Руске краве воле америчке бикове

Када се посматрају детаљни подаци о робној размени развијених земаља са Русијом и Украјином свашта се интересантно може приметити. На пример, обе земље увозе путничке аутомобиле свих категорија из Јапана и Јужне Кореје као да се никакав сукоб у њима, између њих, и око њих не догађа. Из Француске обе купују вакцине и кукурузно семе, из Немачке аутомобиле а Украјина и огромну вредност некласификоване робе па се може стећи утисак да је Немачка, а не САД и УК, главни снабдевач оружјем.

Код извоза САД у Русију пажњу ми је привукло говеђе семе на десетом месту па се сетих да се у Србију увозило то семе из Шпаније, а сада је из Шпаније проширена листа семена, али то ми овде није тема.

САД су повећале извоз говеђег семена у Русију за 25%, у периоду јануар-април 2023, према истом периоду 2022, са 5.416 на 6.769 хиљада долара.

Ово ме је мотивисало да проверим укупну светску трговину овим племенитим производом.

Говеђе семе се увози из расних потреба, како би се оплеменио квалитет потомства постојећих крава. Дакле, расизам је у питању.

Овај расизам потврђују подаци о извозницима говеђег семена. Седам развијених земаља, и то САД (50,4%), Канада (16,4%), Холандија (8,9%), Немачка (5%), УК (5%), Француска (3,3%) и Данска (2,3%) заједно учествују са 91,3% у укупном светском извозу говеђег семена, а низ настављају и друге развијене земље попут Новог Зеланда на осмом месту, па Италије, Белгије итд.

Од наших суседа најбоље је пласирана Мађарска на 18. месту са 1.649 хиљада долара вредним семеном, па Хрватска на 29. са 130 хиљада и још испред Србије је Румунија (25 хиљада) а Србија је на 43. месту са 18 хиљада долара. Овде је већа вероватноћа да је Србија регионални центар за дистрибуцију семена, него да су наши бикови на цени за ову племениту делатност.

СТО и УНКТАД

Највећи увозници овог производа су Кина и Русија и заједно учествују са једном четвртином у укупном светском увозу.

САД на трећем и УК на четвртом месту потврђују да ове земље немају ништа против расних мешања и да негују различитости, па и када су говеда у питању.

Бразил и Аргентина су овде међу десет највећих увозника а познате су као извозници говедине и производа од ње.

Међу суседима већи увоз говеђег семена од Србије имају само Мађарска и Румунија. Србија (717 хиљада долара) је у друштву са Белорусијом  (729) и Бугарском (699), а испред сада најмногољудније земље у свету Индије која туђе семе купује за само 544 хиљада долара.

Крава је у Индији света животиња али требало би сазнати да ли та светост ограничава трговинске токове када је овакав расни производ у питању.

исто

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *