Popisi stanovništva u Crnoj Gori: Promena broja stanovnika po veroispovesti po opštinama

U odnosu na popis između dva svetska rata u bivšim jugoslovenskim republikama, izuzev Slovenije, dogodile su se velike etničke promene. Slovenija neće biti predmet analize jer je i tada imala gotovo 99% etnički i verski homogeno stanovništvo.

Od ostatka BJR krećemo prvo od Crne Gore, zato što je najmanja, ali i zato što uprkos ratovima i ekonomskim i drugim faktorima u njoj gotovo da nije bilo ikakvih promena.

Popis iz 1931. godine stanovništvo identifikuje po veroispovesti i maternjem jeziku. Ovde se zadržavamo samo na veroispovesti.

U odnosu na pre 80 godina u Crnoj Gori je smanjen udeo pripadnika Rimokatoličke veroispovesti, sa 7,2% na 3,4%. Islamsko-muslimanska je imala neznatan porast udela, sa 17% na 18,5%, dok se pad udela Pravoslavne veroispovesti može dovesti u vezu sa rastom procenta ateista i pripadnika drugih veroispovesti.

Posmatrano po opštinama pripadnici pravoslavne veroispovesti su povećali udeo u ukupnom stanovništvu u Baru, Ulcinju, Pljevljama, i opštinama u Bokakotorskom zalivu, dok su pripadnici islamske veroispovesti povećali udeo u Andrijevici, Plavu, Beranama i Rožaju.

S obzirom na drugačiji površinski obuhvat opština podaci o apsolutnim promenama broja nisu upotrebljivi, dok su ovi relativni pokazatelji o udelu samo indikacija tendencija, ne i tačne cifre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *