Vlast sebi najveća opozicija !

Dosetili se predstavnici vlasti kako da večno ostanu idealni. Sva neispunjena obećanja postala su sastavni deo predizbornih kampanja. A narod nezadovoljan. Vladu bi pravili sindikati, poslodavci, seljaci, društvenjaci. Bože, kakva li je država u kojoj su svi nezadovoljni?

Predstavnici vlasti se ponašaju kao lekari  koji su namerno inficirali  pacijente kako bi imali koga da leče. Predizborni program stranaka na vlasti tačno je ono što nisu uradili dok su bili na funkcijama. Zapošljavanje, korupcija, decentrlizacija, poreske reforme, reforme javnog sektora, jačanje institucija. . . Slušam ministra bivšeg kako će učiniti sve što su mu privrednici predlagali pre 6 godina. Ministar   sadašnji   sindikatima prepušta ministarstvo. Gradonačelnik otvara nameru da se izgradi metro. Otužno. Večni vladini savetnici se distanciraju od rada vlade kako ne bi ispalo da su je namerno pogrešno savetovali. Treba biti savetnik i u budućoj vladi. Ovih dana je i akademska zajednica krenula u odbranu svog lika i dela. Kao u Engleskoj kažu. Treba ostati uz skute vlasti. To je jedini put do mesta ministra, saradnika na izradi nekog zakona ili programa. Kao testo za šape; svaka forma je prihvatljiva ako je adekvatno plaćena.

A neophodan nam je susret sa mrskom stvarnošću. Istine radi, svima koji su vršili vlast treba zabraniti upotrebu futura. Da nas sadašnjost čeka u svetloj budućnosti  toliko smo shvatili. I imperativ bi na određeno vreme bio van upotrebe. Sve što smo morali nismo uradili, neće nama niko naređivati- demokratija kao diktatura institucija ne dolazi u obzir, a demokratija je upravo to.

Ovi na vlasti su se proglasili zauvek dobrim samo zato što su one druge proglasili zauvek lošim. Ne znaju oni ništa drugo da rade osim da vladaju. Zauvek dobri nikad neće u vlast sa zauvek lošima. Dok ne prigusti. Sirenskom zovu vlasti teško je odoleti. Onda je moguć i spoj nespojivog. Dačić i Tadić. Bila bi dobra i koalicija SNS-a i LDP-a. Jedni bi u Evropu vodili pismene, drugi nepismene. A i kontrolisali bi jedni druge.

Kako preživeti ovo predizborno pozorište apsurda? Prestava traje već 10 godina. Možda neka kosmička sila  odluči da promeni večne glumce a na scenu dovede narod da i on odigra deo svoje uloge i bez medijskih manipulacija odredi pravac svojoj budućnosti.

Objavljeno u Blicu 24.11.2011

9 komentara

 1. Prethodno bi mi u ovoj zemlji trebalo da se dogovorimo sta su problemi, da bi mogli da ih resavamo. Da se dogovorimo u kakvom sistemu hocemo da zivimo, da li cemo da sve da pretvorimo u drzavnu imovinu ili cemo da razvijamo privatnu inicijativu, primera radi…
  Dok se ne dogovorimo oko temeljnih stvari, nikuda ne mozemo krenuti. Ankete su rekle da preko 92 posto ljudi zeli da radi u drzavnoj firmi.
  Sto se tice politickih stranaka i politicara, tu razlike nema, u pitanju je cista kozmetika, svi su oni deo oligarhije koja stoprocentno zeli da bude vrhovni gospodar zivota i smrti. U sustini, treba dici ruke, i kritikovati iskljucio na nervnoj bazi, ovde se nece nista promeniti ni kada potpuno propadnemo. Ko jednom oseti lagodnost drzavne sluzbe, tog vise ni puskom ne mozes naterati da nesto drugo radi.

 2. „A neophodan nam je susret sa mrskom stvarnošću.“
  Prema Evropskim istrazivanjima u zemlji Srbiji prosecno efektivno radno vreme u javnim preduzecima i administraciji (dakle drzavna sluzba) je 2,5h dnevno. Uzimajuci u obzir sve praznike, vikende, prosecan godisnji odmor, i prosecno bolovanje, prosecan broj radnih dana je 200 godisnje. Na osnovu ovog istrazivanja uporedne cifre za privatni sektor iznose 5h efektivno dnevno i 250 radnih dana. Dakle dolazimo do frapantnog podatka da je broj efektivnih radnih sati u drzavnoj sluzbi 2,5*200=500h godisnje a u privatnim firmama 5*250=1250h godisnje. E sada u evropskom istrazivanju data je samo prosecna plata za visoku strucnu spremu od 85000 din mesecno neto. Ja nemam tacne podatke ali sam slobodan izneti hrabru pretpostavku da je u drzavnoj sluzbi prosecna neto plata 100000 din a u privatnoj oko 50-60000 neto. Uzev u obzir dazbine izlazi da je bruto drzavna plata 165000 din mesecno a privatna oko 90000 din mesecno. Dakle godisnja bruto plata u drzavnoj sluzbi je 165000*12 = 1980000 din a u privatnom 90000*12 = 1080000 din. Preracunato na efektivne radne sate drzavna sluzba 1Efh = 1980000/500=3960 din a privatno 1Efh=1080000/1250=864 din sto daje odnos 3960/864=4,58. Dakle prosecan zaposleni u drzavnoj sluzbi sa visokom strucnom spremom po efektivnom radnom satu placen je 3960 din ili ti 3960/112=35,35Eur bruto (35,35/1,65=21,4 Eur/h neto) i zaradjuje 4,58 puta vise od prosecno zaposlenog u privatnom sektoru. Kada bi pogledali i grane u privatnom sektoru dosli bi do zakljucka da finansijski sektor donekle ne zaostaje mnogo ali industrija i preradjivacka industrija (Fiat, Jura, Imlek,…) u odnosu na drzavni sektor zaradjuju 10 puta manje. Ovo je izvor moci vlasti i razlog zbog koga je stvari vtlo tesko promeniti. Najveci broj zaposlenih radi u drzavnoj sluzbi i kad dodje do stani pani oni su ipak najpre za to da sacuvaju sopstvene privilegije. Sve ostalo je folklor i kozmetika.

 3. Jes kad bi vlast birao narod a ne SAD i delovi EU..Oni ovde dovode i odvode vlast po potrebi …
  Meni je potpuno smesno, ali i drustveno politicki neozbiljno, verovanje da neko bira vlast… Dolazak na vlast se uvek potpomaze..
  Naravno da se to ne izgovara ali svasta se nesto ne izgovara svakodnevno a misli i radi..Nepriznavanje ocitog je doktrina sirenja naive..
  U tom smislu naravno da je moguca opcija SNS i profiltriranog DS ,koji usput budi receno i nije morao da se ideoloski filtrira vec samo personalno…
  Kosmice sile zaduzene su za druge i ozbiljnije procese u univerzumu a odnose medju ljudima iskljucivo uredjuju ljudi. Paradoksalno…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *