Budžet AP Vojvodine

Prošlu godinu je, prema podacima iz statističkog biltena Javne finansije ministarstva finansija, Vojvodina imala ukupna budžetska primanja u iznosu od 47 milijardi dinara, izdatke 46,7 milijardi dinara uz budžetski suficit od 310 miliona dinara.

U 2011. godini je došlo do velikog pozitivnog zaokreta nakon deficita od 8 milijardi dinara u 2010. godini. Do poboljšanja salda za 8,3 milijarde dinara došlo je rastom primanja za 5,1 milijardi dinara, pri smanjivanju izdataka za 3,2 milijarde dinara.

Do rasta primanja je došlo usled povećanja transfera za 4,4 milijarde dinara, poreskih prihoda za 1,3 milijardi dinara, dok su ostali prihodi smanjeni za 56 miliona, a primanja od prodaje imovine za 541 milion dinara.

Smanjenje izdataka bilo je posledica smanjenih kapitalnih izdataka za 3 milijarde dinara, subvencija za 1,8 milijardi, nabavke finansijske imovine za milijardu, ostalih rashoda za 136 miliona i prava iz socijalnog osiguranja za 20 miliona dinara, dok su povećane donacije i tranferi za 2,7 milijarde, rashodi za zaposlene za 109 miliona dinara i korišćenje robe i usluga za 4 miliona dinara.

Privatizacija NiS-a, od koje je Vojvodina dobila polovinu uplaćenog novca ukazuje na, sa jedne strane, relativnu malenkost pokrajinskog budžeta, dok sa druge strane upućuje na ogromni materijalni značaj ulaska Rusa u NiS.

Ukupna budžetska primanja u 2009. godini iznela su 57 milijardi dinara, u čemu primanja od prodaje finansijske imovine 21,7 milijardi dinara, da bi u 2010. godini bila smanjena na 42 i 47 u 2011. godini.

Uz porez na dohodak drugi po važnosti poreski prihod pokrajine je porez na dobit. Rast poreza na dobit sa 2,7 milijardi dinara, u 2010, na 3,6 milijardi dinara u prošloj godini ukazuje na blagi finansijski oporavak vojvođanske ekonomije. On se, naravno, odnosi na rast profita NiS-a i još malo velikih kompanija, jer podaci APR-a ukazuju na ubrzano propadanje malih i srednjih preduzeća.

Vredni pisanja su i kapitalni izdaci koji su do 2008. godine bili simbolični, da bi u toj godini izneli 11,6 milijardi dinara. Od tada su oni kumulativno izneli 33 milijarde dinara, ali uz opadajuću dinamiku po godinama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *