O moralu komunista i srpskoj nesreći

Комунисти пре рата нису сматрали непатриотском шпијунажу у корист Совјетског Савеза, чак и ако је уперена противу властите земље. Бити на поверљивом списку НКВД-а сматрано је највишом чашћу. Висина партијске функције није играла никакву ометајућу улогу. Интересима те стране силе с подједнаком ревношћу служили су и највиши партијски функционери и најобичнији чланови. И овде су моралне препреке, несумњиво активне, прескочене уз помоћ вредности циља. Његова је идеалност искупљивала прљавштину средстава.

Немојмо при томе заборавити да су аутентични комунисти, још ван власти, увек и комунисти-верници, никад прагматици и конформисти, тада искрено мислили како се залагањем за интересе Прве земље социјализма, чак и посредством шпијунаже, боре и за интересе своје, у нади да ће ускоро и ова бити – совјетска. (Кардељ је то и формулисао. Није му удовољено.)

По освајању власти, суочени с организованим отпором, властита искуства пренели су на класног непријатеља. Сматрано је логичним да овај ради за Англо-Американце, као што су они радили за Русе. Не тврдим, разуме се, да компромитовање политичког противника оптужбом за шпијунажу у корист страних сила није био праелементарни циљ Удбе, но нешто је почивало и у стварном уверењу да смо за те силе радили. Да смо, као и они, ако смо доследни, морали радити. Закључак је био аналогијске природе. С друге стране, до тада цењени обавештајни рад за Стаљина после 1948. опет је постао грађански компромитантан. Шпијуни и „шпијуни“ сада су хапшени и слани на Голи оток.

Супериорност, апсолутна доминација циља над избором средстава види се и у стратегији и у тактици КПЈ, у ставу према свакој текућој дилеми. На линији такве дилеме мислиће (према Погледима од 15.2.1990, стр.12) и друг, војник Партије Вукмановић Темпо, уплашен могућношћу да усташки прогон Срба престане: „Више нас је уплашила вијест да су окупационе власти донијеле одлуку да разоружају усташе… Ако се према српском живљу почне примјењивати неки праведнији закон, ко ће ратовати?

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *