Stopa samoubistava samopovređivanjem u Evropi u 2016.

Према подацима Евростата број смрти изазваних самоповређивањем у 2016 износио је 53,5 хиљада што је 1% од свих умрлих у тој години.

Подаци не укључују самоубиства извршена скоком, испијањем отрова и намерним дављењем.

Уколико би се ово самоповређивање узело као критеријум за чланство у ЕУ Србија би требала да буде примљена одмах јер су нам мушкарци са 1,39% одмах уз просек ЕУ (1,61%), док су нам жене још напредније јер је код њих стопа износила 0,52%, а у ЕУ 0,47%.

Када се 963 умрлих од самоповређивања подели са 366 дана преступне 2016 долазимо до 2,6 умрлих на овај начин дневно или 18,4 недељно.

Све религије се боре против самоубистава, проклетством, забраном закопавања на гробљу и/или присуства свештеника. Стога би ниске стопе самоубистава требало да указују на вишак вере, па би Грке и Турке (Кипар) класификовали као најрелигиозније. Међутим, постоји и очигледна правилност да расте стопа самоубистава како се са југа иде ка северу, а то је у складу са смањивањем сунчаних сати, светлости која симболизује живот.

Од ових очекивања, религијско-сунчаних, искачу Словенци који имају другу стопу смртности код мушкараца након Литванаца. Лихенштајнске жене не би требало узимати као статистички поуздан податак јер се ради о изузетно малој статистичкој појави: 4 самоубиства при 127 умрлих.

Другу приложену табели не бих коментарисао, о старосној структури умрлих и самоубистава јер сам израчунао само удео самоубистава у укупној смртности, али не и однос према броју живих. Србија има највећу стопу смртности жена у Европи, док је код мушкараца пар земаља испред.

У односу на 2011. број умрлих у ЕУ повећан је за 5,4%, а смањен је број самоубистава самоповређивањем за 9,2%. У Србији је, у истом периоду (2011-2016) смањен број умрлих за 2,2% а самоубистава за 23,6%

Такође не бих коментарисао три пута већу склоност мушкараца ка самоубиству самоповређивањем од жена јер би то био сексизам.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *