Odšteta za hajdučiju 1823, zametak razvoja sektora osiguranja u Srbiji

173.

Каленић, 4 август 1823. година

Живко Шокорић кнезу Милошу-јавља да је примио и разумео његово писмо, да је он платио човеку из Видинске нахије 90 гроша на име што су га два хајдука из Левча опљачкали. Затим га обавештава да су једног хајдука ухватили у селу Урсуле и послали га њему, а овај је касније побегао и више се не виђа на овом простору, јер ту није ни рођен, већ како сељаци причају да се склонио у Пазарску нахију.

Високо Благородни Господару нам милостиви здравствујте

Ваше почитајмо писмо примили јесмо и разумели што нам пишете прошастог лета да сете платили једном човеку из Видинске нахије 90 гроша на име што су га два хајдука из Левча поарали. Ми зато знамо да сте платили. Ви сте били послали ваше момке почившег Петра Јарчара да нађете адуце они онога времена нису могли наћи. После тога ми пронађемо једнога из Урсула и уватимо вама пошљемо код вас био неко време и одатле утекне овамо није дошао ми се сваки дан старамоне били га ухватили али он није од онога времена доша (о) Урсуле а онда му и није очевина него слуга био сада они сељаци кажу да је у пазарској нахији код његова стрица. Другога нисмо могли наћи.

У Kаленићу В прочем остајем и јесам ваш 4. августа 1823. года

Понизни Живко Шокорић Оригинал, АС, КК XII, 289

 

191.

Јагодина, 9. септембар 1823. година

Живко Шокорић кнезу Милошу-јавља о једном од лопова који су опљачкали људе на Габоришту за које је Милош платио 90 гроша.

Високо милости Господару здравствујте Од они два лопова кои су били поарали прошасте године оне људе кои су носили со на Тоборишту ту су поарани и ви сте онема људима платили 90 гроша дали. Ми смо вама јавили за једнога из Урсула кои је из апса побегао од вас и његови комшије казују да је у пазарској. Такођер сада долазио код њи и био у ниовом селу Садију. Ја узимам од њи оне новце ваше које сте ви дали и њи пошаље со новцима на одговор о њи мене нису котели казати кад је долази ми би њега уватили В прочем остајем и јесам ваш нижајши

У Јагодини Живко Шокорић

1823. Септемврија 9.

Оригинал, АС, КК, XII, 307

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *