Svetski izvoz ličnog naoružanja i municije, 2008-2018.

Подаци који су овде приложени спадају у најмање поуздане од свих података које објављује СТО о светској трговини из простог разлога што ова организација искључиво преноси званичне статистичке податке земаља чланица. Огледало статистике могу да открију велике нерегуларности у токовима, али то ми овде није циљ: овде се бавим промоцијом балканског бурета барута.

Био сам на Ал Џазири у једној емисији о стању у региону па је лепо да додатно усмерим пажњу на Босну и Херцеговину и њене могућности. А у мало чему толико добро стоји у свету колико у извозу муниције јер је на 21. месту са 104,2 милиона евра у 2018.

Да овај ранг није случајност доказују Хрватска на 17, Румунија на 18. и Србија на 33 месту. Српска индустрија оружја (пушака и пиштоља) и муниције је тада достигла рекордан извоз од 52 милиона евра и од тада је у слободном паду, до 36 милиона у 2018. Бих је од 32 милиона у 2013 више него утростручила извоз до ових 104 милиона. Хрватски максимум био је у 2016. што указује да је овај узлет био везан са успоном и падом кризе у Сирији. Тај хрватски извоз сам хвалио пре пар година па је онда, са временском доцњом од годину и по или две, била нека афера како су испражњене залихе територијалне одбране. Не сећам се.

Често чујемо да се на удаљеним ратиштима пуца из калашњикова произведених још у бившој Југославији. Срећом па нико не обраћа пажњу на муницију одакле је.

У сваком случају, много је лепше да се зарађује на туђим ратовима и наоружавању него гинути у нашим балканским сукобима. Уместо седења на баруту безбедније је продати га што даље и по могућству по што вишој цени.

Главни купци оружја и муниције из Хрватске, у 2018. Били су: САД, Ирак, Саудијска Арабија, Того и Индонезија.

Босна и Херцеговина је највише продавала: Саудијској Арабији, Турској, Египту, Авганистану и САД.

Српска наменска индустрија продавала је највише: САД-у, УАЕ-у, Немачкој, Саудијској Арабији и Аустралији.

Ово су само пријављене трансакције и само лаког наоружања. Не укључују оклопна возила, авионе, хелихоптере, бродове и шта све још може бити употребљено у сврху ратовања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *