Površine pod bostanom u Srbiji

Србија је повећала вредност увоза диња и лубеница са милион евра у 2008. на 2,3 милиона у 2012. и на рекордних 4 милиона у 2019. Највећа вредност увоза била је из Грчке (2,2 милиона), Шпаније (663 хиљаде евра) и Албаније (568 хиљада евра).

Извоз бостана смањен је са 1,9 милиона евра у 2008. на 1,1 у 2012. и на 935 хиљада евра у 2019. Бостан из Србије пласиран је у Немачку (460 хиљада евра), Чешку (189), Словенију (140) и Хрватску (88 хиљада евра).

Прелазак из суфицита у дефицит је сигурно имао негативни ефекат на засађене површине бостана, а колики је ефекат сазнаћемо приликом наредног пољопривредног пописа.

Војводина је у време пописа пољопривреде имала 50,9% свих површина под бостаном, Јужна и Источна Србија 31,8%, Шумадија и Западна Србија 16,6% и Београд 0,7%.

Сремска, Топличка и Јужнобачка област су имале више од половине свих површина под бостаном па следе Борска и Подунавска област.

Шест општина у Србији имало је више од половине свих површина и то: Рума, Житорађа, Пећинци, Неготин, Смедерево и Јагодина. Житорађа би према овом показатељу могла да се преименује у Бостаниште а Јагодина да скрати назив у Диња или Лубеницина. Прешево је на шестом месту па следе Шабац, Сремска Митровица, Дољевац и Варварин.

Добринци, Буђановци и Платичево (на четвртом месту) су села у општини Рума која су имала највеће површине под бостаном у Србији. Из ове општине међу 100 насеља ту су и: Кленак, Грабовци, Краљевци, Хртковци, Доњи Петровци, Витојевци, насеље Рума, Путинци, Стејановци, Мали Радинци и Вогањ. На овој листи нису само Жарковац, Никинци и Павловци из општине Рума.

Самариновац, Пејковац и Држановац су на 3, 6. и 9. месту ове листе и припадају општини Житорађа. На листи су још и Ђакус и Грудаш из ове општине.

Смедерево на листи има Осипаоницу, Лугавчину и Скобаљ.

Општина Неготин је позната по крајишком вину а међу највећим произвођачима бостана су Речка, Браћевац, Карбулово и Брестовац.

Дероње из општине Оџаци су на осмом месту.

Општина Пећинци на листи има насеља Ашања, Попинци, Сремске Михаљевце, Купиново, Сибач, Пећинце и Прхово.

Слепчевић је 11, а општина Шабац има још и Штитар, Добрић и Липолист на овој листи.

Мекиш је 12 а из општине Дољевац ту су и Шарлинац и Орљане.

Прешево је заступљено са Црнотинцем, Ораовицом, Доњом Шушајом, Миратовцем, Буштрањем и Горњом Шушајом.

Јагодина има Шантаровац, Шуљковац, Међуреч, Сиоковац и Лукар на листи.

Из општине Варватин ту су Варварин (село), Доњи Катун, Обреж и Бачина.

И тако, сва ова и неспоменута насеља су на директној штети од увоза бостана Грчке, Шпаније, Албаније и С. Македоније.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *