POGLEDI: EU izdvaja milione evra za promociju svoje hrane

U 2024. predviđeno je 85,9 miliona evra. Glavne kampanje će se voditi u Kini, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru…

(EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Evropska komisija će izdvojiti 185,9 miliona evra u 2024. za finansiranje promocija visokokvalitetnih polјoprivrednih proizvoda i druge (održive) hrane svojih proizvođača.

Taj novac će biti utrošen na unutrašnjem evropskom tržištu, ali i u inostranstvu.

Kako je saopšteno, ovaj budžet odobren je u cilјu razvoja novih tržišnih mogućnosti. Promotivne kampanje o polјoprivrednim proizvodima EU treba da budu osmišlјene tako da se otvore izvozne mogućnosti za evropske farmere ali i celokupnu prehrambenu industriju kao i da im pomogne da obezbede svoje postojeće poslovanje.

Iz budžeta će za kampanje na unutrašnjem tržištu biti dodelјeno 81,3 miliona evra, a nešto više – 85,1 milion evra – za promocije u trećim zemlјama.

Određene su i mete za glavne promocije evropske hrane, reč je o zemlјama i regionima sa visokim potencijalom rasta. To će biti Kina, Japan, Južna Koreja, Singapur i Severna Amerika. Takođe se ističe u zvaničnom saopštenju da Ujedinjeno Kralјevstvo ostaje jedno od od glavnih izvoznih tržišta za polјoprivredno-prehrambene proizvode EU. Inače, tamo odlazi više od 20 odsto izvoza hrane država članica.

Evropska komisija će sufinansirati do 80 odsto odabranih projekata koje su podnele privatne kompanije, ali će Brisel i sam voditi kampanje na trećim tržištima.

Među aktivnostima koje će biti finansirane jesu učešće proizvođača na polјoprivrednim i prehrambenim sajmovima, putovanja poslovnih delegacija u zemlјe van EU i izrada priručnika za izvoznike na druga tržišta.

Očekuje se da će biti promovisane kampanje proizvoda iz održive polјoprivrede, koji doprinose smanjenju zavisnosti od upotrebe pesticida, đubriva, i čijom se proizvodnjom smanjuje zagađenje vode i emisija gasova staklene bašte. Potenciraće se i organska proizvodnja i farmski uzgoj koji pobolјšava dobrobit životinja.

– Jedan od očekivanih rezultata jeste i da logo organskih proizvoda EU postane prepoznatlјiviji među evropskim potrošačima, a to bi pomoglo i rastu potrošnje ove vrste hrane, što je u skladu sa našim akcionim planom za organsku proizvodnju – navodi se u saopštenju EK.

Drugi cilј je povećanje svesti o šemama kvaliteta EU i proizvodima zaštićenim oznakama porekla i kvaliteta. Naglašeno je da je u EU zaštićeno više od 3.500 naziva polјoprivredno-prehrambenih proizvoda i pića. Za promociju potrošnje svežeg voća i povrća u kontekstu uravnotežene ishrane namenjeno je 18 miliona evra. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *