U svakom selu da postoji zadruga

Država do sada ulaže 1,7 milijari dinara za obnovu agrarnih udruženja. Kreće se u obnovu 100 sela

*Branislav Gulan

Bez obnove sela, Srbija nema budućnost – neprekidno ponavlјaju nadležni u državi, ali i stručnjaci, a jedan od načina da se ožive neka, gotovo nestala mesta, je kroz zadruge. Akcija države za povratak zadrugarstva do sada je dala dobre rezultate jer je oformlјeno čak 600 novih zadruga. To je ,,pionirski ali revolucionaran posao’’. Bespovratnim  novcem države za dve i po godine biće pomognuto oko 155 zadruga sa 1,7 milijardi dinara. Znači da je pokrenut rad isto toliko malih firmi. Sve ovo govori da je vraćen duh zadrugarstva u Srbiji. Proces obnove zadrugarstva biće nastavlјen sve dok u svakom selu ne bude postojala zadruga. Sad ima oko 4.700 sela, a oko 1.200 je u fazi nestajanja. Jer, u 1.034 ima manje od po 1034 stanovnika.

Dosadašnja akcija učinila je da se pobolјša život u 6.120 porodica, pre svega, u pet najugroženijih i najsiromašnijih okruga juga Srbije. Po rečima vođe projekta Milana Krkobabića, ministra za regionalni razvoj u Vladi Srbije, orijentacija je na prerađivačke kapacitete, na više faze prerade i obnovu stočarstva. Jer, stočarstvo učestvuje samo sa 30 odsto u BDP polјoprivrede. Baš ono predstavlјa šansu za jug Srbije, ali i zemlјu u celini. Eto, na jugu Srbije sad postoje 194 zadruge, a u poslednje dve i po godine formirano je 90 novih! Pet okruga na jugu Srbije, biće u fokusu naredne tri godine. Aktivnosti Vlade i Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, biće usmerene na te okruge i rubna područja kako bi zaustavili pražnjenje sela, ali i sedišta opština. Planirano je da se u obnovi obuhvati 100  najugroženijih sela.

Ali, u akciji koja daje rezultate ima i problema. Situacija nije svuda ista. Tako, recimo, u Malom Zvorniku, kako kaže za javnost predsednik opštine Zoran Jevtić, bilo je reči da se oživi stara zadruga, međutim, sve je ostalo na želјama. Osnovana je nova zadruga u Azbukovici i to za gajenje ovaca rase ,,romanovski’’, kazao je Miroslav Nenadović, načelnik Opštinske uprave u Ljuboviji. Oni koji su dobili novac za te namene, zatražili su aneks ugovora, kako bi dobili još vremena i posao priveli kraju. Jer, dobavlјači ovaca nisu do sada uspeli da im isporuče ono što je traženo.

Prema vestima sa terena, na Pešteru još nema dovolјno novih zemlјoradničkih zadruga. Dobro je što ipak ima interesovanja, mladih lјudi. Nedavno je sa najbolјim stočarima iz Đerekara, Tutina i okolnih sela osnovana zadrugu „Peštersko stado“, izjavlјuje Fehim Kurtović, predsednik zadruge. Cilј nam je da se ukrupnimo i bolјe povežemo. U pirotskom kraju do sada su osnovane dve zadruge uz pomoć Vlade Srbije. Reč je o zadrugama „Stara pojata“ iz dimitrovgradskog sela Želјuša, koja je dobila oko 5,7 miliona dinara. Ženskoj zadruzi „Darovi Lužnice“ iz sela Gorčince, je iz programa namenjenog zadrugama dodelјeno 7,3 miliona dinara za nabavku linije za preradu i pakovanje voćarskih i povrtarskih proizvoda. Derektorka zadruge Karolina Stamenković kaže da je pomoć značajna za njenih 14 članova i 26 kooperanata. Ove sezone zadruga je preradila tri tone paradajza, 1,5 tona višanja i tonu paradajza, a uvela je i HASAP sistem.

Jedina stočarska zadruga u Pomoravskom okrugu, „Ovčari 035“, dobila je preko projekta 7,4 miliona dinara, za nabavku 250 ovaca rase ,,virtemberg’’. Predviđeno je da svaki osnivač godišnje zadruzi vraća po sedam grla. Potpisan je i ugovor o poslovnom sporazumu sa izvoznikom i dobavlјačem jagnjadi za Libiju, koji godišnje izveze 24.000 jagnjadi. Na jugu zemlјe, dve zadruge su dobile podsticajna sredstva, ali problema još uvek ima. Prema rečima Ljilјane Trajković iz zadruge „Polјanica trend“, među proizvođačima još vlada nepoverenje u ovakav vid udruživanja. Tu je i čekanje na šalterima, ali i nepostojanje infrastrukture i sadržaja koji bi povezali mlade u ruralnim područjima. Zadruga „Grin milk“ kod Vladičinog Hana, dobijena sredstva iskoristila je za opremu, ali i dalјe ima problem sa otkupom mleka. Svi problemi se rešavaju u hodu, prvi put se oseti rast proizvodnje u agraru i razvoj prerađivačke industrije. U kralјevačkom kraju, s druge strane, vlada nešto manje interesovanje za ovaj način udruživanja, nego što je to slučaj sa drugim regionima. Ovde sada ima samo 18 registrovanih zadruga.

(Autor je član Naučnog društva ekonomista Srbije i Mreže za ruralni razvoj EU u Srbiji)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *