Na Horgošu sprečeno krijumčarenje pevajućih papagaja

http://www.carina.rs/cyr/Stranice/Vest.aspx?ListItemID=2701

На Хоргошу спречено кријумчарење певајућих папагаја

понедељак, 23 септембар 2019.

 

 

Цариници су у сарадњи са полицијом 22. септембра 2019. године на прелазу Хоргош спречили покушај кријумчарења чак 36 певајућих папагаја.

Птице су откривене у “пасату“ суботичких регистарских ознака којим су се четворица путника у Србију враћала из Словачке.

 

Аутомобил се кретао у траци обележеној “зеленим“ семафором – што значи да путници немају ништа да пријаве за царињење, што су службеницима и рекли када су заустављени ради рутинске контроле.

Међутим, када је ауто заустављен из аутомобила се зачуо цвркут птица због чега су одмах упућени на детаљан преглед у гаражу.

 

Тада је откривено да су птице биле заробљене у три затворене путне торбе од којих су се две налазиле између предњих и задњих седишта, а једна код сувозачевог седишта.

Управо се сувозач, 61-годишњи пензионер из Суботице и пријавио као власник 36 кријумчарених папагаја, од којих су најбројнији били светложути (15 комада), али је било и црвених (9), шарених (7), плавих (3) и један бели.

 

Цариници су одмах о откривеним птицама обавестили дежурног ветеринарског инспектора који је констатовао да се ради о тзв. певајућим папагајима из породице “Psephotus Haematonotus“, који су потом предати раднику ЗОО врта из Суботице.

Ова врста папагаја је једна од најбројнијих у Аустралији. Животни век им је око 15 година, отпорни су на ниске температуре и болести. Врло су пожељни као кућни љубимци, јер се оглашавају пријатним цвркутом, због чега их и називају “канаринцима у телу папагаја“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *