VOĆARSTVO U SRBIJI

Rast proizvodnje

Vrednost voćarske proizvodnje u Srbiji na kraju 2016. godine procenjuje se na 473 miliona dolara, što je za 68 miliona dolara više nego prošle godine

U Novom Sadu je, nakon povrtara, održano je i tradicionalno savetovanje voćara na kojem su se mogle čuti novine u savremenoj proizvodnji voća, saveti za postizanje bolјih proizvodnih rezultata kao i o mogućnostima intezivnog sistema gajenja trešnje i lešnika. Voćarstvo je u ekspanziji u poslednjih deset godina, a sve zahvalјujući primeni novih naučnih znanja i novih tehnologija. Ova 2016.  godina je, kako kažu stručnjaci, bila uspešna bez obzira na to što je bilo izmrzavanja na nekim lokalitetima, loših uslova u vreme oprašivanja, velikih količina padavina i pojave prouzrokovača bolesti – monilije.

„Pokazalo se da je voćarsto važna grana ne samo polјoprivrede već i privrede, u poslednjih osam meseci među najvažnijim izvoznih artikala naše zemlјe su malina i jabuka“, kaže profesor novosadskog Poljoprivrednog fakulteta dr Zoran Keserović. On je naglasio da se u Sribji proizvodi samo 20.000 tona trešanja, a da bi mogli proizvoditi i 100.000 tona i sve bi izvozili. Inače, najveći proizvođač u Evropi je Italija koja proizvodi 120.000 tona ovog voća. Pored višanja u 2106. godini u Srbiji je proizvedeno i 80.596 tona višanja i 61.875 tona malina. U bogatoj ovogodišnjoj voćarskoj proizvodnji nalaze se i jabuke sa proizvodnjom od 328.369 tona, zatim šlјive sa 463.115 tona i grožđe sa 145.829 tona. Vrednost ovogodišnje voćarske proizvodnje iznosi 473 miliona dolara i veća je od prošlogodišnje za 68 miliona dolara.

Proizvođači su sve više zainteresovani za podizanje zasada kupina, malina, višanja, trešanja, i kruške. Sadnja maline u Vojvodini poslednjih nakoliko godina doživlјava ekspanziju. Malinari su zadovolјni kako ovogodišnjim rodom, tako i cenom koju su ostvarili na tržištu. „Prosečna cena maline je bila preko 200 dinara za kilogram, što je unazad najjača cena koja je ostvarena“, kaže Stefan Baktjak iz Udruženja malinara u Kuli.

Stručnjaci savetuju voćarima, kako bi bili konkurentniji na tržištu, da vode računa o izboru sortimenta, da primenjuju savremene tehnologije, kao i da konsultuju struku i nauku. Na savetovanju su prezentovane i teme: o uzgoju trešnje, plasmanu jabuka na nova tržišta, gajenju leske, čuvanju plodova šlјive i kajsije. Uz domaće predavače, o novinama u voćarskoj proizvodnji govorili su i stručnjaci iz Polјske i Italije.

Inače, u 2016. godini ukupna vrednsot poljoprivredne proizvodnej u Srbiji iznosi nešto više od pet milijardi dolara, što je za 7,94 odsto više od ostvarene u 2015. godini. Istovremeno, neto vrednsot poljoprivredne proizvodnje u visnini od 4.397 miliona dolara, veća je za 7,51 odsto u odnosu na 2015. godinu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *