Promena broja zaposlenih u izabranim bivšim jugoslovenskim republikama

U prošloj godini je, prema poslednjim raspoloživim podacima, broj zaposlenih povećan u Crnoj Gori za 3,1%, dok je smanjen u BiH za 0,4%, Srbiji za 0,9%, a u Hrvatskoj i Sloveniji za po 2,2%. U Crnoj Gori je povećanje broja zaposlenih iznosilo 5.034 lica, dok je smanjenje u BiH bilo za 2.990, u Srbiji za 15.750, u Sloveniji za 18.417 lica i u Hrvatskoj za 30.126. To znači da je u proseku (računajući i neradne dane) u Crnoj Gori dnevno povećavan broj zaposlenih lica za 14, a smanjivan je u BiH za 8, u Srbiji za 43, Sloveniji za 50 i u Hrvatskoj za 83 lica.

U Crnoj Gori je u proseku dnevno rastao broj zaposlenih za tri lica u javnoj upravi, administrativni delatnostima i saobraćaju, za dva lica u obrazovanju i u hotelima i restoranima, dok je u još nizu drugih oblasti postojao rast broja zaposlenih. Po četvoro je dnevno ostajalo bez posla u trgovini, i po jedan u prerađivačkoj industriji.

U BiH je po desetoro dnevno gubilo posao u građevinarstvu, po šestoro u prerađivačkoj industriji i u trgovini, troje u hotelima i restorania, ali je zato povećavan broj u javnoj upravi za po 6 lica dnevno, u nekretninama i poslovnim uslugama za 4, po četvoro je svakoga dana više radilo u zdravstvu, a po dvoje u obrazovanju i rudarstvu.

U Srbiji je svakoga dana u preduzetničkom sektoru bez posla ostajalo po 56 lica, dok je u pravnim licima povećavan broj za 13 dnevno. Kao i u Crnoj Gori i u BiH i u Srbiji je povećavan broj zaposlenih, u proseku za po pet dnevno. Svakoga dana je povećavan broj zaposlenih za 13 lica u stručnim, naučnim, inovacionim i tehničkim delatnostima, po pet lica je dnevno nalazilo novi posao u informacijama i komunikacijama i u adinistrativnim i pomoćnim delatnostima. Broj zaposlenih je smanjivan za po 9 lica dnevno u prerađivačkoj industriji, po 5 lica je bilo manje u obrazovanju i zdravstvu, po četiri u saobraćaju i skladištenju…

U Sloveniji je pri dnevnom padu za 50 lica, najviše je smanjivan broj zaposlenih u građevinarstvu (17 dnevno), zarim u prerađivačkoj industriji (15), trgovini (6) i javnoj upravi (3) Broj zaposlenih povećan je samo u zdravstvu i u informisanju i komunikacijama.

U Hrvatskoj je svakoga dana smanjivan broj zaposlenih lica za 51 u pravnim licima i za 32 u preduzetničkom sektoru. Najviše je smanjivan broj u prerađivačkoj industriji, 30 dnevno, zatim u građevinarstvu (20), trgovini (7), a bilo je i po 5 činovnika svakoga dana manje. Broj zaposlenih najviše je povećan u obrazovanju i u hotelima i restoranima: po četiri dnevno.

Jedan komentar

  1. Interesantno bi bilo videti kako se kretao broj zaposlenih u javnom sektoru u Srbiji od 2000 godine pa do 2012.
    Malo se mesaju babe i zabe kad se ovako gleda jer se posmatraju razliciti parametri za razlicite republike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *