Albanci vlaškog porekla: Donja Klina (Srbica)

Налази се у дреничкој равници с обе стране реке Клине, а припада збивеном џематском типу дреничких равничарских села…

Рамић, фис Гаш, 12к. Ово је аутохтоно дреничко влашко с, које је из православља прешло у ислам, а потом се временом поарбанасило. Према тр овог рода, од њиховог б има још 12к у Лабу, а 7к у Метохији. Затим, из Доње Клине од овог рода је одсељена 1к пре 150г у Метохију и 1к у Бивољак – Косово и 1к у Бечук – Косово и на крају 1к у Видин – Бугарска.

Ходић, фис Гаш 5к. Ово је такође аутохтоно дреничко с влашког порекла, које је из православља прешло у ислам, а затим се поарбанасило.

Дурак, фис Гаш, 14к. Ово котило чини заједничку ронђу – братство са родовима Имеровић и Рамић, те чини сс номадско влашко с, из којег је напустило православље, примило ислам и потом се поарбанасилоОд овога рода је 1916г одсељена у Баљинце –Косово, као домазети – на мираз.

Ибишевић, фис Гаш, 9к, овај род чини једно б са котилом Имеровић, а води порекло од дреничких сточара номада Влаха, који су се поарбанашили, напуштајући православну веру и прелазећи у ислам.

Феховић, фис Гаш, 5к. Ово котило чини једну ронђу са б Рамић, те је он влашког порекла и припада старинском дреничком с.

Имеровић, фис Гаш, 14к, као што је поменуто ово котило чини једну ронђу са к Ибишовић, те према томе и оно припада аутохтоном влашком с, православне вере, са које је прешло у ислам, а временом се поарбанасило.

Ликојевић, фис Гаш, 6к, припада једној ронђи са котилом Ибашовић, те води влашко сс порекло, свакако сточара номада.

Хатоловић, фис Гаш, 3к, припада б Ходић, те је и оно влашког порекла.

Из изложенога се види да се ради о с влашкова порекла, од три брата Влаха, настала су три братства, од којих је деобом фамилија, настало неколико родова, који сви припадају истоме фису Гаш.

Г 1936 у Доњој Клини је било: 8р са 69к. Сви ови родови су старинско влашко дреничко с, које је из православља прешло у ислам, па се временом поарбанасило…

П.С. Према попису с од 1971г у Доњој Клини је живело 1.090с, и сви су били Албанци по националности.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *