Hrvatsko izvozno čudo u 2014 godini

Када прочитам како се увозе свиње из Хрватске, а из Србије извозе прерађевине у Русију прође ме нека нелагода кад помислим шта ће бити када извоз за Русију престане? Као са трговином бићемо окупирани и са хрватским прасићима, а наши сељаци неће имати коме да их продају, нити мотив да их имају. И тако, док се тако мислим проради у мени сељачка крв да мало гвирнем у туђе двориште и штале, ал не због здравственог стања краве, већ због прасића ка којима гајим посебну приврженост (нисам зоофил ни било који од тих филова).

И кад се гвирне има шта лепо и да се види. Србија је до јуна ове године имала најбржи раст робног извоза у свету, али је пад извоза ФАС-а условио да је пет земаља претекне, међу њима и наш поносни сусед који би да нам буде и ментор и тутор, а већ нас је освојио у које чему, то су: Вијетнам (+15,3%), Нови Зеланд (+14,8%), Хрватска (+14%), Чешка (+13,6%) и Мароко (+13,1%), испред Србије (+12,3%). Има шансе да, као Чилић у тенису, до краја године Хрватска претекне ове две удаљене земље и постане светски извозни шампион за 2014 годину. Честитам комшијама, мада ме оно прасе… Србија као са смедеревским форунчетом, у периоду од 2004 до 2011 године, као слепац се статистички везала за резултате у монтажи Фијата у Крагујевцу. Мала фрка у пласману и одоше и производња и извоз Србије у амбис.
Док се мало не подмаже па опет крене у вис, мада су трошкови подмазивања огромни, а користи, сем статистичких, готово и да нема.

Друга сличица, а има их три и ово је претеривање јер не би смело да буде више од једне, јер проток сајта морам и да платим, показује месечну вредност извоза Хрватске у 50 земаља у којима је Србија на високом шестом месту, пошто се ради о извозу, док је њен ранг код увоза далеко лошији. Кроате и њихови страни инвеститори домаћег порекла, већином, највише извозе у земље у окружењу: од БЈР ту су Босна и Херцеговина (етничка трговина већим делом), Словенија и Србија, а од земаља које нису „у региону“, како сви медији морају да зову овај простор, највише извозе у Италију, Немачку, Аустрију и Мађарску.

Сербија учествује „само“ са 5,2% у укупном извозу Хрватске, али је њен значај за релативан пораст извоза много већи: 14,3% што је 50 од 350 милиона евра раста извоза у првих пет месеци 2014 у односу на исти период 2013 године. Само је
Словенија, са 25%, више допринела овом расту извоза.

Када се погледају производи мени се мало врати притисак у нормалу, јер су живи прасићи и свиње тек на 98. месту као извозни производ, јер се скоро у целини целости, како би рекао Жика Обретковић, пласирају у Србију. Не могу да буду већи свињари од Срба и неће, макар се сви ми вратили у шуме да српске свиње хранимо жиревима и хајдукујемо по овим међународним коридорима.

Трећа сличица приказује 40 водећих извозних производа а мени западну за очи две интересантне позиције: дрвна грађа и револвери и пиштољи. Прва јер ме подсети на од Срба очишћене големе површине и територије у Хрватској (има тога и код нас, па је, на пример Равна Гора сва пошумљена јер нема ни пастира ни стоке да њоме ходе), а друга да би требало завирити у сличици број два, у средини, мислим од три сличице а не средини те табелице, у којим се земљама ратује, или се од ратова обнављају, као и од свакојаких Пролећа, па видети дал` хрватски оружари од тога имају вајде какву би и наши требало да имају. Сад ово „наши“ све ће мање бити без наводница како се будемо ближили крају, то јест потпуној распродаји.

2 komentara

  1. Iako Srbija ima zavidnu prasecu istoriju ja sve nekako mislim i nadam se da je spas u jaganjcima.. I uopste kad se pomene meso meni samo jaganjci pred ocima..

    Pa ljudi prase pojede loptu ,kazu i trabant i sta sve ne a jagnje je bozje stvorenje pase travcice ,razne biljcice,voli samo cistu vodu..
    Pa uporedite samo izgled praseta i jagnjeta…

    Da se ja pitam a verujem da se i nas narodni prijatelj, Seik Abu tamo neki, slaze sa mnom..

    Da docekam da se po vasceloj Srbiji cuje blejanje pa da umrem..

  2. Bliski Istok, Severna Afrika to je sansa. U Evropi nemamo sta da trazimo, Rusija nece nasu robu, i pored toga ce stagnirati. Glasam za jagnjice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *