KREĆE POMOĆ ZA POLJOPRIVREDNIKE

tarim poljoprivrednicima i bespovratan novac

Vlada Srbije usvojila je uredba o utvrđivanju garantne šeme kao mere podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije COVID-19, kao i Uredbu o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima i Uredba o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19, prenosi sajt Uprave za agrarna plaćenja

Po rečima ministra finansija Republike Srbije Siniše Malog, usvajanjem ovih uredbi zaokružen je Program ekonomskih mera za podršku privredi. Preko Uprave za agrarna plaćanja našim poljoprivrednicima je od utorka, 21. aprila, naredne nedelje na raspolaganju 2,6 milijardi dinara za ublažavanje posledica krize koja je izazvana virusom korona. Pravo na isplatu novčane pomoći u skladu sa Uredbom o novčanoj pomoći poljoprivrednim gazdinstvima u cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2 ima nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG) i nalazi se u aktivnom statusu. Dakle, posle dodeljenih 1,7 miliajrid dinara bespovratnog novca za pomoć koju su dobile 152 stare, nove i složene zadruge, po ideji Milana Krkobabića, u obnovi zadrugharstva Srbije. Vlada Srbije je sa zakašnjenjem shvatila da su poljorpivredncii, ti koji su uvek pomagali državu, pa će i oni njima sada da pomognu sa tim novcem. Ukupan suam koj aim se obećava, dovoljan je tek da se pokriju troškovi pola hetkara setve kukurza, soje ili suncokreta!? Dobro je što je to bespovratni novac. Država se retko kad odlučivala da  ,,poklanja’’ novac bespovrtno iako će to poljoprivrednici višestrukoi vratiti kroz obezbeđivanje hrane. Jer, oni njie nikada nisu ostavljali nezasejane, pa su to već uradili ili sad završavaju. Dakle, pre nego što su to kreagtori agroekonomske politike u Vladi shvatili da je potrebno da urade.

Pored opšteg uslova neophodno je da podnosilac zahteva u Registru ima upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, ili da je vlasnik životinje (krave, ovce ili koze) koja je obeležena i registrovana u Centralnoj bazi podataka o obeležavanju životinja. Pravo na novčanu pomoć imaju i vlasnici obeleženih i registrovanih košnica pčela, bili oni nosioci ili članovi poljoprivrednog gazdinstva, pod uslovom da imaju 70 ili više godina starosti u 2020. godini. Od ukupno 570.000 gazdinstava, takvih je u Srbiji oko 120.000. Pored toga, u Srbiji postoji i 217.623 poljoiprivrednika čiji je posed veličine do dva hektara. Doar deo njih neće dobiti pare jer neispunjavaju neki od formalnih razloga. To je najveći deo siromašnih poljoprivedniak kojima ta njivica služi za preživljavanje.

Visina jednokratne pomoć u apsolutnom novčanom iznosu određuje se po jedinici upisane površine, odnosno po grlu stoke ili broju košnica i to:

–  25 dinara po kvadratnom metru upisane površine pod gajenjem povrća u zaštićenom prostoru, a najviše 90.000 dinara;

–  3000 dinara po grlu krave, a najviše 30.000 dinara;

–  500 dinara po grlu ovce ili koze, a najviše 20.000 dinara;

–  800 dinara po košnici pčela, a najviše 20.000 dinara.

Za realizaciju ove uredbe utvrđena su sredstva od 1.150.000.000 dinara.Isplatu novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima obavlja Ministarstvo finansija – Uprava za trezor, na osnovu dostavljenih podataka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za agrarna plaćanja.

Uredbom o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima kroz olakšan pristup korišćenju kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, kroz subvencionisanje dela kamate olakšani je pristup korišćenju kredita, i to za:

–  razvoj stočarstva koji obuhvata nabavku životinja i premiju osiguranja životinja propisanu ovom uredbom;

–  razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva;

–  investiciona ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju i opremu;

–  nabavku hrane za životinje;

–  investiciona ulaganja u određene vrste mehanizacije i opreme koja se koristi u biljnoj poljoprivrednoj proizvodnji;

–  likvidnost.

Fizičko lice i preduzetnik može da ostvari pravo na kreditnu podršku pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 6.000.000 dinara, dok pravno lice kreditnu podršku ostvaruje pod uslovom da je ukupan iznos kredita do 18.000.000 dinara. Iznos kredita za likvidnost je do 3.000.000 dinara.

Sredstva za sprovođenje ove uredbe utvrđena su u ukupnom iznosu 1.450.000.000 dinara.

B. Gulan

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *