Potrošnja domaćinstva: UNMIK Kosovo i Srbija, 2011. godina

S obzirom na činjenicu da će Albanija u ovoj godini, najkasnije u 2013. godini, postati razvijenija od Srbije, nije zgoreg ispratiti i ekonomska kretanja na teritoriji Kosova i Metohije, a radi utvrđivanja trenutka kada će Srbija postati najsiromašnije parče evropskog kontinenta.

Prema podacima Kosovske agencije za statistiku prosečna potrošnja domaćinstava na ovoj teritoriji bila je 7.010 evra u prošloj godini i smanjena je za 1,5% u odnosu na 2010. godinu.

Uporedivi podaci kažu da je u Srbiji prosečna potrošnja domaćinstva iznosila 5.595 evra (preračunato po prosečnom godišnjem kursu od 102 dinara i potrošnji od 47.574 dinara).

Dakle, po ovom pokazatelju je UNMIK Kosovo preteklo Srbiju. Ali, ovde imamo dva ali: podaci sadrže imputirane rente kod KiM, ali ne i kod Srbije, i prosečno domaćinstvo na teritoriji Kosova ima dvostruko više članova (5,88 člana) od prosečnog domaćinstva na teritoriji Srbije bez KiM (2,85 člana).

Kada se isključe podaci o troškovima stanovanja (voda, električna energija, goriva…) prosečno domaćinstvo na KiM potrošilo je u prošloj godini 4.812 evra, a u Srbiji 4.719 evra. U 2009. godini je potrošnja u Srbiji bila veća, ali je u 2010. godini KiM pretekla Srbiju u potrošnji domaćinstava.

Kosovske porodice su na hranu potrošile 2.665 evra, a srbijanske 2.396 evra. Više su potrošile i na alkoholna pića i duvan, za odeću i obuću, obrazovanje, i na restorane i hotele. Manje su trošile na opremu za stan, zdravlje, transport, komunikacije, rekreaciju i kulturu i ostale lične predmete i usluge.

Kada podatke posmatramo po članu domaćinstva dolazimo do podatka da na Kosovu prosečna potrošnja u prošloj godini je bila 1.193 evra, a u Srbiji 1.963 evra. Kada isključimo stanovanje odnos je 819 prema 1.656 evra. Znači, duplo je veća potrošnja u Srbiji po članu domaćinstva.

Na hranu i bezalkoholna pića u Srbiji je prošle godine potrošeno 841 evra, a na KiM 454 evra.

Skoro duplo više je trošeno i na alkoholna pića i duvan: 87 prema 44 evra.

Na odeću i obuću je potrošeno 93 a na KiM 60 evra.

Na opremu za stan i za održavanje potrošeno je 84 prema 40 evra.

Troškovi transporta su bili više nego dvostruko veći: 170 prema 67 evra.

Na komunikacije je potrošeno u Srbiji više nego tri puta: 77 prema 25 evra.

Na rekreaciju i kulturu je u Srbiji potrošeno tačno 4 puta više: 84 prema 21 evro.

Na obrazovanje je u Srbiji potrošeno 16, a na KiM 11 evra.

Najbliži srpskoj potrošnji bili su kosovski podaci o restoranima i hotelima: u Srbiji 38 evra, a u KiM 34 evra.

Na ostale lične predmete i usluge potrošeno je u Srbiji 91, a na KiM 34 evra po članu domaćinstva u prošloj godini.

Interesantan je podatak da na Kosovu domaća proizvodnja hrane iznosi samo 7% ukupne vrednosti lične potrošnje, te ne omogućava da se i peti deo potreba za hranom obezbedi lokalnom proizvodnjom.

Prosečna godišnja plata muškaraca na KiM bila je 3.787 evra, a žena 3.517 evra. Problem predstavlja podatak da je samo 51% zaposlenih radilo svih 12 meseci.

Struktura prihoda domaćinstava se na KiM i u Srbiji bitno razlikuje.

Od ukupnih prihoda 25% dolazi od zarada u javnom sektoru, 22% od zarada u privatnom sektoru, 12% od poslovanja domaćinstava, 9% su doznake, 9% od dodatnih poslova, 8% od penzija, 7% od poljoprivrede, 6% od socijalnih davanja i 2% iz ostalih izvora.

U Srbiji iz radnog odnosa dolazi 43,2% porodičnih prihoda, iz penzija 32,6%, u naturi se troši 5,9%, ostala primanja su 4,4%, od poljoprivrede 3,7%, iz kredita 2,1%, ostalo socijalno osiguranje 1,6%, iz inostranstva 1,4%, od imovine 1,3% i pokloni i dobici 1,1%.

2 komentara

 1. Tu se samo mogu porediti statistike ali nista vise od toga.. Kosovo je ekonomski neodrzivo a koliko sam upoznat i Albanija ima problem zakasnjenja u razvoju.Oni su sada kao i CG na pocetku puta bez povratka…

  Ne kazem da Srbiji cvetaju ruze jer one ne cvetaju ni u jednoj savremenoj drzavi sveta ali poenta je u nivou sa kog se polazi…
  Nije isto imati skok BDP sa nule i sa 50 metara visine…

  Kada SAD budu resile da kompromituju Brisel doci ce i Umnik Kosovo na red jer tu je napravljena ogromna zloupotreba fondova i kapitala. Tu je nestalo nekoliko milijardi evra …isparilo i jednostavno se prelilo u dzepove Umnik kadrova.Kao i u Bosni jer sustinski ta adminstracija svoje zilavo postojanje moze da zahvali pre svega korupciji.
  Svet je kompletno korumpiran do te mere da je to u Srbiji tek pocetna faza..
  Ta tema je vec pokrenuta u Evropskom parlamentu ali se ovde ona medijski suzbija…

  Sve ovo pisem upravo zbog sijaset tekstova iste crne pesimisticke orjentacije koji „kao“ vrse nekakav pritisak na vlast..Kao da u Srbiji iko ima nekakvu vlast i moc sa kojom nesto moze uciniti.
  Da bi u Srbiji imali mogucnost da nesto ekonomski popravite morati imati ozbiljnu represivnu silu iza sebe i pre svega oboren standard za vise od 50% posto u odnosu na trenutno stanje.
  To znaci da prosecna plata ne bi mogla da predje 20.000 RSD ali bi i podrazumevalo kompletno drugaciji makroekonomski pravac sto bi impliciralo i potpuno drugaciji politiku od trenutne.
  To u ovom trenutku samo i to delimicno ,predlaze DSS ali oni ne bi to znali da sprovedu sve i da im se ceo paket spusti na tacni…

  Klasican raskorak izmedju zelja i mogucnosti jer i ovi koji sada kritikuju ,predlazu i savetuju u stvari streme ka nemogucem.. Niko pa cak ni Fiskalni savet ne razume da se korak u nazad mora napraviti svesno ili u iznudici…
  Vecina od njih sustinski nikada nije zaista zaradila novac vec je samo primila nadoknadu za nesto za sta su mislili da treba. Vecina zato i ima ceo zivot taj zazor kada je realna ekonomiju u pitanju…to je za njih vruca kasa za koju je alibi demokratija. A patnja ,odricanje i kazna nigde se ne pominju u demokratiji jer su njen antipod.
  Prava je steta sto mediji u Srbiji ne prenose ili bar kopiraju javnu raspravu koja se vodi u Grckoj jer bi to ovde mnoge prosvetlilo…

  • „Kosovo je ekonomski neodrzivo a koliko sam upoznat i Albanija ima problem zakasnjenja u razvoju.Oni su sada kao i CG na pocetku puta bez povratka“
   Eto, svi oko nas propadaju, jedino mi razbijamo…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *