PROIZVOD ZVANI DRŽAVA, objavljeno u NIN-u

Prvi put postavljeno 9.2.2012

Vekovima u nazad srpski narod ne uspeva da proizvede proizvod zvani država.Ponekad nam je polazilo za rukom da u kratkim istorijskim razdobljima poverujemo da smo uspeli ili da smo spremni za taj podvig.Istorija bi tad, po ko zna koji put, krvavo demantovala naše iluzije vraćajući nas u preddržavno stanje.Interese velikih sila plaćaju  mali narodi.Cena je bila  iskazana u stotinama  hiljada izgubljenih ljudskih života i ogromnim  materijalnim razaranjima.

Generacija smo koja će se ,nažalost, morati pomiriti sa činjenicom da ni jednog dana nije živela u uređenoj državi.Kad smo to izgubili smisao za konkretnost i sistemsku organizaciju države koja počiva na vladavini institucija i poštovanju ljudskih prava? Živeći pod vlašću raznih osvajača mi smo genetski mutirali  tako da , uopšte, ne potrebujemo državu kao najviši nivo organizovanosti jednog naroda. Krhka nam je uteha da anarhija potrebuje red . Gramzivo ponašanje pojedinaca zauzima sve veći državni prostor.To je istorijski trag koji će i našu decu uputiti na novu istorijsku stranputicu. Možemo li upaliti svetla razuma i probiti tamu vlastoljubivih   pojedinaca.Njihova  patološka volja za vlašću i moći je fundamentalni nosilac nesreće celog naroda kao i njihove licne nesrece koje oni,nazalost,nisu ni svesni. Živimo u tminama sopstvenih bića prikovani za dno života?Možemo li se oteti ropskom služenju političkoj volji moćnika?

Vlada je formirana kao akcionarsko društvo.Stranke su u nju unele jedan broj mandata očekujući za uzvrat svakodnevnu isplatu dividende.Ucenjivački kapaciteti malih stranaka doveli su do nečuvene trgovine javnim  funkcijama.Partokratska diktatura stavlja pod kontrolu celokupne potencijale zemlje.Trgovina uticajima se ,poput ponornica,seli u nekontrlisano podzemlje daleko od očiju i kontrole javnosti.

A Shelly je tvrdio :“ Državom ne treba da upravljaju najbogatiji,najčastoljubiviji ili najlukaviji,već najmudriji“.Poseduju li taj nivo državničke mudrosti ministri-pripravnici,ili ministri kojima za mandata nije pošlo za rukom da u istu rečenicu uguraju subjekat i predikat, oni koji posle ministarskog mandata ne mogu  da nađu posao, ili oni koji preporučuju da se pomalo kraducka?

A upravo ti političari bi trebali samoporeći i samoukinuti bolesnu želju za vlašću.Napraviti politički salto-mortale.Prezreti sopstvenu vlastoljubivost .Tako bi ,konačno,krenuo proces razvlašćivanja vlasti pojedinca u korist   vladavine Ustava,zakona ,propisa i procedura.Sve u svemu, demokratija kao diktatura institucija a ne pojedinaca.Na taj način država bi pridobila istinu na svoju stranu.Političari bi bili suočeni sa činjenicom da nisu vladari apsolutnih znanja.Na toj uobrazilji temelji se i razvija ogromni voluntarizam i diletantizam.Obezvređuje se sve što je vredno u korist sitnog političkog ćara.Svet istine pretvoren je  u svet privida i najjeftinijih predstava.

Živeći ništavni privid stvarnosti utonuli smo u stanje nacionalne nesvesti  nesposobni da se orjentišemo u savremenim svetskim tokovima.Sve više projektujemo budućnost u kojoj nema mesta za skrušene,obarazovane, uspešne i uzvišene.Oni rade tiho a sa puno smisla. Umesto da takve osvetlimo svetlom istorije, vlast ih prezire kao neželjene svedoke  sopstvenih promašaja.

Srbija se mora iznova roditi.Jednom za uvek.Novorođena država će krenuti u susret interesu građana i privrede iskazujući najviši nivo brige za njihove živote.Nova matrica društvenih vrednosti omogućiće joj smisleno istorijsko trajanje. Najbolji među nama neće biti najkomercijalniji izvozni „proizvod“. Dno neće biti zavičaj u kojem  živimo,bez nade ,očajni.Dobra država će „odgajati dobre građane a dobri građani biće potka dobroj državi“. Dakle,rodimo se iznova ili nastavimo da nestajemo? Ako ne omogućimo Srbiji da se ponovo rodi ,ostaćemo večno zatočeni u istorijskom lavirintu.

13 komentara

 1. Dobar tekst.
  Zelja za savrsenstvom u sutini je besmislena i samodestruktivna. I dobro je da ostena samo zelja jer svaki pokusaj da se ona ozivi i materijalizuje zavrsi se neuspehom.
  Da se sutra Srbija iznova rodi i osvrne oko sebe videla bi svu zaludnost ponovnog rodjenja ..Ako se iskljuci ekonomski hendikep, koji u drustvenom zivotu i jeste samo prambiciozna zelja, Srbija sasvim lepo zivi.
  Osnovna ,porodicna, nit srpskog bica nije prekinuta i ona je izvor svega lepog i vrednog.
  Sa malo maste i marketinga Srbija bi, onim sto poseduje, postala pozeljna destinacija za sve zdravorazumske ljude.
  Vecina porodica zapadnog sistema ali i istocnog, smatra nacin zivota i ophodjenja u Srbiji pozeljnim.
  Taj ekonomski hendikep upravo je ona ravnoteza koja porodicu drzi na okupu. Vazan drustveni fenomen .

 2. @ Darko
  Ima u tome malo istine sto kazete, ali to je samo posledica cinjenice da Srbija nema tradicionalne klase. I sto smo u proseku jednako siromasni. I sto u proseku imamo rodjaka na selu koji salje pilice i ajvar. Sto smo svi isli u jednako lose i razvanjene skole (suprotno opstem misljenu). Nasa klasa bogatih kada dodje do kriticne kolicine para po pravilu se seli u inostranstvo (jer tamo postoji drzava) tako da je retko vidjamo. Ali to se brzo menja. Promenice se i nacin zivota u Sr. Zatno je bitno da napravimo drzavu. Da o nama ne brine samo rodbina, prijatelji i komsiluk nego i drzava. Komsiluk ne moze da napravi dobar obrazovni sistem. Da nasa deca nemaju najnizi IQ u Evropi. Rodbina ne moze da sredi zdravstvo i drzavnu upravu.
  Zao mi je sto nema vise tekstova koji nesto predlazu. Zar je sramota nesto predloziti pa makar i pogresio.

 3. Nije mi jasno sta je pisac zeleo da kaze? Kakva demokratija, pa sve ove face smo sami doveli na vlast, uostalom zar nije Hitler najbolji primer do cega demokratija moze da dovede.
  Nije ovo samo u Srbiji tako je skoro u celom svetu, dogod je novac vrhunska vrednost dotle ce drustva propadati. I nisu samo politicari krivi nego sistem, kapitalizam, sprega politicara-crkve-kapitalista garantuje slom drustva i siromastvo vecine, a to je upravo slucaj Srbije.
  O kakvom obrazovanju pricate, pa toj troclanoj bandi (Politicar-crkva-kapitalista), upravo i treba neobrazovan, a verujuci narod, njime se najlakse vlada. Nije dzabe Lenjin rekao uciti, uciti i samo uciti.
  Samo revolucija ovde moze doneti promene inace ce se trend nastaviti, najbolji ce se iseljavati, a oni koji ostanu bice raja nekih Arapskih spahija.

  • Miso, slusam tu komunisticku tlapnju vrlo cesto u poslednje vreme i sve se zavrsava cuvenom recenicom – samo revolucija moze doneti promene, ali niko od revolucionara ne kaze sta posle revolucije. Revolucija je poetska rec, ali znaci samo jedno – brzu promenu vlasti i nista drugo. Sta posle revolucije? Uranilovka? Planska privreda? Od svakog prema mogucnostim, a svima prema potrebama? Sta je to sto moze dati rezultate, a da na ovim veselim prostorima vec nije probano? Da otmemo bogatasima i damo sirotinji, ali sta sutra? Sta prekosutra?

 4. Svi tekstovi ovog tipa imaju gresku u postavci. Posmatrati neko drustvo, pa i srpsko, kao homogenu celinu je potpuno pogresno, pogotovu u danasnje vreme kada svetom vladaju korporacije i interesi elite. U takvim uslovima drzava je najobicniji provizorij, uglavnom namenjen za manipulaciju sirokim narodnim masama.
  Na prakticnom nivou stvari stoje, rekao bih, cak potpuno suprotno – u Srbiji je mnogo, isuvise mnogo, drzave. Drzavni aparat odlucuje o svemu, zato nam je i mnogo lose. Zato nam je ovde potreban pokret za manje drzave.
  Idealizam je divna stvar, i sam sam preveliki idealista, ali imamo cinjenicu da ni najbogatije i najuspesnije zemlje na svetu ne vode najumniji ljudi, vec je to oligarhija koja je konglomerat svega i svacega.
  Naravno, nije mi namera da kritikujem tekst, jer se na teoretskom i idelaistickom nivou sa Milanom apsolutno slazem, ali sam pre sklon da verujem da dolaze dani koje smo imali priliku da vidimo u SF filmovima – rastakanje ovakve civilizacije i ovakvih drzava. U istom tom NIN-u se predvidja da ce u razvijenim zemljama najdalje za tri godine nestati televizija u danasnjem obliku. Kada se to desi morace da se promene i nacini manipulacije od strane vladara. Hteli mi to da priznamo ili ne, prvi zaceci parlamentarizma i nekakve demokratije su nastali u Engleskoj kada su razne velmoze htele da ogranice apsolutnu moc kralja. Sto ce reci, od kada je ljudi, borba je, manje-vise, ista, samo su pravila i sredstva nesto drugacija.
  Gde je Srbija u svemu tome? Bice ovo isto i jos gore. Da parafraziram Marksa – proizvodni odnosi determinisu drustvene odnose. U drustvu koje ne stvara nove vrednosti dobro se moze ziveti samo ako si na dvoru ili blizu njega, zato i jeste tolika jagma oko politickih partija. Otud bih rekao Srbiji treba sto manje ovakve drzave, ali sto je najcrnje, onakvu drzavu kakvu bi Milan i ja voleli, bojim se, u ovavkim medjunarodnim odnosima, nije moguce stvoriti. Osnovno pitanje na koje treba svi da odgovorimo, a bojim se da odgovora nema, cime ce ovi ljudi da se bave u buducnosti i od cega ce ziveti?

  • Mile, najzad iu ja da se slozim sa tobom! Potpuno je tacno da sadasnji sistem ne valja i da se nalazimo u slepoj ulici, ali ja nudim promene i predlazem sta treba raditi, ostali uglavnom kukaju, a ne daju nikakve predloge.

   • Gospodine Miso vi nudite revoluciju. Revolucija uglavnom „trosi“ stanovnistvo, a poznato je kroz istoriju da najvece ribe obicno pobegnu pre revolucije, pa se revolucionari izivljavaju uglavnom na postenim stnijim „ribama“ koje su generacijama gradile nesto. Zasto smatrate da bi promenom vlasnistva nad sredstvima za proizvodnju bilo ko bio motivisaniji da radi nego danas. Pogledajte drzavne firme, javna preduzeca, ko je tu vlasnik i zasto radnici tamo najlosije rade. Imali ste gomilu analiza na ovom sajtu gde je pokazano da je produktivnost u javnim preduzecima nekoliko puta niza. Sta to vi ustvari predlazete ja nikako da razumem.
    Inace ja se slazem sa autorom da nama definitivno fali proizvod drzava u onom istinskom institucionalnom smislu. Dobro organizovana drzava pociva na uredjenim procedurama, postovanju zakona i nepostojanju (ili postojanju u sto manjoj meri) bilo kakvih „prostora“ za „tumacenja“ i licna „vidjenja“. Reforme treba poceti od sudstva, pa preko policije,… Zakone i propise treba prilagoditi standardu stanovnistva a ne usaglasavati sa EU ne vodeci racuna o mogucnostima prosecnog gradjana. Takav nacin uzrokuje i smanjenje korupcije koja je potpuno razorila ovu zemlju relativizujuci svaki uspeh i vrednost, izoblicujuci stvarnost ciji su vlasnici politicke partije do besmisla i totalne banalnosti.

    • Analize takodje pokazuju da smo u socijalizmu imali 3X vecu industrijsku proizvodnju, 3X vise stoke i 5X manje dugove.
     Aj mi objasni koje su to fabrike „generacije gradile“ ovde su se kapitalisti obogatili iskljucivo na kradji onog sto je narod gradio 50 godina.
     Koju je to seceranu sagradio Kole?
     Koju je to uljaru sagradio Peconi?

     • „Analize takodje pokazuju da smo u socijalizmu imali 3X vecu industrijsku proizvodnju, 3X vise stoke i 5X manje dugove.“
      Cinjenica, ali ta proizvodnja se ogledala u 200000 zastava 101 koje su bile potpuno zastarele i konkurentski inferiorne jos sedamdesetih. Da vas podsetim da posle toga takoreci i nije bilo novog proizvoda (u tehnoloskom smislu). Potpuna carinska izolacija bila je donekle sprovodiva na Jugoslovenskom trzistu i u svetu koji je postojao nekad. Danas stvari stoje potpuno drugacije, pa vasi navodi nemaju nikakav znacaj.
      „Aj mi objasni koje su to fabrike “generacije gradile”“
      Mislio sam pre svega na ono malo predratne industrije, dakle pre dolaska partizana i „revolucionara“.
      Moram da primetim da mi niste odgovorili na najvaznije pitanje. Dakle, zasto mislite da ce radnici biti motivisaniji da rade u tim „novim“ fabrikama, i kako objasnjavate cinjenicu da je produktivnost u javnim preduzecim koja su fakticki u „vlasnistvu radnika“ i najcesce veliki gubitasi, produktivnost 3 puta manja nego u privatnim? Na koji nacin bi takva „radnicka utopija“ konkurisala svetskim kompanijama? Ko bi rukovodio tim kompanijama, komunisti gde bi pri tome postojao jednopartijski sistem ili bi postojala demokratija sa visepartijskim sistemom pa bi rukovodioci bili stranacki kadrovi kao sto je to i danas slucaj? Najvaznije, ko bi bio snaga koja stvara nove fabrike i otvara nove biznise? Na kraju mislite li da za „revoluciju“ „zatrazite“ podrsku sireg sloja ljudi ili da je dobro proverenim teroristickim metodama nametnete kao „rajsko resenje“, kako su to radili svi komunisti u proslosti? Ja sam iskreno rekao da zaista ne razumem sta to vi predlazete.

 5. Ali je i cinjenica da je bila prihvatljiva i jeftina, sto je pored zaposljavanja, dizalo i tehnoloski nivo zemlje plus omogucavalo narodu da kupi kola.
  Naravno to je za vas lose! Negoi treba narod da da milijardu eura i sagradi fabriku Fiatu, gde su pare narodne, a profit Fiatov. O tome da fijatu ne trebaju nikakvi inzenjeri, projektantski biroi i dizanje tehnoloskog nivoa zemnlje ne treba ni pricati, njima trebaju polukfalifikovani radnici koji znaju da koriste srafciger.

  Carinska izolacija je tad postojala sirom sveta ta takozvana „slobodna trgovina“ je pocela tek pre 20 godina. U svakom slucaju 89te je izvoz SFRJ bio 27 mimijardi dolara odnosno preko 50% BDP, danas je izvoz Srbije oko 20% BDP.

  Radnici ce biti motivisani da rade za sebe, za povecanje plata izgradnju stanova, bolje zdravstvo i skolstvo, a ne za novu Koletovu jahtu!

  Pogledaj Kinu i videces da je produktivnost u drzavnim firmama ista kao i u privatnim. Nije dzabe Lenovo postao najveci svetski proizvodjac laptopova, a 100% je drzavni. Imas i kod nas isti slucaj dok su Karici bili vlasnici mob. tel. 063, 10 godina su bili gubitasi, cim je to posrtao telenor (100% vlasnistvo Norveske drzave) postao je profitabilan.
  U svakom slucaju davne 89te smo ucestvovali sa 0,238% u svetskom BDPu, a danas sa 0,09%, smanjenje za vise od 4X otkad su „domacini“ poceli da vladaju.

  Demokratija iuli jednopartijski sistem? Pogledaj Kinu i videces da vlast komunisticke partije i planska privreda, jedine mogu da osiguraju brz ekonomski razvoj. Isto tako pogledaj ostale Azijske Tigrove: Koreju, Singapur, Tajvan…, cak i Japan sve su to bile diktature kada su se industrijalizovale, a firme pod brizlivom drzavnom kontrolom.

  Revoluciju uvek zapocinje mali broj revolucionara, a mase se prikljucuju kasnije, a ovakvo raspolozenje se sve vise siri sirom Evrope.

  I ne zaboravi visak vrednosti se stvara samo u proizvodnju, kapitalista samo prisvaja rad radnika.

 6. Treba nam mozda „meka revolucija“ jer ovaj politicki sistem u Sr. vodi u provaliju. Za pocetak samo jedna promena. Totalna lustracija svih koji su bili u politici polednjih 25 godina. I to na recimo 15 godina. I meka promena izbornog sistema. I strogi propisi ponasanja politicara i javnih sluzbenika, sa sankcijama. Samo ko ce to da uradi, kada je su svi u semi.

 7. http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2013&mm=02&dd=08&nav_id=685000

  Eto vam Kine. Hvala lepo na ponudi, ja ne bih voleo da zivim u toj vasoj srecnoj zemlji a sto se revolucije tice i zivota generacija koje bi tako lako da „trosimo“ verujem da bi smo bili na razlicitim stranama i da bih ja sa jednakom ili vecom strascu i pozrtvovanjem pokusavao da vas sprecim da u vasem naumu uspete. Svakako smatram da imate puno pravo da svoje ideje javno prezentirate i za njih trazite podrsku sto veceg broja ljudi, ali sam apsolutno protiv toga da to pravo vasim dolaskom na vlast meni bude uskraceno. Sto rekoste vi gospodine Miso, pogledajte Kinu. Sreca i blagostanje na sve strane. Samo, Kina ubrzano trosi sve svoje resurse (ukljucujuci prirodna bogatstva i stanovnistvo) i zivi bili pa videli ali za 10-20 godina stvari ce izgledati potpuno drugacije. Istina je da je ovaj sistem daleko od savrsenog, medjutim moje misljenje je da su „kapitalisti“ najmanje krivi za to. Sistem se pretvorio u „hibridnu“ nakazu gde princip profit moj a gubitak zajednicki, promovisu pre svih politicari i banke, pa je po mom misljenju jasno kako sistem treba „leciti“. Amputirajte „bolesne“ delove drustva i videcete da Kole i „ekipa“ nisu „crne ovce“, niti krivci za ekonomski neuspeh zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *