Najvažniji proizvodi u izvozu i uvozu Srbije IX 2012

U septembru je evidentiran rast izvoza uprkos činjenici da je prekinuta proizvodnja u Železari Smederevo. Rast izvoza posledica je početka izvoza putničkih automobila iz Kragujevca. Izvoz automobila bio je, prema podacima STO, 1,7 miliona evra u junu, 1,5 u julu, da bi u avgustu bio povećan ne 18,5 a u septembru na 38,9 miliona evra. Nakon kukuruza (22,9 miliona evra) automobili na dizel motor (21,9) bili su drugi po vrednosti, a nakon delova za automobile (19,9) na četvrtom mestu bili su automobili na benzin (17 miliona evra). Izvoz automobilskih guma bio je na petom mestu (13,4 miliona evra).
Ova promena na vrhu liste glavnih izvoznih proizvoda približava Srbiju normalnoj industrijskoj strukturi izvoza u skladu sa svetskom uvoznom tražnjom

U septembru je 143 proizvoda imalo veću vrednost izvoza od milion evra, u čemu 38 poljoprivredno-prehrambenih. U tabeli su imena i vrednosti izvoza ovih proizvoda.

Kod uvoza nerazvrstana roba ima relativno velike vrednosti, 91 milion evra u septembru, što će korigovati naviše podatke po proizvodima kada se razvrsta. Među 183 proizvoda sa vrednošću iznad milion evra bilo je 15 poljoprivrednih. Pet vrsta automobila različite kubikaže i vrste motora imalo je zbirnu vrednost uvoza od 25 miliona evra, tako da je u septembru, u drugom mesecu izvoza Fijata iz Kragujevca ostvaren neto izvoz putničkih automobila.

Nakon derivata nafte (70 miliona evra), najviše se uvoze lekovi (ostali 33,3 miliona evra), prirodni gas (26,7) i mobilni telefoni (18,3 miliona evra).

Bilo bi interesantno istražiti koliko je rast uvoza ostalih lekova (HS 300490) posledica nestašice domaćih lekova na tržištu usled limitiranih cena, kašnjenja u plaćanjima i drugih faktora.

Spisak uvoznih proizvoda rangiranih prema vrednosti u septembru priložen je u drugoj tabeli.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *