Војводина је европско кукурузиште

У економији Србија нема много тога чиме би могла да се похвали осим Западном Србијом као европским воћарским центром и Војводином као европским шампионом у производњи кукуруза. Причало се давно, а и сада по мало, да је Војводина европска житница. Има много равница у Европи које производе више жита од Војводине. Али, оно што њу одваја од других житница је кукуруз. По производњи кукуруза Војводина је убедљиво прва у Европи.

Евростат је издао саопштење о регионалној производњи пшенице (линк). Десетине региона у Француској, Немачкој, Шпанији и УК имају већу производњу пшенице од Војводине.

Србија је рекордну производњу пшенице имала у 1991. када је пожњевено 4,1 милиона тона (3,7 у Србији без података за КиМ). У овој години биће за једну петину мањи род. Слом заједничког тржишта у бившој Југославији утицао је да се смањи производња пшенице, јер је нестало велико локално тржиште.

То са кукурузом није био случај. Његова производња је била рекордна у 1986. (8.062 хиљаде тона) и у овој години биће мања само за 0,17% (8.048 хиљада тона). Са производњом у Метохији и на Косову, као и косовском Поморављу,  производња је износила 8,4 милиона тона. Што мање имамо стоке, то је већи расположиви вишак за извоз кукуруза, те је његова производња много стабилнија него пшенице. А и исплативија, уколико се извоз у Србији књижи по једној (нижој) цени за Румунију, а из Констанце се дистрибуира у цео свет по берзанској (вишој) цени.

Србија је у Европи на четвртом месту према количини произведеног кукуруза, након Румуније, Француске и Мађарске. У Србији је, у 2019, произведено 10,5% од укупне количине кукуруза у ЕУ.

Војводина, посматрана одвојено од остатка Србије, како се све више чини са Косовом и Метохијом, би била на шестом месту, иза Италије и Турске, а испред Шпаније, Бугарске, Немачке, Пољске и свих осталих европских земаља.

Евростат

Више од једне четвртине територије Војводине (26,4%) било је под кукурузом у 2020: 5.695 од 21.506 квадратних километара. То је и 52,3% територије Косова и Метохије, чисто да се знају потенцијали за будућу економску реинтеграцију.

Са 4,8 милиона тона кукуруза у 2019. Војводина је била убедљиво на првом месту испред четири региона у Румунији, једног у Француској и Континенталне Хрватске (Славоније).

Регион Шумадије и Западне Србије био је на 21, а Регион Јужне и Источне Србије на 30. месту у Европи, међу више од 300 региона НУТС2 класификације. Нема података за регионе у Немачкој, али је мала вероватноћа да би се неки нашао међу топ-30. Чак је и Београд, на 69. месту, испред многих звучних региона у Шпанији (Андалузија), Италији (Лацио, Умбрија, Кампања) и Француској (Нормандија, Nord-Pas-de-Calais, Franche-Comté…).

Ово су јако важни подаци. Становништво у Србији опада, али стока има све услове да неограничено расте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *