Otkako je Tramp američki predsednik srpsko-bugarski ekonomski odnosi cvetaju

Нема сумње да је Доналд наше горе лист, јер и ако је пореклом из Немачке, мора да је неки његов предак из шоплука у ту земљу доскитао.

Као доказ о његовом српско-бугарском прапореклу може послужити чињеница да од кад је постао амерички председник, робна размена Србије и Бугарске је „експлодирала“. Шта је конкретно екплодирало, сазнаћемо за пар месеци, јер још увек нису доступни детаљни месечни подаци ни за јануар.

Укупан извоз је, у прва два месеца 2017. године повећан за 8,5%, а увоз за 11,7%. При томе је извоз Србије за Бугарску повећан за 74,2% (са 45,1 на 78,6 милиона евра), а увоз за 29,6% (са 39,2 на 50,9 милиона евра). У фебруару је постигнута рекордна месечна вредност извоза у Бугарску у износу од 40,9 милиона евра.

Бугарска је у прва два месеца 2016. године била тек на 14. месту, по значају за српски извоз, а сада је скочила на седмо место (иза Италије, Немачке, БиХ, Русије, Румуније и Мађарске), што значи да је постала значајнија дестинација за извоз од Црне Горе, Македоније, Хрватске, Француске, Словеније, Чешке и Аустрије.

Пошто немамо детаљне месечне податке из ове године, прилажемо најважније извозне производе из прошле, као и укупну вредност увоза и салдо робне размене.

Закључно са 2014. годином Србија је имала велики дефицит у робној размени са Бугарском, да би у претходне две године прешла у суфицит. У односу на 2008. годину, извоз је повећан за 123,4% (са 170,8 на 381,7 милиона евра), а увоз је смањен за 35,6% (са 507,4 на 327 милиона евра).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *