Home » Evropska unija » Srbija u kolaborativnoj ekonomiji u 2018.

Srbija u kolaborativnoj ekonomiji u 2018.

Евростат је објавио саопштење (линк) о приватном коришћењу интернета како би се пронашле приватне услуге смештаја и транспорта, а као део извештаја о коришћењу информационих и комуникационих технологија. Према овом извештају 19% становника користило је интернет портале или наменске апликације како би резервисало смештај за одмор. Ове услуге (peer-to-peer services) су део такозване „колаборативне“ или „економије дељења“ (‘sharing economy’).

Међу чланицама ЕУ највећи део становника резервисао је смештај преко интернета од других приватних лица у Луксембургу (44%) и Малти и Ирској (по 26%), док је мање од 10% појединаца то учинило у Кипру (3%), Чешкој (5%), Латвији (7%), Грчкој, Румунији и Словенији (све по 8%).

У бази има података и за Србију, па је у Србији 12% појединаца користило било који интернет портал да би резервисало смештај, 10% је користило специјализоване портале и апликације за смештај, 7% је користило било који интернет портал да би користило саобраћајне услуге, а 6% је за саобраћајне услуге користило специјализоване портале и апликације.

У првом параметру (сви портали и апликације) 16 земаља је имало већи удео појединаца, 13 мањи а 5 земаља је имало исти удео као и Србија.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>