Izvozni proizvodi Srbije 23: Sportske i lovačke puške

Без оружја нема ни слободе. Уколико је човек разоружан, онда је он слободна мета лоповима, убицама, лошим властима, и зависи од теорије вероватноће да ли ће се убиство баш њему десити. Модерне државе се труде да ову вероватноћу што више смање, као што и слободе око поседовања оружја смањују.

Давне 1829г Ото Дубислав Пирх, обилазећи Србију, приметио је да Србија војску нема, али и да јој није ни потребна, јер је народ у целини наоружан. Тако је било кад се слобода оружјем освајала. Проблем је настао када су национални владари хтели да подјарме народ, па су ограничавали и забрањивали поседовање оружја. Несрећно финале таквих намера био је Српско-Бугарски рат 1885г, након Тимочке буне, када народ није желео да гине ради освајачке политике краља, који је хтео све за себе, а свој народ је пар година пре тога у крви разоружавао.

И тако, пуна је историја прича о оружју и Србима, а ових дана и недеља је актуелан и неки нови закон о поседовању и употреби оружја, од кога сам удаљен колико и од славне историје (наоружаних) предака.

Ну, ако нема оружја за народ, а оно га има за извоз.

Према подацима СТО, извоз пушака из Србије повећан је 10,5 пута, са 756 хиљада евра у 2008г, на 7.974 хиљада евра у 2015г. У односу на 2015г имао је већу вредност у 2012 (8,9 милиона евра) и у 2013г (12,3 милиона евра).

Србија је, са 4,8 милиона евра у 2014г, била рангирана као 15. на свету, иза Филипина, а испред Турске и Швајцарске. Највећи извоз спорских пушака имају САД и Бразил, па иза њих дођу Немачка, Финска, па остале земље.

Без Америке нема ни нашег извоза пушака, јер је 7 од 8 милиона евра у 2015г било фактурисано тој оружаној велесили. Више од 100 хиљада евра приходовано је од нама пријатељских земаља: Јужне Африке, Русије и Аргентине. Није јасно зашто је и од Малте наплаћено 110 хиљада евра у 2015. након 62 хиљаде евра у 2014г, али није лепо да се пита, уколико уредно плаћају. И тако, укупно у 22 земље.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *