konsenzus.

    Pozdrav Miroslave, ne odustajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>