Srbija: barut u balkanskom buretu

Ако је Балкан буре барута, онда је Србија сигурно барут, док су остале земље буренце. То се сада доказује и оградама које се дижу око Србије, додуше, ван њеног балканског дела, већ у панонском делу. Али, што се буре буде чвршће стезало, то ће барут опасније експлодирати. За ово мишљење није потребно знати физику, довољно је мало загребати у прошлост…

Пошто је 2014г већ доста удаљена временски УН, СТО и друге организације су имале времена да прикупе податке о спољној трговини из готово свих земаља у свету. Стога решим да израчунам удео Србије у светском извозу на нивоу група производа четвороцифрене царинске класификације. И имам чему да се начудим. Издрачунам уделе, сортирам податке и дођем до следећих производа на врху листе: неке врсте производа од гвожђа и челика (Iron and non-alloy steel in ingots or other primary forms, nes) где је удео Србије 18,3%, затим смрзнуто воће са уделом од 8,6% и на трећем месту видим ја неке powders, што помислих да су неки прашкови за веш, или нешто слично. Пустим ја ово на превод на интернет крстарици и изађе ми барут. После проверим шифру 36 и ту су разне врсте експлозива, па прашак за веш не може да буде.

Е онда излистам податке по земљама који су изложени на сличици испод текста и сав поносан одлучим да објавим ове податке. Србија је пета на листи извозника барута! И то иза САД, Канаде, Немачке и Швајцарске! А испред Белгије, Финске и Јапана.

Србија је повећала извоз за 125% у само четири године, те је повећала свој удео у светском извозу барута са 2,5% у 2010 години на 4,6% у 2014 години. Ако наша наменска индустрија настави да овако вредно ради, претећи ћемо и Швајцарце и Немце.

Извоз је повећан са 6,2 милиона евра у 2010 на 13,9 милиона евра у 2014 години, а количина је повећана са 587 на 975 тона.

Просечна извозна цена повећана је са 10.520 евра по тони у 2010 на 14.251 евра по тони у 2014 години, и Србија се приближила просечној светској цени: док је 2010 године била 29% испод просечне светске цене, у 2014 години била је нижа за само 13%. Надајмо се да ће у наредним годинама бити и изнад просечне светске цене јер се Србија веома позната у свету по својој експлозивности.

Кад се само сетим којих су мука имали Карађорђе и Милош да дођу до квалитетне џебане, и какве би тек резултате постигли да им је било данашње српске наменске индустрије…

Главну конкуренцију у будућности правиће нам Турска, која је повећала извоз 29 пута, затим Јужна Африка (19,8 пута), Русија (7,3 пута) и Кина (3,5 пута).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *