Izvoz džemova i marmelade u Nemačku i druge zemlje

Prema podacima STO, izvoz džemova iz Srbije povećan je za 53,5%, u periodu januar-juli ove, u odnosu na isti period 2015 godine, sa 6,5 na 10 miliona evra. Pošto je u celoj prošloj godini izvoz džemova vredeo 11,8 miliona evra, pri ovoj dinamici možemo očekivati preko 18 miliona evra u 2016 godini.

Razlog za ovoliko veliki skok izvoza džemova je njegova povećana tražnja u Nemačkoj, jer je izvoz u tu zemlju više nego udvostručen: sa 1,4 na 3 miliona evra! Nakon Nemaca, najveći sladokusci džemova i marmelada iz Srbije jesu Nemci, Britanci, Holanđani i Amerikanci. Izvoz u SAD je povećan preko 7 puta, sa 128 na 913 hiljada evra. Iza Amera su Hrvati gde je potrošnja džemova proizvedenih u Srbiji smanjena, a to je slučaj i sa Crnom Gorom, Rusijom, Slovenijom, Makedonijom i BiH.

Ova dinamika izvoza džemova i marmelada ukazuje na suštinu naših ekonomskih problema, a i na njihovo rešenje: poslovna zajednica u Srbiji mora što više pažnje da posveti plasmanu na udaljena tržišta (Kina, SAD, Indonezija, Kanada…), jer se regionalni konzumenti proizvoda iz Srbije lako zasite naših proizvoda. A i ova tržišta su već osvojena, pa je dalji rast plasmana veoma usporen.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *