Ekonomska politika moje prababe, ili Opelo za Srbiju

Proces urbanizacije je savremen trend koji se događa u svim zemljama i na celoj planeti, bez izuzetaka. Njegova direktna posledica je prostorna koncentracija stanovništva u velikim urbanim sredinama uz populaciono pražnjenje velikih površina zemljišta uz starenje poljoprivrednika. Savremene tehnologije će uskoro dodatno smanjiti potrebu za radnom snagom u poljoprivredi, te u visoko razvijenim zemljama neće biti ni potrebno seosko stanovništvo, koje je i sada zastupljeno u relativno niskom procentu u ukupnom stanovništvu.

Srbija je nakon Drugog svetskog rata doživela stradanje seoskog stanovništva, kao klasnog neprijatelja civilizacijski naprednim komunistima. Stradanje se događalo kroz prinudni otkup poljoprivrednih proizvoda (pa su proizvođači hrane gladovali), dve ekstremno sušne godine (1950. i 1952.), i odliv stanovništva u gradove. Zatim je iz manjih urbanih sredina došlo do migracija u velike urbane sredine (Beograd, Novi Sad i Niš), te je krenuo pad broja stanovnika u manjim urbanim sredinama…

U 2012. godini broj stanovnika Srbije bio je za 24% veći nego u 1948. godini na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije. Pri tome je u Beogradu broj stanovnika povećan za 162%, u Vojvodini za 18% (u Novom Sadu za 207%, a u ostatku Vojvodine za 4%), a u Centralnoj Srbiji bez Beograda za 2%. Kada se iz poslednjeg podatka oduzme Niš, gde je povećan broj za 138%, ostatak Centralne Srbije smanjio je broj stanovnika za 2,2%. Ukupno povećanje broja stanovnika bilo je za 1.392.025 lica, a u Beogradu, Novom Sadu i Nišu za 1.406.661 lica, što znači da je van ova tri urbana centra ukupan broj stanovnika smanjen za 14.636 lica.

Osim ova tri urbana centra broj stanovnika povećan je još u 44 gradova i opština i to za 892.873 lica, dok je broj smanjen u preostalih 98 gradova i opština, i to za 839.963 lica. Razliku između povećanja broja stanovnika u 3 urbana jezgra i 44 opštine sa jedne strane, i smanjenje broja stanovnika u 98 opština, sa druge strane, predstavlja procenjeni broj Albanaca koji su bojkotovali popis u Medveđi, Preševu i Bujanovcu.

Opštine koje su smanjile broj stanovnika prostiru se na 47.193 kvadratna kilometra i čine tačno tri petine ukupne teritorije Srbije bez KiM. Usled negativnog nataliteta od 30 do 40 hiljada lica godišnje, broj gradova sa većim brojem stanovnika nego nakon Drugog svetskog rata će se svake godine smanjivati, dok će se povećavati broj, pa time i površina, opština sa smanjenim brojem stanovnika.

Najveći porast broja stanovnika, nakon tri urbana centra, imali su Kragujevac (za 93.949 lica), Novi Pazar (56.390), Pančevo (52.471), Kraljevo (49.831), Smederevo (48.664), Čačak (45.305), Kruševac (40.899) i Šabac (40.788). Svi ovi gradovi, sem Novog Pazara, imaju veći broj umrlih od rođenih, te će se broj stanovnika i dalje smanjivati, pa samim time i ostvaren rast broja u vremenu.

Nasuprot njima imamo opštine koje su imale pad broja stanovnika, kao da je Drugi svetski rat, ili makar građanski rat između komunista i četnika, nastavljen. Najveći pad broja stanovnika imao je Knjaževac (za 30.069 lica), Negotin (26.391), Babušnica (25.225), Žitište (19.534), Petrovac (19.171) i Kuršumlija (18.071). Ovo je apsolutno smanjenje broja. Najveće relativno smanjenje imala je Crna Trava, koja je nakon rata imala 8 puta više stanovnika, tri puta manji broj stanovnika imaju Gadžin Han, Babušnica i Trgovište, za tri petine Rekovac, a manje od pola posleratnog broja stanovnika imaju još i Bela Palanka, Bosilevgrad, Žabari, Dimitrovgrad, Svrljig, Nova Crnja, Medveđa, Žitište, Malo Crniće, Ražanj i Blace.

Osnovne informacije o nekim od ovih, i drugih opština sa smanjenjem broja stanovnika, daćemo u posebnim postovima po opštinama.

23 komentara

 1. Normalno kada nekim um ( svi) misli da je dobro investirati u beogradski most 500 miliona evra ( sa prikljucnim petljama) a onda nastaviti sa investicijom Begrad na vodi..

  Pri tom ako putujete iz grada A u grad B u bilo kom delu centralne Srbije moze vam otpasti tocak sa automobila od rupa . Da ne govorim o gradovima u kojima se voda doprema posleratnim (II svetski) azbestnim cevima i gde je kanalizacija jos uvek septicka jama ,rucno iskopana.
  Deca u skolamavrse nuzdu u obliznjoj sumi a nakon svake jace kise vecina sela u Srbiji nema struju.

  Ali za moderne i napredne domacine vaznije je imati cupriju i trzne centre od nekoliko milijardi eura nego hidrocentrale,i osnovnu infrastrukturu.

  Pola Srbije je neozenjeno zbog WC,puteva,struje i vode i oni nemaju drugi izbor osim da dodju u Knez Mihajlovu ulicu i tamo potraze obnazene snajke. Ili da idu u Albaniju i udvostruce patnju.

  I posle momak iz blokova a sadasnji potpredsednik vlade ( Vucic) kaze kako ima protivnika investiranju u Beograd na vodi ? Naravno da ima kad je to ideja van pameti ako pogledate dalje od Beogrdskog pasaluka.
  Ne mogu svi politicari Srbije zeleti samo da budu gradonacelnici Beograda,nije Beograd Srbija.

  Umesto da se radi na tome da seBeograd rastereti dela nepotrebno skoncentrisanog stanovnistva sve se radi upravo suprotno. Prosto se planski i smisljeno a potpuno nepromisljeno i glupo radi sve da se Beograd sto vise napuni na ustrb praznjnenja Srbije.

  Trenutno bi drzava promisljenom politikom i svojevrsnom logistickom potporom mogla da smanji broj stanovnika Beograda za 300.000 stanovnika i tako pomogne prezivljavanje onog sloja stanovnika koji je na ivici egzistencije. To je drzavni problem a ne privatna stvar kako misli vecina ovih priucenih drzavnika i kvazi politicara.

  Ako sprecite nelegalnu gradnju na obodu Beograda i omogucite paket ( u vidu povlastica) za raseljavanje u unutrasnjost smanjice se prvo priliv a zatim i broj stanovnika glavnog grada.
  Vraticete sinove ocevima i spasicete zemlju od parlozenja a samim tim i povecati natalitet. To je sustina bavljenja politikom a ne ove marketinske floskule koe mogu da prodju samo kod predskolskog uzrasta.

 2. Miroslave,

  Mi i dan danas imamo deklarativno zalaganje za decentralizaciju. Primera radi kod subvencija koje se daju za otvaranje novih radnih mesta(i to mahom stranim investitorima a mnogo manje domaćim-o ovome je Knežević pisao x puta), nigde se ne kaže da te strane kompanije moraju da osim proizvodnje presele i sedište u grad gde obavljaju proizvodnju. Na taj način imamo gomilu nisko plaćenih radnih mesta po gradovima, a sve menadžerske pozicije su smeštene i dalje u Beogradu, pa se celokupan outsourcing kasnije vezuje za beogradske konsultantske kuće, advokatske kancelarije, knjigovodstvene agencije i sl. Na kraju, imate mladu obrazovanu snagu koja nema nikakve koristi od subvencije koju je recimo država dala za otvaranje radnog mesta. Logičan izbor mladog čoveka iz te sredine jeste da ili beži za Beograd ili da beži u inostranstvo jer u svojoj sredini nema šta da traži. Na kraju lokalna sredina gubi mladog i sposobnog čoveka, a u Beogradu ili inostranstvu on na strani ponude ubija cenu radne snage koja je tu već prisutna. Što se tiče sela činjenica je da je socijalizam učinio svoje, i da taj povratak na selo ne ide nikako, a mnogo je razloga za to.

 3. Nije socijalizam branio da se u seoskim kucama prave kupatila?? Verujem da vecina gradskih citaca ovih stranica nece verovati ali osnovni problem napustanja sela ide sledecom analogijom.
  Momci se ne zene jer devojke nece da se udaju u kuce koje nemaju kupatila,put i ciji vlasnicki odnosi nisu reseni. ( podela imovine medju bracom i sestrama)
  samim tim imamo pd natalita ,napustanje sele od strane radne snage i punjenje gradova socijno najnizim slojevima.

  To je na prvom mestu a ne finansije kako mnogi misle …A to je resiv problem ..

 4. Darko, ne preceruj. Devojke nisu htele da ostanu da zive u selu, a ne zbog kupatila. Osim toga, ne potcenjuj i ne vredjaj seljake lupetanjem da nisu imali kupatilo. Mozda to neki seljaci koje ti poznajes, mnogi seljaci koje ja poznajem imaju po tri kupatila i po dve kuce i mnogo vise kapitala od nas iz grada. I pored svega toga zene nece da zive u selu. One hoce da zive „kao sav normalan svet“, nametnuta je ideologija drzavne oligarhije o lagodnom zivotu i drzavnoj plati. Ne obmanjuj ljude.

  • Ne nisu imali kupatilo ,nego nemaju ga ni sada ? To je sustina. Nuznike nema 150 skola u Srbiji ako je verovati Ministarstvu prosvete, mada ja mislim da je to mnogo veci broj a da postojeci zasigurno nisu adekvatni.
   Ziveti normalno je sustina onog sto pisem i prosto ne mogu da verujem da neko ko zivi u Srbiji to ne zna .Da nije svestan te cinjenice.

   • Ni taj podatak nije tacan. Takve skole su davno trebale da budu zatvorene, ali nisu, a ne smem da kazem zasto, jer ce Zdravkovic opet reci da vrsim propagandu. Meni je nacelnik prosvete u mom kraju (visoki funkcioner SPS-a) rekao jos pre 3-4 godine da nastavnog kadra ima duplo vise nego sto treba, ali da niko nije lud u to da dira…
    A i sto se sela tice, Darko, u potpunoj si zabludi, ali to prilicno ilustrativno govori kakvom misljenje imas o tim ljudima… Ne bi bilo lose da krenes malo po selima i upoznas narod o kome tako olako iznosis stavove. Ne veruj sve sto kazu na televiziji, oni uvek jure ekcesne situacije.

 5. Procitaj, Darko, na sajtu Blica, kako su neke zene tuzile drzavu zbog „mobinga“ u nekoj drzavnoj sluzbi. To je prava slika Srbije i potvrda onoga sto uporno tvrdim sve ovo vreme – kancer nerada i nitkovluka se konstantno siri od drzavnih uposlenika i dok se to ne zaustavi u Srbiji niko nece hteti da radi. Sve dok ima negde da se bleji ceo dan za pristojnu platu, cistih ruku i odela, niko nista ozbiljno nece hteti da radi. Dok ne krene otpustanje iz javnog sektora i zabrana zaposljavanja od barem deset godina u Srbiji niko nece hteti da radi. Svi ce da sede kuci i cekaju roditeljsku penziju i kopati i nogama i rukama da dobije drzavnu sluzbu.

  • Gosn. Mile
   Imate podatke o preduzetnicima gde smo mi najpreduzimljiviji narod u Evropi, nakon Grka, Italijana i Čeha.
   „Dok ne krene otpustanje iz javnog sektora i zabrana zaposljavanja od barem deset godina u Srbiji niko nece hteti da radi. Svi ce da sede kuci i cekaju roditeljsku penziju i kopati i nogama i rukama da dobije drzavnu sluzbu.“ Radujte se tome, uskoro će se to i dogoditi, u skladu sa željama režimskog lista i službi koje iza njega stoje. A onda će otići i lokalni mediji, stuja, kopovi, pijaća voda… Hoćete li biti srećni?
   Gosn. Mile
   Zadnja opomena i Miši i Vama, krećem da brišem propagandu.
   Zastranićete me, ko zna šta ću nakon Pavelića krenuti da čitam.

   • Na žalost,g.Miša je u pravu-zašto bi se neko mučio,otvarao firmu, pa makar to bio i str, radio 26 sati dnevno,365 dana godišnje, kada za tih 5- 6000 e koliko treba minimalno da uloži u taj biznis, može da kupi radno mesto u nekoj državnoj instituciji i ne radi ništa za 50-70.000 mesečno,plus 2 meseca godišnjih odmora i ostalo.Lično poznajem dobar broj privatnika, sa uspešnim preduzećima, kojim ni na kraj pameti nije da svoju decu pomognu zapošljavanjem u svojim preduzećima,već traže liniju za državni kazan.I nije to ništa nenormalno,takva nam je država.I to nema veze sa propagandom, jednostavno taj kazan jednom mora da se isprazni, naročito jer je jedini način njegovog punjenja kredit.A šta će biti posle videćemo.

   • Zdravkovicu, ne razumem te, stalno pominjes nekakvu propagandu. U mom pisanju nema ni trunke propagande, sve je zasnovano na empiriji. Sve. To sto ti to dozivljavas kao propagandu samo govori da ne verujes u moje tvrdnje, cak smatras da nemaju nikakve veze sa realnoscu, cim ih svrstavas u propagandu.
    Naravno da cu se radovati kada krene sa otpustanjem, ali si u grdnoj zabludi ako mislis da ce se to dogoditi za vreme ove vlasti. Iskreno, jako mi je zao sto ne shvatas da je birokratija jedini problem u drzavi. Taj preduzetnicki duh, o kome pricas, je statisticki privid i pre ce biti da je rezultat nesredjenih papira, a tako sigurno nije u realnom zivotu. Uostalom, konstantno smanjenje broja zaposlenih u preduzetnickom sektoru ti jasno govori u kom pravcu plovi taj brod. Da podsetim, na kratko na notornu cinjenicu da je penzioni fond privatnog sektora opljackan pukim drzavnim nasiljem, kada je gumicom drzavna oligarhija taj fond obrisala i pripojila propalom „drzavnom“ penzionom fondu. O toj cinjenici upravo ti rezimski mediji nisu pisali, jer ih to ne dotice, koga briga za magarce „preduzetnike“, jedino je vazno sta oligarhija kaze… To sto mediji nisu o tome svojevremeno pisali i sto vecina obrazovanih ljudi o tome ne zna nista, ne znaci da se to nije desilo, vec je samo jos jedna ilustracija kakav je odnos prema preduzetnicima. E sad mozes ti i ovo nazvati propagandom, ali to nece promeniti cinjenicu da je drzava nasiljem ukinula fond, a da se apsolutno niko u drzavi nije potresao zbog toga.

    • Gosn Mile
     Vas empirija ne interesuje. Nismo siromašni vodom nego smo u svetskom vrhu, tako i sa razvijenim preduzetništvom I poljoprivrednom zemljom.
     Tačnost vaših tvrdnji najbolje sam osetio i osećam na svojoj koži i novčaniku. Ali koliko god da su tačne ne predstavljaju CELINU.
     A ako ignorišete izneto obilje činjenica, kao i Miša, a ostavljate slične ili iste komentare, onda je to propaganda.

 6. Jedno pitanje pomalo privatno. Budući da je naslov Ekonomska politika moje prababe, da li je u pitanju jedna prababa ili sve prababe koje ste imali(imate)? Da li su prababe rodjene u 19 veku ili pak početkom 20 veka? Recimo moje prababe su rođene 1901,1907,1898, i 1900 te godine, a pamtim samo jednu, te me interesuje da li ćete štivo bazirati i na neposredno doživljenom iskustvu ili na bazi interpretacije?

 7. Gde nadje cetiri prababe …?

 8. Neće snajke da gaze blato, seju kukuruz i mirišu na ovce. Dzaba svi hektari, njive i livade, bitna je štikla, suknjica, šminka pa taman živele ceo život na ‘lebu i vodi.

  • Ne to nije tacno ,to je predrasuda. One hoce samo da su prisutni osnovni uslovi za zivot kao sto je put,struja,voda,toalet i reseni imovinski odnosi u porodici.
   Sve ostalo su naklapanja.

   U sustini ne traze nista vise nego gradske snajke.

   Na kraju krajeva imate organizacije koje se bave tom problematikom u Srbiji i njihovo misljenje treba da je relevantno.

   • Nema predrasuda, ne trebaju organizacije mogu da podnesem izveštaj sa terena, jer znam sigurno 1000 seoskih snajki(novih). U suštini i jedne i druge(čast izuzecima) hoće leba bez motike……………..

   • Da, baš su predrasude, a roditelji im ceo život ispiraju mozak kako treba da se udaju u gradsku sredinu za nekoga ko ima stan, posao(po mogućstvu u državnoj firmi), samo ne na selo da obrađuju zemlju i gaje životinje. Samim tim i ne mogu da razmišljaju drugačije. A to što će možda biti zaposlene ili ne, živeti od kredita i na kaščicu, to nema veze, važne su čiste ruke i beton do kućnog praga.

  • Pojavile su se sad nove snajke. To su ove koje nisu uspele da se uhlebe po gradovima, ali ni one ne gaze blato, već čuvaju decu i obavezno je tu ljuljaška u dvorištu veća za snajku a manja za decu. Inače, te snajke ne odlaze na njivu, ne gaze blato, čak i ne spremaju ručak već samo ispijaju kave sa komšinicama i idu sa ljuljaške na ljuljašku…..Naravno, tu je i suknjica, šminkica i ostalo.

 9. Ponudite vi ljudima u selu (ravnomerno) zaposlenje! Prvi pozitivni rezultati 100% na prvom sledećem popisu stanovništva.
  To je glavni razlog odlaska mladih sa sela.
  Kod nas uvek mora da bude neki „centar“ … ako to nije Beograd ili Novi Sad, onda jeste sedište opštine. Uz takvu politiku, veliki broj ljudi se odlučuje za grad, jer mu je skuplje da putuje do „centra“ nego da u „centru“ plaća stan!

 10. Po mom misljenju pad broja stanovnika je rezultat jedne odvratne, nehriscanske i neeticke pojave. Ta pojava je abortus. U srbiji se godisnje uradi blizu 300.000 abotrusa. Da ponovim blizu 300.000 hiljada. Po zvanicnim podacima do 90-tih u bg-u na primer na svaki porodjaj isla su dva abortusa, a nakon 90-tih na dva porodjaja jedan abortus. Ako uzmemo da svake godine oko 30.000 hiljada ljudi ,,nestane,, u srbiji, lako cemo zakljuciti da kada bi se makar prepolovio broj abortusa u srbiji bi svake godine bilo barem 120.000 ljudi vise! Posledice ovog monstruoznog cina su lako vidljive, koga zanima ova tema neka pogleda film Kletva…

 11. Tacno je to za BG ali malo veze to ima sa selom i unutrasnjosti uopste…Trecina nacije zivi u Beogradu ali statisticki svaki „zijan“ u BG je prisutan u vecem procentu nego u unutrasnjosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *