Srbi žive u najskučenijim uslovima u Evropi

Несрећа четворо малене деце коју је бацио отац са првог спрата изнајмљеног стана на острву Пагу погодила је свакога ко има осећаја за туђу бол, дечју посебно. Евростат је објавио саопштење (линк) о уделу становништва које живи у претрпаним становима, а подељено на локално становништво, мигранте и грађане ЕУ из других чланица.

Највећа стопа претрпаности у ЕУ постоји у Румунији (47,9% од укупног становништва), Бугарској (43,5%), Хрватској (41,4%), Латвији (40,7%) и Мађарској (40,1%). Пошто су три од ове четири земље српски суседи интуитивно је за очекивати да је изузетно висок проценат становништва који живи скучено и у Србији. Срећом, па у бази Евростата има података и за Србију (не и за БиХ и Албанију) и она има значајно већи удео од Румуније – 57,7%.

Мислим да је Достојевски у неком роману записао да је у малом простору и људском духу тескобно.

Да се не би живело у претрпаним становима број соба мора бити у складу са стандардом колико соба је неопходно за парове, самце, децу различитог пола и узраста.

На пример, са децом различитог пола и супругом до узраста од 12 година двоипособан стан је био сасвим довољан. Њиховим преласком границе од 12 година сврстали смо се у ових 57,7% становништва Србије које живи у претрпаним становима.

Посебан проблем у Србији представља чињеница да 70% младих узраста од 16 до 29 година живи у претрпаним становима. У време сексуалног сазревања и планирања породице највећи део младих живи у неадекватним условима.

How is the overcrowding rate defined?

The overcrowding rate is the percentage of the population living in an overcrowded household. A person is considered as living in an overcrowded household if the household does not have at its disposal a minimum number of rooms equal to the sum of:

  • one room for the household;
  • one room per couple in the household;
  • one room per single person aged 18 and more;
  • one room per pair of single people of the same gender between 12 and 17 years of age;
  • one room per single person between 12 and 17 years of age and not included in the previous category;
  • one room per pair of children under 12 years of age.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *