Rasprostranjenog ovaca u Srbiji u vreme poljoprivrednog popisa

Аутор фотографије: Михаило Здравковић

 

У време пољопривредног пописа у Србији је 1.736,4 хиљада оваца што је давало 24 овце на 100 становника. На крају 2019. број оваца је смањен за 5,4%, смањен је и број становника али није сигурно за колико због исељавања до ванредне ситуације када се знатан број становника у Србију вратио.

Број оваца је од овде приказаног броја повећан у Војводини за 5,1%, а смењен је у Шумадији и Западној Србији за 4%, у Београду за 13,4% и у Јужној и Источној Србији за 16,5%. Овце су се кретале у распону од 51 у ШиЗС на 100 становника до само 5 у Београду.

У време пољопривредног пописа највише је оваца било у ШиЗС (60,3%) затим у ЈиИС (19,5%), мање у Војводини (15,7%) а најмање у Београду (4,5%). У међувремену је Војводина постала бројнија од ЈиИС по броју оваца.

Највише оваца било је у Златиборској области, испред Колубарске која је имала најповољнији однос у корист оваца (93 на 100 становника).

У Србији је 16 општина у којима је било више оваца од људи и све се налазе у Шумадији и Западној Србији. Пре Чоке у Војводини првих 28 општина према овом односу су из ШиЗС и из ЈиИС.

Исти број оваца и становника имало је Туларе у општини Медвеђа док је 1591 насеља имало више оваца од становника. Уколико бисмо приказали насеља према овом релативном показатељу добили бисмо тужну слику о насељима пред нестајањем јер је међу 16 насеља само једно имало више од 100 становника а пет насеља је имало мање од 10 становника. Велика Лукања је имала 70 пута више оваца од становника јер је првих било 422 а других само 6. На другом месту је Шљивовик у општини Сврљиг са односом 431:13 па Пода 463:14 и Биоц 1.739:66 у општини Сјеница. Славиња у општини Пирот (779:39) и Бољаре у општини Сјеница (598:30) имају 20 пута више оваца од становника. Дакле, овакво листирање је изузетно мучно и тужно.

Стога смо рангирали насеља према апсолутном броју оваца. Ово је већ много лепша, али и потпуно изненађујућа слика која ипак објашњава зашто је Војводина повећала број оваца. Највише оваца је било у четири војвођанске општине пре два села у општини Богатић. Највише је било оваца у насељу Сомбор, у Бачком Петровом Селу, Новом Бечеју и Новом Милошеву.

Богатић је богат не само говедима и свињама већ и овцама јер је 8 насеља из ове општине у табели (ако сам добро пребројао). Бадовинци, Дубље, Богатић и Клење су међу првих12 из ове општине.

Криви Вир у општини Бољевац је некада давно био најпознатије насеље за становнике Поморавља (Јагодина, Ћуприја и Параћин) када је требало набавити добро јагње за весеље. Мој кум је за своје венчање 1996 ишао у ово место. У време пољопривредног пописа остало је још 800 оваца и 335 становника у овом некада великом селу у коме су се овце многима „иљадиле“.

Али, оставимо прошлост историчарима а ми се посветимо светлој будућности у којој ће наше чланство у ЕУ, када се догоди, значити квантни скок у стандарду подмлађеног становништва, веселог и још пунијег оптимизма за нове успехе и још виши стандард грађана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *