„ KV Otvarači “

Dugogodišnja dominacija politike nad ekonomijom stvorila je potrebu za nekim novim zanimanjima koja će morati biti uvedena u školski program. Jedno takvo zanimanje moglo bi da bude „ Politički KV otvarač “ . U opisu delatnosti stajalo bi: osposobljava se za otvaranje svega postojećeg, otvara i ono što nije zatvoreno, proslavlja namere započinjanja radova (dok su još u projektima i crtežima), stavlja kamen temeljac gde god stigne, otvara dolazak proleća ali i njegov odlazak, prisustvuje početku školovanja leptirova…

Poseban talenat za ovo zanimanje iskazuju naši političari koji su dilemu „ Otvori ili nestani sa političke scene “ najozbiljnije shvatili. Nema dana kada oni miruju tj. normalno rade, jer im je najsvetija obaveza da nešto otvore. KV otvarači neposredno seku vrpce. Iza njih u špaliru PK otvarači. Dalje iza, kandidati za otvarače. VKV otvarači otvaraju velike projekte. Postoje i inžinjeri otvaranja. Oni su svojevrsni „metafizički otvarači“, brži su od vremena i širi od prostora. Oni otvaraju ono što je još uvek u projektima. Mašti nikad kraja; ulaze u obore, miluju životinje, slikaju se u radionicama i fabrikama, sa 5  tv ekipa iznenade graditelje mosta, slave završetak svakih 10 centimetara autoputa, naročito su humani pred kamerama a uzvišeni u javnim medijima. Sve je kao slučajno i kobojagi  spontano. Stilisti brinu o svakom detalju njihovog nastupa: glava mora biti blago zakošena pod uglom od 62 stepena, pogled uperen u daljinu sa što više optimizma, odeća poslednja de-mode linija lažnih Zenja. Sve to praćeno buljukom automobila sa rotacijama, blokadom delova grada, obezbeđenjem koje dostiže razmere lokalnog rata. A iz automobila izlaze puki vladini činovnici oliti službenici koji su plaćeni da obave taj posao, tiho i sa puno smisla u ime opšteg narodnog dobra.

Ponekad pomislim imaju li prava na ovakve drame apsurda recimo i radnici gradske čistoće ili rudari u rudniku. Kako bi izgledalo kada bi oni slavili i svečano otvarali početak pražnjenja kontejnera, čišćenja ulica ili kopanja rude? Šta sve neophodna politička predstava i neutaživa politička glad za novim biračima može da učini od normalnih ljudi koji obavljaju plaćene javne funkcije? Kad predstava počinje da guta sopstvene glumce?

Sve manje će deficitarno zanimanje biti otvarač. Oni se umnožavaju prostom deobom i već sada ih ima previše. Nedostaju i nedostajaće KV zatvarači koji jadnim radnicima a i vlasnicima firmi treba da objasne kako dalje kad se firma zatvara. Ono što se otvara mora će, u ovakvom privrednom ambijentu, i da se zatvara . Pitanje je samo vremena. Zatvarači će biti sve traženije i perspektivnije zanimanje a još nije ni uvedeno u nastavne planove i programe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *