Dunje: najveći proizvođači, izvoznici i izvoz iz Srbije

Извоз кукуруза, пшенице, малина, јабука, брескви, јагода познат је сваком становнику Србије. Чули су и за печурке, трешње вишње… А шта је са дуњама? Да ли је познато да је Србија десета у свету према њиховом роду? Србија је прва у Европи по производњи дуња испред Шпаније. За Турску претпостављамо да највећим делом рађају у њеном азијском делу.

Свеже дуње представљају мало извозно тржиште вредно свега око 30 милиона евра где Турска и Холандија заједно учествују са две трећине у укупном светском извозу. Но, и на тако маленом тржишном сегменту Србија се налази на 14 месту, а пуно европских земаља је испред ње мада има мању количину годишњег рода од ње. Да ли је то последица коришћења дуњa у Србији за справљање пића и џемова у личној режији, или су развијене земље у ЕУ само реекспортери туђих дуња није нам познато.

Као и код десетина других пољопривредно-прехрамбених производа Србија се регистровала у светском извозу, и то на релативно високом месту, захваљујући извозу у Руску Федерацију, који је отпочео тек 2015. Дуње се традиционално извозе у Босну и Херцеговину.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *