SAVETNICI

Zadatak savetnika je da svojim iskustvom i znanjem unaprede odluke zaposlenih na odgovornim, javnim funkcijama.A upravo takvih savetnika danas ima najmanje.   Nisu nešto posebno na ceni. Neki od njih , mada izabrani  od vlade, su u toj istoj Vladi nepoželjni.Kojoj vlasti  je danas uopšte potrebno mišljenje zasnovano na činjenicama, istini i logici?Takvom shvatanju prilagodili se i savetnici.Neznanje i medijska manipulacija su osnovne poluge vlasti.

Savetnici mogu biti stručni i nestručni , poželjni i nepoželjni,raditi u ime državnih interesa ili biti konektovani na lični ,odnosno lobirani iteres,mogu biti moralni i nemoralni,privremeni ili večni , specijalni i obični. . .Neki centri  moći mogu zbog svojih interesa  savetovati savetnike  da dele pogrešne savete koji nisu u skladu sa interesima države .Neki savetnici  su genetski mutirali u večne i nezamenjive.Sve vlade od drugog svetskog rata na ovamo žrtve su njihove savetodavne prakse.

Mnogi funkcioneri koriste usluge savetnika a nama je sve gore i gore.Ili ih savetnici namerno pogrešno savetuju ili su savetnici nedovoljno stručni.  Najbliže istini je da ni jedni ni drugi nisu dorasli javnim funkcijama na koje ih je sticaj okolnosti doveo.

Specijalni savetnici  izazivaju strahopoštovanje.Oni poseduju specijalna,retkima dostupna,znanja i iskustva. Uglavnom su „nevidljivi“. Kako se do ove počasne funkcije dođe ostaje tajna.Valjda kad više nisu sposobni ili podobni za normalne poslove.Ili kada  dođe do manjka funkcija zbog velike partijske konkurencije. 

 Postoje savetnici koji se bave reciklažom činjenica.Oni mrsku realnost moraju preraditi  u optimizmom obojenu  budućnost. Sve što jeste, učiniti da manje jeste.Savetnici futuristi imaju funkciju“ medijskih dobošara“.Oni znaju šta ce Vlada raditi u skoroj i daljoj budućnosti.  “Uverljivo“opisuju gradove u kojima nikad nisu boravili.

Sugerišemo: neka savetnici malo predahnu i usavrše svoja znanja.Možda stvari krenu na bolje.  Predstavnici vladajuće elite su dovoljno inteligentni  da greše i bez savetnika.Tako ćemo,barem, uštedeti na troškovima.A oni nisu zanemarivi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *