Stočari centralne Srbije: Lažna obećanja Ministarstva poslednji udarac proizvođačima mleka

Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije saopštilo je zaključke sa skupa održanog u Kniću, povodom alarmantne situacije u stočarstvu, najavljujući blokade puteva ako nadležni ne pokažu spremnost za rešavanje nagomilanih problema. Nezadovoljni stočari uputili su premijerki i predsedniku sledeća pitanja: 

  • Da li neko namerno ili iz neznanja seče stolicu na kojoj sedi srpska poljoprivreda?
  • Da li neko namerno ili iz neznanja seče stolicu rejtinga Vlade i predsednika?
  • Da li je nekome cilj uništavanje malih proizvođača mleka i njihovo potpuno osiromašenje?
  • Da li će naši građani nakon propasti domaćeg mlečnog govedarstva plaćati mleko skupo kao što sada, nakon uništenja proizvodnje prasadi, plaćaju živu vagu prasadi 500 dinara?

-Ukoliko se ovim povodom ne oglase najodgovorniji za ovakvo stanje i ne bude jasnih koraka u cilju rešavanja problema, bićemo prinuđeni da izvršimo dalje pritiske na odgovorne u Republici Srbiji u vidu šestočasovne blokade  Ibarske magistrale u četvrtak 6. aprila u periodu od 10 do 16 časova, upozorilo je Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije.

U zaključcima se navodi da je prošlo više od 40 dana od prethodnog skupa u Hotelu Ravni gaj, kada je skupu prisustvovala i ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković. U toku ovog perioda je uprkos uvođenju prelevmana na uvoz mleka i pojedinih mlečnih proizvoda, došlo do značajnog smanjenja otkupnih cena sirovog mleka i to sa procentualno najvećim snižavanjem kod malih proizvođača.

-Kako proizvođači do devet krava čine 96 odsto od 116.000 gazdinstva i 69 odsto krava u Srbiji, ovakva situacija ih sigurno gura u gašenje proizvodnje. Trenutno Republici Srbiji nedostaje mleka u količini od oko 40.000 krava i jasno je da će se ovakav trend nastaviti ukoliko država ne sprovede radikalne mere na tržištu i u proizvodnji mleka. Najave nekih mlekara da će se aprilsko mleko plaćati između 38 i 55 dinara, i otkazivanje otkupa pojedinim proizvođačima, za koje čujemo ovih dana, su sigurno poslednji ekser u kovčegu za 90 odsto proizvođača mleka u Srbiji – navodi se u zaključcima.

Podseća se da je Jelena Tanasković na prethodnom skupu dala obećanja da će svaki litar mleka dobiti premiju i da će svaka krava dobiti subvenciju. Predlogom Izmena zakona o podsticajima u poljoprivredi  taj deo nije promenjen, kao ni pravilnik koji reguliše minimalan broj krava za subvenciju. Ovakvim potezom se namerno mali proizvođači uništavaju, ocenjuje udruženje.

Takođe je obećano da će se predlog o finansiranju ženskih teladi za dalji uzgoj ozbiljno razmatrati, a trenutna situacija je da oni koji su taj predlog dali, nisu ni jednom konsultovani oko načina realizacije istog.

-Ovakvim potezom Ministarstvo jasno daje do znanja proizvođačima mleka da ne gleda u budućnost, da nema analitičkih sposobnosti koje bi trebalo da dovedu do dugoročne stabilizacije tržišta, već postupke svodi na lažna obećanja u cilju nepokazivanja stvarne slike stanja u srpskoj poljoprivredi. Pojedinci u Ministarstvu koji se odlučuju da o tome progovore bivaju sklonjeni, a od ostalih se traži da njihovo mišljenje bude u skladu sa politikom vrha ili im sledi premeštanje u laboratoriju u Batajnici – navodi se u zaključcima. 

Uvođenje prelevmana koji nisu dobro izbalansirani, a na nekim pozicijama su čak i niži nego što su bili, i na način kako je to urađeno, bez konsultacija sa Evropskom komisijom, jasno pokazuje stepen nepoznavanja kompleksnosti tržišta mleka i svih učesnika na tom tržištu od strane Ministarstva, dodaje se.

Stočarstvo vode diletanti ili se namerno uništava?

-Odgovor Evropske  komisije je zato bio izuzetno oštar i jasno govori o mogućnosti da se preferencijali koji postoje za izvoz našeg voća izmene. Sada kada su prelevmani uvedeni nerazumno nisko na tvrde sireve i koncentrovano mleko, zbog ovakvog načina uvođenja, ih je nemoguće podići jer bi to bio još jedan prst u oku Evropskoj komisiji, gde smo izgubili pregovarački kredibilitet. Ovakvo pucanje u sopstvenu nogu mogu da urade samo potpuni diletanti ili neko sa jasnom namerom da se dobije ovakav rezultat – upozoravaju nezadovoljni stočari. 

Nespremnost da se primeni pravilnik koji govori šta se može nazvati „sirom“, pa se pod „sirom“ prodaju razne masti biljnog porekla, jasno pokazuju čije interese zastupa država i nadležna ministarstva.

Samo neko sa potpunim nerazumevanjem stanja u e-katastru i stanja digitalne pismenosti većine poljoprivrednih proizvođača, može da uvodi užurbano sistem e-agrar, koji je doveo do frustracije neviđenih razmera poljoprivrednika i ljudi koji rade na unošenju podataka, pa je dolazilo do situacija da su na mnogo mesta morale da intervenišu i interventne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova zbog izbijanja tuča među poljoprivrednicima. Potpuni nedostatak pripreme ljudstva i tehnike za sistem e-agrara, softver koji se radikalno menja na dnevnom nivou jer se uočavaju neshvatljive greške u njegovom programiranju, predstavljaju nepotreban i direktan psihološki udar na poljoprivrednike, gde manji poljoprivrednici odustaju od registarcije, a veći ne znaju kako će se i ko će podnositi zahteve čiji rokovi počinju već od 3. aprila. Ovakvim ponašanjem i odlukama Ministarstva poljoprivrede, koje direktno pogađaju sredine u kojima su predstavnici vlasti dobili najviše glasova, predstavnici ministarstva rade u direktnu korist protivnika vlasti, ocenjuje se u zaključcima. (B.G.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *