Najavljene izmene Zakona o bezbednosti hrane

U Srbiji se pripremaju izmene Zakona o bezbednosti hrane, kaže državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović. Uručena tradicionalna priznanja Kjluba privrednih novinara Srbijde

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović najavio je na Medjunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu izmene Zakona o bezbednosti hrane, sa ciljem da se poboljša zaštita potrošača.

On je na konferenciji „Prehrambena bezbednost i sigurnost – kvalitet i koliccine“, održanoj u okviru Sajma, ocenio da su u Srbiji propisi o bezbednosti hrane uglavnom uskladjeni sa Evropskom unijom, što potkrepljuje podatak da je u prethodnoj godini 52 odsto srpskih poljoprivrednih proizvoda plasirano na trzzisste EU, a 33 odsto na tržište CEFTA.
Skup je održan u organizaciji Kluba privrednih novinara (KPN) i Društva agrarnih ekonomista, pod pokroviteljstvom Hipo banke (Hypo).
Profesor Zoran Keserović istakao je da je u Srbiji donet Zakon o organskoj proizvodnji i uradjeni su propisi, ali da niko ne govori o prelasku sa komercijalne na integralnu proizvodnju.  „Srbija za razliku od suseda, nije donela Zakon o integralnoj proizvodnji vocha“, istakao je on.

Prema podacima Privredne komore Srbije, proizvodnja hrane za životinje je druga privredna grana u Srbiji. U EU se veoma vodi računa o upotrebi i kontroli GMO u hrani za životinje, ukazala je u svom izlaganju, poljoprivredni stručnjak Jovanka Lević.

Profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Žaklina Stojanović je predočila da je odgovornost za bezbednost hrane na proizvodjačima. Akcenat treba da bude na kvalitetu, umesto na količinama, kazala je ona, dodajući da polako preuzimamo
direktive EU u administrativnom smislu, ali preduzimamo i konkretne korake. Kontrola kvaliteta mleka podrazumeva definisane nacionalne i regionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka.

Samo od kvalitetne sirovine, može se izraditi kvalitetan proizvod, naglasio je profesor Mihailo Ostojic.

Osnovni zaključak konferencije bio je da i po kvalitetu i po ceni, možemo zadovoljiti tržiste EU, navodi se u saopštenju KPN.

U okviru konferencije dodeljena su i tradiconalna priznanja KPN „Agrobiz lider“. Zlatna plaketa „Agro-biz lider“ uručena je Departmanu za voćarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, profesoru Miladinu Ševarliću za očuvanje prirodnog genetskog potencijala i novinaru Dragani Žebeljan.

Plaketu „Agrobiz lider“ dobila je Opština Nova Varoš za afirmaciju organske proizvodnje i očuvanje autohtonih sorti, Muzej
pčelarstva Živanović – za očuvanje tradicije, edukaciju i etno turizam, Opština Pirot, Fond za poljoprivredu – za zasstitu brenda «pirotski kacckavalj» i Poljoprivredna sskola „Rajko Bosnich“, Bukovo – za ulaganje u edukaciju i inovativnost.

Isto priznanje pripalo je Jovici Aksiću – za razvoj autohtonog govedarstva i Ivanu Tomiću – za ulaganje u razvoj voćarstva.

Priznanje „Hypo agro-biz lider“ uručeno je Milanu Milovanoviću – za ulaganje u modernizaciju proizvodnje, preduzeće Ćirić i sin i Rakić Stevanu – za ulaganje u razvoj stočne privrede, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *