REKONSTRUKCIJA LOŠE KONSTRUKCIJE

Objavljeno u dnevnom listu Danas.

Nijedan problem se ne može rešiti dok se ne steknu uslovi da se problem reši. Istorija nam daje samo optimalno vreme da određene društvene  probleme rešimo.
Ukoliko istorijske zadatke blagovremeno ne izvršimo, negativne posledice nam se  vraćaju enormno uvećane.

Partokratska diktatura preti da potpuno zatre demokratska prava i slobode dovodeći u pitanje opstanak društvenih dobara koja su građani poverili na upravljanje vladinim činovnicima, Konstantno smo u začaranom kružnom toku. U nekoj, samo nama svojstvenoj, paralelnoj stvarnosti.

Zar je teško shvatiti da isto u sebi ne sadrži razliku i da personalne promene ne znače i promenu sadržaja pogrešne  politike. Možda nova personalna rešenja budu lošija od onih koje menjamo.Bilo koje ime ne može nadoknaditi nefunkcionisanje sistema državne uprave.

Rešenje naše dugogodišnje agonije je u hitnoj promeni izbornog zakona. Stepenasti cenzus za ulazak u parlament; jedna stranka 5% osvojenih glasova a svaku  novu  članicu koalicije  cenzus bi bio uvećan za tri posto.Kombinovani i proporcionalni izborni sistem.Parlament sa 100 poslanika i efikasna mala vlada sa 10 ministarstava .Moramo osnažiti zakonsku moć institucija a razvlastiti partijske profitere.Oni će uvek štiti partijske vazale a ne nezavisne stručnjake.

.Sve dosadašnje vlade su formirane kao akcionarska društva koja srazmerno broju glasova svakodnevno naplaćuju dividende. Svaka stranka u vladi ima svoju cenu i ucenu.One najmanje sa tri procenta podrške građana vladaju samovlasno celokupnim ekonomskim tokovima. Na putu društvenog razvoja mi uporno biramo stramputice kako bi smo izašli na pravi put čak i kad nam je jasno kojim putem treba krenuti.

Umesto što od Vučića pravimo novog Mesiju kojeg ćemo prvom prilikom srušiti u kal, bolje je da od njega zahtevamo da iskoristi svoju trenutnu političku moć i bude katalizator uspostavljanja institucionalne vlasti u zemlji Da se politička  moć  I ovlašćenja vrate u institucije a da ministri shvate da su samo plaćeni činovnici sa skromnim, zakonom definisanim ingerencijama.

Sledom razuma: novi izborni zakon pa po njemu novi izbori. Tako ćemo dobiti kredibilnau i legitimnu vladu. Ona će doneti novu strategiju privrednog i društvenog razvoja čiji će put trasirati struka i
nauka.

Istorija nam daje šansu da izađemo  iz začaranog kruga.  Put kojim smo do sada išli su,ustvari, stramputice na koje nas godinama namerno odvlače stranački „ geniji“. Bitno im je da se ne pomerimo iz kružnog toka istorije u koji su nas uveli. A pravi put postoji i sada ga vidimo.

Iskoračimo već  jednom u pravom smeru. Gosp.Vučić može biti istorijska prekretnica u izgradnji moderne države Srbije. Da li on to zna?

5 komentara

 1. Gresis!

  Vucic je samo vrh partijskog aparata, ako se aparat ne slozi, Vucic leti. Kada se nije slozio sa Seseljem ovaj je otisao u zaborav. Vucic moze da prica, ali ako pokusa da dirne u interes partijskog aparata, letece.

  Moras menjati sistem, ne mozes ga vise reformisati

 2. Vucic je jedno od najlosijih resenja za Srbiju. On je samo i iskljucivo marketinska licnost. On je virtuelno sposoban,iza njega ne postoji, za skoro pola veka starosti i bavljenja politikom, ne stoji nista.On nikada nista nije uradio i nece a i ono sto uradi je kratkog daha i u marketinsko-politickoj oblandi.

  On je politicki ketman i postoji iskljucivo na osnovu totalne nesposobnosti i politickog diletantizma svih ostalih politickih faktora u Sbiji.
  On je zacetnoik rekonstrukcije ( perestrojke) vlade Srbije u jednom smeru ?! Prvo sklonite ( marketinski) neka ljude a onda razmisljate koga i sa kim tu rupu da zakrpite?!
  A u stvari on misli ,nije vazno ko je ministar jer i onako cu ja to pokrivati. Najslabije rezultate u vladi kao ministri zapravo imaju Dacic,Vucic i Milannovic ali to bi cak obesmislilo i nove izbore.

  Uglavnom zadugo Srbija nece moci da iznedri i da ispravi sistemsku drzavnu gresku koju ce ova vlada napraviti. Za to pre svega treba okriviti nesposobnost vrha DS i starog i novog jer oni su zapravo doveli Srbiju na ivicu i onda se okrenuli i otisli..

  Promena izbornog zakona nece doneti Srbiji nista jer to je samo koreografija ,takmicari su bitni..

 3. – Ako se sto debila kandiduje na izborima sa manje-vise istim programom, potpuno je svejedno da li ce se izbori sprovesti po proporcionalnom ili vecinskom sistemu, da li ce ih biti 10, 100, 150 ili 250 u skupstini.
  – Ako su sva javna preduzeca u Srbiji u drzavnoj svojini i gubici se namiruju parama poreskih obveznika, manje-vise je svejedno da li je direktor genije ili budala. U krajnjem zbiru izadje na isto.
  Kada u Srbiji bude stuktura imovine u privredi kao u Nemackoj, tada cemo poceti i da licimo na Nemce. Do tada mozemo samo da se pravimo Englezima.

 4. U svakoj zemlji na svetu kada neko od vodecih privrednika nesto kaze, to ima svoju tezinu. U Srbiji privrednike novinari, politicari i narod dozivljavaju kao lopove i nuzno zlo. U razvijenim demokratijama ko god pobedi na izborima privreda je u istim, privatnim rukama. Jedino pitanje oko koga se lome koplja je mali drzavni sektor, da li ga i kako privatizovati. U Srbiji vecina naroda i dalje radi u drzavnim preduzecima i dalje je vecina privrede u drzavnim rukama, pa od izbora sve zavisi. svih ovih godina propala preduzeca u Srbiji u zivotu ne odrzavaju poreski obveznici, vec politicare, koje to ne kosta nista, a jos i dobijaju poene na izborima. U politickom zivotu ne postoji nijedan covek koji se javno zalaze za privatizaciju i racionalizaciju javnog sektora, zato su izbori potpuno nevazni. Sama rec izbori podrazumevaju da moze nesto da se bira, ako se sve partije zalazu za isto – vise socijalizma, onda je potpuno nevazno ko ce biti na vlasti. Cak je i bolje da budu sto vece budale, jer ce pre unistiti ovaj nakaradni sistem. Pametniji ce da ga malo nasminkaju, pa ce naivni narod pomisliti da ovakav sistem valja.

 5. Milane,
  Da li će Vaša organizacija učestvovati u rekonstrukciji loše konstrukcije?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *