Projekat: INDUSTRIJSKI PARK U PANČEVU

MESTO:HALE „MINELA“ DOSITEJEVA 21

OSNOVNI MOTIVI I EKONOMSKI PARAMETRI

Razvoj Pančeva treba tretitirati sa pozicije njegove udaljenosti od Beograda. Pančevo je predgrađe Beograda od kojeg je udaljeno 2o minuta izuzetnim pristupnim putem. Beograd predstavlja polovinu ukupnih tržišnih potencijala Srbije. Veliki deo poslova
koji zahtevaju velike poslovne hale je ili preskup ili nemoguć  zbog tehničkih uslova.Veliku komparativnu prednost predstavljaju cene građevinskog zemljišta  kao i  tehničkih spremnost lokalne uprave da intenzivno radi na novim oblicima  apošljavanja. Geografska pozicija Pančeva je izuzetno atraktivna.

INDUSTRIJSKI PARK

Primarno je rešiti pravni status Minela. Prema sadašnjim saznanjima ova firma se nalazi u stečaju već nekoliko godina. Izvesno je da restruktuiranje ili ponovno pokretanje proizvodnje nije realno. Opština Pančevo bi razmotrila mogućnost izuzimanja sadašnjih proizvodnih hala iz stečajne mase bilo po osnovu  obaveza prema Opštini ili čak kupovinom hala po razumnim cenama.Po ulasku u vlasnički ili suvlasnički odnos pristupilo bi se raspisivanju konkursa za davanje besplatnog prostora u halama svakom zainteresovanom  preduzetniku koji bude zapošljavao nove radnike.Za svakog novozaposlenog dobio bi5-8 kvadrata poslovnog prostora na period od 3-5 godina bez naknade. Ovaj park bi mogao centralizovati knjigovodstvene ,transportne i druge usluge. Privrednici bi izbegli investiciono ulaganje u preskupe objekte a sredstva usmerili na kupovinu tehnologije i opreme. Započinjanje biznisa u besplatnom poslovnom prostoru je svakako veliki izazov za sve investitore.

KOJI BIZNIS ZAPOČETI?

Jedan od najatraktivnijih projekata bi bila reciklaža otpadnih krpa. Srbija je zemlja sa izuzetno razvijenim tekstilnom industrijom a ne postoji niti jedna reciklaža otpadnih krpa. Jedan deo ove sirovine se sada izvozi u Italiju kojoj se isplati prerada i pored dodatnih troškova transporta. Bespovratana sredstva mogla bi se dobiti od zemalja EU kao i komiteta za očuvanje životne sredine. U obzir dolazi i recikliranje ostalih  sirovina.

Unutar kompleksa mogla bi se formirati „zelena berza“ poljoprivrednih proizvoda sa mogućnošću instaliranja nekoliko hladnjača.Može se uvesti sortiranje i pakovanje voća i povrća za izvoz kao i viši stepeni prerade ovih sirovina. Prodaja i proizvodnja sadnog materijala. Snabdevanje Beograda sa svim robama koje zahtevaju veći prostor za skladištenje:metalnih  i svih ostalih građevinskih elemenata.

Jedna od mogućnosti je i zatvorena robna pijaca roba široke potršnje ili preselenje „Buvljaka“pod krov.Moguće je organizovati čuvanje i prodaju polovnog nameštaja kao i njegovu rekostrukciju u stolarskim i tapetarskim radionicama. Segment malog zanatstva obuhvatio bi sve vrste usluga kao što su proizvodnja, čuvanje i revitalizacija plovnih objekata.Zimska garaža kao i auto-pijaca izuzetno su atraktivni i profitabilni projekti.Poseban program bi bila prodaja nove i polovne poljoprivredne mehanizacije. Cena svih opštinskih usluga bila bi dvostruko manja od svih drugih mesta,a prinos sredstava veliki po principu „manje je više“.

Veliki prostor bi se mogao koristiti i za skladištenje robe u fazi sudskih izvršenja kao i za carinska skladišta zbog blizine luke.

Izvesno je da bi interes Opštine bio veliki jer bi se u ovom „biznis parku“ moglo zaposliti oko 8oo radnika. Ceo inkubator bi bio otvoren i za obrazovne radionice deficitarnih zanimanja.

POČNI BIZNIS U BESPLATNOM POSLOVNOM PROSTORU.BOLJI USLOVI NE POSTOJE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *