SUSP

Objavljeno u Press blog-u juna 2009.

Stranka ujedinjenih srpskih porodilja

Pokušajmo da zamislimo da će se novi izbori za republički parlament održati do kraja godine. Pretpostavka je potrebna radi budžetskih aritmetika koje bi smo želeli da prikažemo.

Pretpostavimo da se registruje nova stranka sa punim imenom kao u podnaslovu mišljenja i da se priključi nekoj od većih partija u predizbornoj kampanji, prethodno potpisavši koalicioni ugovor.

U koalicionom ugovoru bi stajalo:
Stranka X će omogućiti SUSP-u ispunjavanje njegovih predizbornih obećanja. I načelne saglasnosti o evropskom putu Srbije, demokratskim opredeljenjima, zaštiti manjina i svih drugih lepih stvari i želja. SUSP je skromna stranka i traži jedan mandat u skupštini Srbije.

Stranka SUSP bi u predizbornoj kampanji obećavala da će svaka žena koja rodi drugo dete dobiti stan u vlasništvo (vrednosti 30 hiljada evra, površine 50 kvadrata, u proseku). I za svako naredno još po jedan. Stanovi bi bili u isključivom vlasništvu porodilja, bez mogućnosti otuđenja. Muškarci su promenljiva kategorija, egoisti, sa njima je uvek neizvesno. Ali je sa nekretninama i rentijerskim prihodima makar materijalna strana života izvesna.

Prođu izbori i podele se mandati. Najjača stranka u Srbiji „Y“ osvoji 65 mandata, a stranka X u koaliciji sa SUSP 61 mandat. SUSP mu dođe kao 126. poslanik (oprostite, poslanica) u parlamentu, i njen glas postaje presudan za formiranje postizborne parlamentarne većine.

SUSP zahteva da se njeno osnovno predizborno obećanje ispuni, tako što će se u budžetu Srbije za 2010. godinu naći dovoljno novca da krene izgradnja stanova i njihova predaja porodiljama u vlasništvo.

Prema saoptenju RZS-a „Vitalni događaji u Republici Srbiji, 2007“ u toj godini je rođeno 68102 beba. U 2008. godini je, prema podacima iz Mesečnog statističkog biltena, rođeno 70177 beba. Pretpostavimo, što je daleko od tačnog ali nam tačnost i nije cilj, da je svaka druga beba drugorođenče i porodilja je stekla pravo na novosagrađeni stan u vlasništvu.

Ako predviđamo 35 hiljada porodilja u 2010. godini koje rađaju drugo dete, i prosečnu cenu stana u novogradnji (neprofitna cena, čist graditeljski trošak, pa bi mogla da bude i niža od 600 evra po kvadratu, posebno u ruralnim oblastima i perifernim gradovima) od 30 hiljada evra dolazimo do milijardu i pedeset miliona evra neophodnih u budžetu za ispunjavanje ovog predizbornog zahteva.

Pri kursu evra od 95 dinara to je budžetski izdatak u Natalitetnom Investicionom Planu (NIP-, uobičajeno je da se ženski pol označava minusom) od 99 milijardi i 750 miliona dinara.

Pod pretpostavkom istih poreskih prihoda kao i planiranih rebalansom za 2009. godinu, i istim deficitom, većina poreskih rashoda bi morala naniže. Predizborna obećanja 125 poslanika iz stranaka X i Y bi morala da budu potisnuta pred ovim snažnim investicionim planom.

Kapitalni rashodi na ime stanogradnje za porodilje izneli bi 3,3% BDP-a Srbije i bili bi za 10% manji od udela građevinarstva u bruto domaćoj vrednosti Srbije. To znači da bi građevinarstvo u 2010. godini imalo stopu rasta od preko 50%, uz rast pratećih grana u prerađivačkoj industriji, poput metalskog kompleksa, proizvodnji nemetalnih minerala, industriji nameštaja…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *