GRČKA KRIZA

Svedoci smo svakodnevnih pomena alarmantne  političke i ekonomske situacije u Grčkoj,  raznih scenario razvoja situacije, isključenja iz velikog carstva zvanog EU i sl. Medjutim, ubedjen sam (a to ću činjenicama i dokazati) da ova kriza nije nastala samo zbog trinaeste i četrnaeste plate, niti zbog nekih 15-16000 Grka koji su primali penzije a davno otišli bogu na istinu, itd. Ova kriza pored budežetskog ima još jedan važan fundamentalni faktor, zove se platni odnosno tekući bilans sa inostranstvom. To je glavni faktor koji je rezulteta apsolutne nekonkurentosti grčke privrede, mantre neoliberalnog koncepta  po kome tercijalni sektor  treba da bude nosilac razvoja i prosperiteta i sl. Nesrećni Grci napraviše silne objekte što sami što uz obilatu državnu pomoć u koje uložiše milijarde (ne svojih) eura, i ubedjeni da će dočekati blagostanje da sede u hladovini, surfuju internetom i mlate eure od turističkih agencija Srbije, Bugarske, Makedonije i sl. Na žalost (ili na sreću) život nije toliko lep da bi se moglo  bezbrižno u hladovini meditirati  tri meseca od kojih se posle živi još devet, do nove sezone i nove meditacije.

Grčka ima veoma nekonkurentnu privredu kako je već konstatovano i ova kriza je kriza ovakve privrede i tu bez obzira na ustupke Evrope i kojekakvih  belosvetskih zelenaša nije moguće ispraviti na kratki rok.

Osnovni podbilans bilansa tekućih transkacija  je bilans robne razmene sa inostranstvom i bilans usluga. Iz ’’poštovanja’’ prema  neoliberalnim guruima prezentiraćemo bilans usluga Grčke u periodu 2006-2010. godine u 000 eura.

Izvor:trademap.org, UN COMTRADE Statistics

Poztivan bilans usluga u petogodišnjem periodu je bio 74.746.953.000 eura. Običan čovek bi rekao: malo li je. Na žalost jeste, mnogo malo, a zašto, pokazuje sledeća tabela:

Bilans robne razmene Grčke u periodu od 2006-2010 u 000 eura

Šta se iz ove tabele može zaključiti:

Grčka nema respektabilnu industrijsku proizvodnju koja bi državi donele ekonomsku stabilnost i potreban devizni priliv za uravnotežene državne finansije. Negativan bilans robne razmene je u petogodišnjem periodu bio tačno -181.043.664.000 eura što je dva ipo puta više od poziitvnog bilansa usluga. Zbog toga je Grčka ekonomska strategija neodrživa ili da podsetim čitaoce na čuvenu  rečenicu malog dede u kultnom filmu  ’’Ko to tamo peva’’ – dalje nećeš moći-.  Ovo je još jedna potvrda teze našeg dragog kolege Nebojše Katića da je sva ova kriza potekla iz krize platnog bilansa. Do samo pre par godina ko bi izgovorio ovu konstataciju bio bi kandidat od samozvanih neloberalnih ’’eksperata’’ za onu vrstu bolnice iz koje se ne izlazi lako, a možda i nikad, zavisno šta vam one čike u belom mantilu nakite kao dijagnozu.

3 komentara

 1. Grcka nema nekonkurentnu privredu nego nekonkurentu drzavu. Grcka je drzava koja je samu sebe podkradala godinama. Da li ste culi za slucaj jedne bolnice u Atini koja je na platnom spisku imala pedeset i nesto bastovana a da pri tom nije ni imala bastu oko bolnice!
  Sto bi narod reko: „Seces granu na kojoj sedis“.Nismo ni mi nista bolji.

 2. Jednostavno rečeno-trošili su više nego što su zarađivali,a sad došo đavo po svoje…
  Ali ono što mene iznenađuje u celoj priči je činjenica da su stručnjaci tih investicionih banaka koji su davali kredite Grčkoj bili ˝prevareni˝ kreditnim mogućnostima te zemlje. E sad da li su stvarno bili naivni,ili je to u samom startu bila namera je veoma ozbiljno pitanje.
  Naime, ako bi se analizirao način trošenja tih silnih milijardi verovatno bi se došlo do rezultata da je veći deo tog novca završio u zemljama koje su glavne u evrozoni-Nemačka i pomalo Francuska, Italija…jer je najveći uvoz robe bio baš iz tih zemalja ili pak iz firmi koje potiču iz tih zemalja.
  Tako , ispada da su u stvari ,investicione banke i ECB dajući Grčkoj kredite , pospešivale privredu istih onih zemalja koje se sada javljaju kao glavni spasioci Grčke, a u narednom periodu i verovatno kupci grčkih preduzeća, ostrva i ko zna čega sve ne, a sve pod parolom-sami ste to tražili.
  Slično se dešava i kod nas ,a verovatno i u drugim ˝razvijenim˝ zemljama koje su srećne što su veliki prihvatili da se sa njima ˝druže˝.Tako da se uopšte ne treba plašiti mogućnosti da nam investicione banke ne daju kredit-taj novac ionako ne postoji, i njih ne košta ništa, a završiće pomažući privredu najrazvijenijih,jer ćemo i miod tih para uvoziiti sve i svašta, a nama će ostati krediti koje nećemo moći da vraćamo, pa će se pre ili kasnije pojaviti neko sa spasonosnom idejom da prodamo Telekom,EPS ili Puteve -jer smo mi to tražili

 3. Za pocetak jedno pitanje , zasto mislite da je Grcka u vecem problemu od bilo koje zaduzene drzave sveta ??
  Grcka je u daleko boljoj poziciji od SAD,Francuske,Spanije,Portugala,Italije i nekoliko desetina drugih drzava.
  Zasto je Grcka bila laksa za „pokaznu vezbu bankrota“ od recimo Irske ili Islanda…Iskljucivo zbog svoje geografije,istorije,vere i spoljnopolitickog odnosa sa SAD.

  U sustini Grci i nisu u problemu ,njima se problem namece ..Oni su pozajmili novac napravili infrastrukturu i za razliku od drugih oni zaista sada bez velikih problema mogu da uzivaju u ‘ladovini.
  Neko im to ne dozvoljava a da pri tom ne nudi resenje i pitanje je trenutka kad ce Grcko svesno drustvo prevagnuti i odluciti da zivi bez spoljnog uticaja.
  Evropa moze da udje u rat ,bombarduje Grcku i razrusi njenu infrastrukturu ali tako se nece naplatiti,bar ne ni priblizno brzo. Evropi je bolje ,sto ce brzo i ustanoviti,da otvoreno saradjuje sa Grckom.
  Uloga SAD u finansijskom slomu Grcke je ogromna i ono sto se Grckoj desava njihov je izbor i njihova odluka. To je bio jedini nacin da po dubini kontrolisu region i otvore dalji koridor ka Rusiji…

  Naravno Dragovan je sa stanovista ekonomije u pravu ali to ne znaci da na toj istoj ekonomskoj strategiji ne pociva gotovo ceo zapad. Sve drzave EU i SAD kao i nekolicina drugih, manje vise imaju isti ako ne i gori problem od Grcke.
  Ekonomija je tu alat i verujte da Grcka nije imala duznickih problema, da su joj finansije bile bolje, onda bi je SAD zasigurno uvukle u sukob sa Turskom.
  Ovako ovo je ,za Grke , cak i bolje resenje ,naravno samo ako ostane na bankrotu …
  No ako SAD odluce da do kraj rasformiraju EU to ce za Grcku biti veliki problem jer ce ona biti koridor za prodor islamizma..
  Usput budi receno u citavoj EU nijedna drzava, sem Nemacke, nema iole solidan bilans robne razmene.A i Nemcima se ta ekonomska strategija vratilla kao bumerang..
  Neoliberalizam je imao svoje zestoke protivnike ,posebno u SAD.To se sada zaboravilo jer su prosle godine i dosli su neki novi mladi ekonomisti ali ako zagrebete po novinskim clancima i strucnoj liteaturi lako ce te naci vrlo preciznu prognozu ishoda neliberalnog cunamija…
  U Evropi je upravo Nemacka ocit primer oportunizma neoliberalizmu .Oni ga nikada nisu prihvatili i implementirali vec su ga samo delimicno koristili tamo gde im je to bio interes. Regulacija njihovg finansijskog trzista je rezultat njihovog neverovanja u taj noliberalni koncept. Drugi je problem sto su u Srbiji neki mladi, ambiciozni majkini revolucionari mislili da se jede sve sto leti..I o tome na sva zvona obavestavali naciju pa je ispalo da se krahu niko nije nadao i da za njega niko nije znao…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *