Srbija je dobila prvi standard i oznaku kvaliteta proizvoda koji su BEZ GMO i domaćeg porekla

SRBIJA DOBILA ONO ŠTO ŽELI EVROPA

Konferencija „Prvi standard i oznaka BEZ GMO kvalitet i domaćeg porekla – Dunav soja“. Srbija je dobila prvi standard i oznaku kvaliteta proizvoda koji su BEZ GMO i domaćeg porekla

Srbija je dobila prvi standard i oznaku kvaliteta proizvoda koji su BEZ GMO i domaćeg porekla. Označivši prve domaće genetski nemodifikovane proizvode, učinjen je veliki korak da se sačuva domaća proizvodnja genetski nemodifikovane soje, a potrošači su konačno dobili pravo izbora, glavna je poruka sa danas održane konferencije u Privrednoj komori Srbije.

 

Cilj konferencije koju je organizovalo međunarodno udruženje Dunav soja i Prviredna Komora Srbije je da domaću stručnu javnost i predstavnike privrede upozna sa značajem i vrednostima prvog standarda i oznake BEZ GMO kvaliteta i DOMAĆEG POREKLA- Dunav soja, koju je zvanično podržalo i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

 

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine Vesna Kovač istakla je kako je visok nivo zaštite potrošača izuzetno bitan, te da Ministarstvo posebnu pažnju pridaje tome i podržava sertifikaciju kvaliteta proizvoda. Kovač je naglasila da se baš takvim označavanjem nudi neophodan izbor potrošačima, a da u njegovo promovisanje treba da se uključe i proizvođači. Takođe, ona je dodala kako od označavanja proizvoda Dunav soja oznakom imaju korist kako trgovci, tako i potrošači – trgovci jer nude potrošačima neophodan izbor, a potrošači jer stiču poverenje u trgovine, a samim tim i proizvođače.

 

Direktor Sektora poljoprivrede Privredne komore Srbije Žarko Galetin je naglasio da je uvođenje Dunav soja standarda važan korak za privredu Srbije jer uvodi novu dodatu vrednost domaćim proizvodima. „Ovo je veliki korak za našu privredu jer dodavanjem BEZ GMO vrednosti DOMAĆIM proizvodima i stavljanjem u fokus našim potrošačima ono najbolje što imamo, a što je danas izuzetno traženo na stranim tržištima i što čak predstavlja jedno novo tržište za sebe u Evropi, mi povećamo konkurentnost domaćih proizvoda, na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou“ rekao je Galetin.

 

Marija Kalentić, regionalna direktorka organizacije „Dunav Soja je objasnila zašto su proizvodi koji nose Dunav soja standard kvaliteta sve traženiji u Evropi. „Soja je glavni sastojak životinjske ishrane, a Evropa iz nedostatka sopstvene soje stočnu industriju snabdeva uglavnom GM sojom iz prekookeanskih zemalja, ne zahtevajući pritom da se na krajnjim proizvodima označi da su dobijeni od životinja koje su jele GM soju. Kao rešenje, Evropa je omogućila dobrovoljne standarde i oznake kvaliteta koje garantuju da životinja nije hranjena genetski modifikovanom stočnom hranom i sojom. Prve su počele i u tome najdalje otišle Austrija, Nemačka, Francuska i Švajcarska, a Srbija, koja uvozi iz Evrope neoznačene životinjske proizvode, a ima dovoljno svoje BEZ GMO soje, prvi put sa Dunav soja standardom dobija mogućnost da istakne BEZ GMO kvalitet i DOMAĆE POREKLO, koji je sve traženiji u svetu“ rekla je Kalentić. Kako bi se na krajnjem proizvodu našla Dunav soja oznaka, objasnila je ona, u proces kontrole i sertifikacije moraju biti uključeni svi “od njive do trpeze”,  od proizvođača soje, preko prerađivača, pa do proizvođača mesa, mleka, jaja, uz partnerski odnos sa trgovinskim lancima.

 

Prvi trgovinski lanac u našem regionu koji je prepoznao značaj Dunav Soja standarda i oznake kvaliteta je kompanija Mercator-S, u okviru koje posluju IDEA, Roda i Mercator hipermarket prodavnice. “Kontrola kvaliteta  i transpretnost na tržištu su nama izuzetno važni. Zato smo se aktivno uključili u ovaj projekat, pa smo promocijom i posebnim označavanjem u IDEA, Roda i Mercator prodavnicama, omogućili našim potrošačima da prepoznaju i kupe prvi proizvod domaćeg porekla koji ispunjava standard i nosi oznaku kvaliteta BEZ GMO. Već sada, u okviru trgovačke robne marke K Plus, Dunav Soja domaća jaja bez GMO dostupna su u više od 330 IDEA, Roda i Mercator prodavnica širom Srbije”, rekao je Aleksandar Đokić, direktor sektora u poslovnom području tradinga u Mercator-S, i tom prilikom naglasio da će kompanija nastaviti razvoj u ovom segmentu, s ciljem da potrošačima u Srbiji ponudi i druge domaće proizvode koji ispunjavaju kontrolu kvaliteta od njive do trpeze i tako steknu mogućnost da na svojim pakovanjima nose Dunav Soja oznaku.

B.G.

 

Udruženje Dunav Soja je međunarodno, nezavisno, neprofitno udruženje koje okuplja preko 270 predstavnika privrede duž celog tržišnog lanca iz 20 evropskih zemalja,  ujedinjenih u zajedničkoj viziji razvoja, promocije i unapređenja proizvodnje i korišćenja genetski nemodifikovane evropske soje. Potpisivanjem „Dunav Soja Deklaracije“ (Berlin, 19. 01. 2013. godine) od strane petnaest Ministarstava iz Evrope (uključujući i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije) stvoren je politički okvir i podrška Dunav Soja inicijativi i njenim glavnim ciljevima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *